• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] klikające sprzęgło

Niełatwa rzecz. Ja też jestem średnio duży i poległem przy wymianie sprężyny. Pojechałem do ASO, na moje szczęście najpierw uzgodniłem cenę za wykonanie usługi, a potem się za to zabrali :) Trwało to ok 3 godz, finalnie demontowali pedał sprzęgła (jest tam plastikowy sworzeń, teoretycznie jednorazowego użytku, więc bezpiecznie wcześniej zamówić nowy).
Za dużo nie napsuli, za to sprężynę zamontowali poprawnie za jedyne 80 zł :cool: Za takie pieniądze naprawdę niewarto było się z tym męczyć samemu.

Zrobił hak z drutu fi 3mm i nim naciągał do prowadnicy, wcześniej założonej na swoje miejsce. Nic nie rozkręcał poza osłoną filcową na pedałami. Jak ktoś by chciał to założyć z okolic Namysłowa to pomogę i umówię z nim.

Potwierdzam, pół godzinki i prowadnica założona. Opłacało się jechać z Wrocławia bo na miejscu to chcieli mi demontować cały kokpit :)

Powracający temat.
U mnie dzieje się to samo.

Czy w Gdańsku jest jakiś specjalista, który jest w stanie naprawić taką "klikającą" sprężynę?
Za rozsądną cenę oczywiście.

ASO przegięło. Robociznę wraz z materiałami (prowadnice sprężyny kosztują +- 20zł) wycenili na 600zł.

W Radomiu chcieli 350 zł :) Generalnie robota jest podła. Jeśli będziesz rozłączać sprzęgło od pompki (a tak moim zdaniem najłatwiej zdemontować/założyć sprężynę) zamów sobie też nowy sworzeń. Jest plastikowy i praktycznie jednorazowy. Bardzo trudno jest go wyciągnąć bez złamania zatrzasku.

Ja dziś próbowałem, ale skończyło się zgubieniem prowadnicy za 25 zł... Ludzie pomocy! jak to zrobić? jak założyć tą sprężynę wgl? kolega pisał że tym płaskim ku górze, ale w zasadzie można to zrobić dwojako... poza tym same umieszczenie sprężyny w prowadnicach to jest katastrofa! Ktoś zręczny z okolic Bydgoszczy? ktoś pomoże?

Najprościej to wymontować rozdzielnicę z bezpiecznikami, a potem rozpiąć pedał. Tak finalnie zrobili u mnie. Próbowałem sam bez tego i to jest mission impossible.

A czy ktoś może podać numer tej "spinki" co jest jednorazowa przy demontażu pedału? Bo nie wiem o co ich prosić w ASO.

Wybaczcie że odgrzewam kotleta, ale chciałem się z wami podzielić moim dzisiejszym odkryciem :cool:
Otóż gdzieś od 2 lat bolączką mojego auta, która niesamowicie mnie denerwowała, było właśnie klikające sprzęgło.
Smarowałem - nic. Wymieniłem mocowanie sprężyny - nic. Znowu smarowałem wszystko jak popadnie - nic.
Dzisiaj włożyłem tam z ciekawości głowę i dokładnie zacząłem słuchać i odkryłem że owo klikanie w moim przypadku pochodziło z samego pedału :confused:
Długo się nie zastanawiałem, wyjąłem z bagażnika smarowidło w spreyu i popsikałem tam, gdzie pedał jest łączony nitami (z dwóch części):
5119029415.jpg
Efekt? Błoga cisza... W końcu!!!
:cool:

Też spotkał mnie ten problem :( Kupiłem już prowadnicę sprężyny i w przyszłym tygodniu jadę na założenie. Czy lepiej od razu wymienić 2 prowadnice czy wystarczy tą uszkodzoną?

Panowie może podać opis całej operacji od początku do końca? Rozumiem że "bolec" sprężyny musi być zdjęty z pedała sprzęgła, tak? Po drugie czy trzeba wyjmować sprężynę (mieć ja w ręce) i dopiero wkładać prowadnicę, czy sprężyna może być na miejscu i tam próbować założyć prowadnicę? Rozumiem też że sprężyna z prowadnicami wchodzi bez problemu na miejsce. problemem jest założenie "bolca" sprężyny na pedał, tak?

Hej macie namiary na tego gościa z Namysłów co wam to zrobił ?

Na forum jest manual, rzezba jest z tym lekka, ale sprężynę możesz osadzic a potem zakładać jej wpust w padał, niestety dostęp jest kiepski.

Wysłane z Nokii 3310

WP_20170721_003.jpgCzy mógłby ktoś zrobić zdjęcie gdzie dokladnie jest ta sprężyna bo wydaje mi się że u mnie jej niema. Poniżej foto jak to wygląda u mnie

Sprężyna znajduje się powyżej miejsca, któremu zrobiłeś zdjęcie.
Do wymiany sprężyny polecam wymontować skrzynkę z bezpiecznikami oraz pedał sprzęgła. Pracy jest więcej, ale tylko pozornie. W dodatku plastikowa tulejka łącząca pedał sprzęgła z pompką jest teoretycznie jednorazowa - trzeba się nagimnastykować, żeby jej nie uszkodzić przy demontażu. Za nową w ASO zapłaciłem kiedyś 40 zł...

Sprężyna znajduje się powyżej miejsca, któremu zrobiłeś zdjęcie.
Do wymiany sprężyny polecam wymontować skrzynkę z bezpiecznikami oraz pedał sprzęgła. Pracy jest więcej, ale tylko pozornie. W dodatku plastikowa tulejka łącząca pedał sprzęgła z pompką jest teoretycznie jednorazowa - trzeba się nagimnastykować, żeby jej nie uszkodzić przy demontażu. Za nową w ASO zapłaciłem kiedyś 40 zł...

Dzięki za szybką odpowiedź jak wrócę z pracy obczaje temat bo ciężko chodzi mi sprzęgło.

Jak kolega wyżej mam pytanie czy jeśli wypadła mi sama prowadnica to muszę zdejmować sprężynę żeby zamontować nową prowadnice?

Zna ktoś jakiegoś magika który potrafi założyć prowadnicę w Krakowie lub okolicach?

Amortyzatory
Powrót