[159] klikające sprzęgło

Jak ktoś chce to opanowałem wymiane tej sprezyny bez wyciagania pedałów deski itp. Czas operacji na spokojnie jakies 2 godz. trza troche polezec pod deska. Szczegóły PW.

Pęknięta sprężyna dotyka wielu użytkownikòw 159. W tym mnie. Jeżeli kolega ma jakiś skuteczny patent na wymianę proponuję wpisać na forum, pomoże to uniknąć wielu zapytań.

Pozdrawiam

Sprężyna założona więc mały tutorial. Zakładamy plastikowe prowadnice w wycięcia jak na zdjęciach powyżej, wkładamy sprężynę w otwory tak żeby ten środek (płaska część sprężyny która wchodzi w pedał) był w górnym położeniu czyli najlepiej dotykał górnej części obudowy pedałów. Do pomocy trzeba sobie zrobić hak jak pisał zgodzik, ja użyłem takiego jak na zdjęciu, naciskamy pedał sprzęgła do końca, zahaczamy za środkową część sprężyny wcześniej przygotowany hak i ciągniemy w dół aż sprężyna wskoczy w wycięcie w pedale. W ten sposób założyłem sprężynę bez wykręcania pedałów aby było łatwiej jak wcześniej pisano należy wykręcić filcową osłonę pod poduszką kolanową.
Pokaż załącznik 95285
Pokaż załącznik 95207

Wszystko w zasadzie zostało już opisane na forum robiłem według tego co kolega napisał wyżej.

Do naciągania użyłem takiego haka.

http://allegro.pl/hak-do-naciagania-sprezyn-wydechu-pro-series-ktm-i5712867731.html

Jak ktoś nie chce sie z tym pierniczyć to moge to odplatnie wymienić.

To ja jakiś uchynięty jestem, bo mi nie wychodzi.
Zrobiłem hak, ale przy naciąganiu ucho sprężyny schodzi mi na bok zaczepu na pedale i nie chce wskoczyć na miejsce.
Już się przyzwyczaiłem do podciągania sprzęgła nogą... ale kiedyś się wezmę...

P.S. Przy okazji innych zadań prosiłem mechaników o tę usługę, już 3 poddało się :)

Ja mam tylko jedną prowadnice, bo przy wymianie okazało się że drugiej nie ma od dawna....poćwiczyłem podwórkową łacinę, ale w ok 1h założyłem sprężynę bez narzędzi innych niż śrubokręt.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Ja dzisiaj męczyłem się wymieniając prowadnice, skonstruowałem z ojcem pomocnicze narzędzie, poszło w miare sprawnie. Załączam szkic, może ktoś skorzysta :)image.jpg

Wymienili mi jedna prowadnice w Krakowie w Dream Cars, koszt 100 zl(prowadnice mialem swoje) - moze sie komus przyda.

Dzisiaj wymieniłem prowadnice sprzęgła w warsztacie Dream Cars (obok ronda Matecznego). Prowadnice miałem swoje zakupione w ASO. Koszto jak kolega pisał wyżej 100zł i 2h roboty. Z tego co wypytałem to demontowali skrzynkę z bezpiecznikami pod kierownicą by mieć lepszy dostęp. Myślę że za tą robotę do której podchodziłem 2 razy i za każdym razem odpuszczałem, to cena na prawdę przyzwoita.

Ja mam pytanie - bo mój pedał sprzegła ma na początku taki skok jakby centymetr - odbija do końca jak puszcze. Ale jak wciskam to najpierw ten luz potem bierze sprzęgło, czy to też sprężyna? Czy może jakieś zapowietrzenie?

Wrzucam fotke, trochę nieudolna ale może coś wypatrzycie - czy mi się wydaje, czy tam jakiś druciarz zaglądał? (oprócz mnie hehe)DSC_0539.jpg

Nawet filmik popełniłem - na facebooku jeden z kolegów napisał, że to może być wina tulejki

Ostatnia edycja:
Witam. Czy brak sprężyny wpływa na pracę skrzyni biegów? Ślizganie sprzegla?

IMG_20180607_201457.jpg IMG_20180607_174404.jpg

Właśnie skończyłem operację prowadnica. Trwało to 3h ale zakończyło się sukcesem. Wymieniałem tą z lewej strony patrząc z punktu widzenia kierowcy.

