[159] klikające sprzęgło

nie mogę założyć sprężyny (plastik włożony na miejsce). Macie jakiś sposób aby ją jakoś tam włożyć?

Pomóc nie potrafię, ale muszę Cię zmartwić. Wygląda na to, że nie są to proste sprawy, u mnie w ASO mechanik walczył z wymianą ponad 2 godziny.

pozdrawiam
Bartlomiej "Robal"
AR 159 SW 1.9 16v JTD M-jet 2006
była:
AR145 1.4 TS 1998 (2005-2010)

Witam
Odkopuje temat u mnie pękła sprężyna a nie prowadnica. Doszedłem do jednego aby wyjąć sprężynę należy wcisnąć pedał sprzęga i podważyć (wyjąć) końcówkę sprężyny z prowadnicy to idzie nawet łatwo gorzej z założeniem walczyłem z 2 godz bez skutku. Chyba żeby cokolwiek wywalczyć trzeba wyjąć pedał sprzęgła. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o podzielenie się... na razie jeżdżę bez sprężyny.

Również dopadł mnie ten problem :/ Na dywaniku zauważyłem ten kwadratowy plastik z dziurką w środku... sprzęgło klika. Ehhh... muszę się z tym zmierzyć.

EDIT:

wrzuciłem filmik na Youtube. Możecie mi powiedzieć, czy to poszła sprężyna, czy prowadnica ? Czy można tę sprężynę w całości wyciągnąć, tak jak zdaje się jeden z użytkowników który tu pisał zrobił ? Ewentualnie jak to zrobić ?

Ostatnia edycja:
Również dopadł mnie ten problem :/ Na dywaniku zauważyłem ten kwadratowy plastik z dziurką w środku... sprzęgło klika. Ehhh... muszę się z tym zmierzyć.

EDIT:

wrzuciłem filmik na Youtube. Możecie mi powiedzieć, czy to poszła sprężyna, czy prowadnica ? Czy można tę sprężynę w całości wyciągnąć, tak jak zdaje się jeden z użytkowników który tu pisał zrobił ? Ewentualnie jak to zrobić ?

Tobie poszła prowadnica ten mały biały (żółty) plastik. Nie wyjmuj sprężyny bo już jej nie założysz... chyba że ktoś wie jak ją założyć bez rozkręcania połowy samochodu. Kup prowadnicę 25zl i spróbuj ją założyć na końcówkę sprężyny lewa strona jak widać na filmiku. Łatwo nie będzie bo sprężyna jest mocno naciągnięta, prowadnica (ten plasticzek) ma w obudowie pedału sprzęgła takie wycięcie które jest szersze z jednej strony aby włożyć prowadnicę w końcówkę sprężyny i wsunąć razem prowadnicę ze sprężyną. Jutro zrobię zdjęcia sprężyny i prowadnicy (choć gdzieś w postach zdjęcie prowadnicy jest).

Ostatnia edycja:
Tobie poszła prowadnica ten mały biały (żółty) plastik. Nie wyjmuj sprężyny bo już jej nie założysz... chyba że ktoś wie jak ją założyć bez rozkręcania połowy samochodu. Kup prowadnicę 25zl i spróbuj ją założyć na końcówkę sprężyny lewa strona jak widać na filmiku. Łatwo nie będzie bo sprężyna jest mocno naciągnięta, prowadnica (ten plasticzek) ma w obudowie pedału sprzęgła takie wycięcie które jest szersze z jednej strony aby włożyć prowadnicę w końcówkę sprężyny i wsunąć razem prowadnicę ze sprężyną. Jutro zrobię zdjęcia sprężyny i prowadnicy (choć gdzieś w postach zdjęcie prowadnicy jest).

Byłbym wdzięczny za jakiś manual, jak to dokładnie zrobić.