Polecam zaczepić sobie sprzęgło zipem o wystającą śrubę, tak jak na załączonym obrazku. Bardzo pomaga i pozwala mieć wolne obie ręce. W tej pozycji sprzęgła jest też znacznie łatwiej trafić sprężyną w prowadnicę. U siebie zdjąłem sprężynę śrubokrętem tylko z jednej strony (widać na zdjęciu), założyłem prowadnicę i naciągnąłem przy pomocy haczyka, takiego jak pokazywali koledzy wcześniej i 2 śrubokrętów. Żmudna dłubanina w mega niewygodnej pozycji, ale idzie to ogarnąć przy odrobinie samozaparcia :) Teraz pewnie ogarnąłbym to znacznie szybciej, choć nie mam pewności czy wymieniając tą z drugiej strony byłoby równie łatwo.

Dopadło i mnie. Dzwoniłem do ASO i nie chcą mi sprzedać 1szt. Tylko 5 bo to opakowanie zbiorcze. Tylko po co mi 5 szt. Ma ktoś do odsprzedania jedną sztukę tej kosteczki (prowadnicy)?

Sprawdź na Alledrogo.

Czy odglos tego klikniecia przenosi sie pod maskę? Jak otworzę maskę to bardzo wyraznie go słyszę i nie wiem czy klika ta sprężyna czy coś w samym zespole sprzęgła. Chcę jechać na poludnie Europy i mam teraz dylemat.

Obejrzałem pedał sprzęgła u mnie - i on jest inny. Ja tam nie mam tej sprężyny. Jest sprężyna ale inna (jakby współosiowa z pedałem) i ona nie wydaje żadnych dźwięków. Kliknięcie mam jakby z docisku tarczy (skrzynia C635). Gdzieś blisko silnika. Nie wiem czy tak "zawsze" miałem. Usłyszałem to dzisiaj i nie wiem co robić - w ciągu najbliższych dwóch tygodni w planie było zrobienie 5 tys km. Czy docisk może tak klikać i nie sprawiać problemów?

No i w pośpiechu wymienione całe sprzęgło z kołem dwumasowym. Przez godzinę nic nie klikało. Jednak dźwięk powrócił. Mam nadzieję, że to jakaś pierdoła i wrócę z wakacji zadowolony.

Ehh - drugi raz musiałem się męczyć z tą sprężyną...
Za pierwszym razem jak pękła udało się wymienić ją bez demontowania czegokolwiek.
A teraz jakoś nie mogłem się tam pomieścić - pewnie się przez te 3 lata Alfa skurczyła XD. Zdemontowałem fotel kierowcy i dało mi się tam w miarę jakoś ułożyć. Zapomniałem przez ten czas jak to dokładnie robiłem i przez to zajęło mi to pół dnia, więc teraz ku pamięci odnotuje, może się też komuś przyda.
Sytuacja następująca: zdemontowana tylko osłona pod poduszą kolanową, brak sprężyny i spinek, pedał sprzęgła nie wciśnięty.
przy użyciu palców:
- zakładamy spinki od wewnątrz w Większy Prostokąt, obracamy o 90st. i przesuwamy w węższy (można czymś zablokować otwór WP jakby wypadały podczas wkładania sprężyny)
- ustawiamy sprężynę ptaszkiem w naszą stronę, zwoje na dole (tak ma być finalnie zamontowana)
- zakładamy sprężynę najpierw w otwór w prawej spince
- zakładamy w lewą spinkę (tu trzeba uważać żeby nie wyskoczyła spinka z prawej strony)
Jak się uda, to teraz już tylko formalność:
- robimy z drutu hak (d=3mm, zaczep ~1cmm, długość trzonka ~20-30cm)
- prawą ręką zahaczamy hak o ptaszka
- lewą wciskamy do oporu sprzęgło
- ciągniemy hak aż wskoczy ptaszek w gniazdo w pedale sprzęgła
- cieszymy się zamontowaną sprężyną

Do tej operacji zalecane, ale nie wymagane są chude rączki i długie palce

czy następstwem problemów z prowadnicami jest również nie odbijający pedał sprzęgła czy tylko klikanie? Szukam właśnie rozwiązania problemu z nie odbijającym sprzęgłem. Płynu nie ubywa, wysprzęglik wymieniony w zeszłym roku, pompa wymieniona w z piątek, sprężynę oglądałem - wyglądała ok. Pedał nie zawsze wraca do górnego położenia.

Amortyzatory
Powrót