Wklejam zdjęcia dla potomnych, ostatnie - to w tym wycięciu osadzona jest sprężyna w prowadnicy. Jak założyć całą sprężynę to jak widać nie wiem, bo jeżdżę bez a jak założyć samą prowadnicę to wydaje mi się, że trzeba próbować włożyć prowadnicę na założonej sprężynie

IMG-20130428-00120.jpgIMG-20130428-00122.jpgIMG-20130428-00123.jpgIMG-20130428-00131.jpg

Wklejam zdjęcia dla potomnych, ostatnie - to w tym wycięciu osadzona jest sprężyna w prowadnicy. Jak założyć całą sprężynę to jak widać nie wiem, bo jeżdżę bez a jak założyć samą prowadnicę to wydaje mi się, że trzeba próbować włożyć prowadnicę na założonej sprężynie

Pokaż załącznik 94264Pokaż załącznik 94265Pokaż załącznik 94266Pokaż załącznik 94267

A jak sprężynę wyciągnąć ? Idzie łatwo, czy trzeba się namęczyć ? I drugie pytanie - jak się jeździ bez tej sprężyny, sprzęgło gorzej odbija ? Ja raczej będę próbował uskutecznić tę pierwszą opcję polegającą na wciśnięciu na nowo prowadnicy, ale... czarno to widzę :/

Wczoraj mój mechanik założył mi tą sprężynę, zajęło mu to 20min:) i wreszcie cieszę się z lekko działającego pedału sprzęgła.

A jak sprężynę wyciągnąć ? Idzie łatwo, czy trzeba się namęczyć ? I drugie pytanie - jak się jeździ bez tej sprężyny, sprzęgło gorzej odbija ? Ja raczej będę próbował uskutecznić tę pierwszą opcję polegającą na wciśnięciu na nowo prowadnicy, ale... czarno to widzę :/

Tak sprzęgło gorzej odbija, czasem jak zle odbije komputer wywala błąd hill holder i obroty źle chodzą. Sprężynę wyjąć jest łatwo ja wyjąłem z 5 min tak jak opisywałem naciskasz sprzęgło i podważasz sprężynę z jednej i drugiej strony ale jak wyjmiesz sprężynę to ciężko włożyć więc lepiej uskuteczniać 1 metodę.

- - - Updated - - -

Wczoraj mój mechanik założył mi tą sprężynę, zajęło mu to 20min:) i wreszcie cieszę się z lekko działającego pedału sprzęgła.

Cieszę się razem z Tobą, masz może jakieś szczególny np co odkręcał jak wkładał?

Dzięki Piotrux, chyba zatem kupię tę prowadnicę w ASO i bede próbował to jakoś założyć !

Tak sprzęgło gorzej odbija, czasem jak zle odbije komputer wywala błąd hill holder i obroty źle chodzą. Sprężynę wyjąć jest łatwo ja wyjąłem z 5 min tak jak opisywałem naciskasz sprzęgło i podważasz sprężynę z jednej i drugiej strony ale jak wyjmiesz sprężynę to ciężko włożyć więc lepiej uskuteczniać 1 metodę.

- - - Updated - - -

Cieszę się razem z Tobą, masz może jakieś szczególny np co odkręcał jak wkładał?

Zrobił hak z drutu fi 3mm i nim naciągał do prowadnicy, wcześniej założonej na swoje miejsce. Nic nie rozkręcał poza osłoną filcową na pedałami. Jak ktoś by chciał to założyć z okolic Namysłowa to pomogę i umówię z nim.

Sprężyna założona więc mały tutorial. Zakładamy plastikowe prowadnice w wycięcia jak na zdjęciach powyżej, wkładamy sprężynę w otwory tak żeby ten środek (płaska część sprężyny która wchodzi w pedał) był w górnym położeniu czyli najlepiej dotykał górnej części obudowy pedałów. Do pomocy trzeba sobie zrobić hak jak pisał zgodzik, ja użyłem takiego jak na zdjęciu, naciskamy pedał sprzęgła do końca, zahaczamy za środkową część sprężyny wcześniej przygotowany hak i ciągniemy w dół aż sprężyna wskoczy w wycięcie w pedale. W ten sposób założyłem sprężynę bez wykręcania pedałów aby było łatwiej jak wcześniej pisano należy wykręcić filcową osłonę pod poduszką kolanową.
20130506_205119-1.jpg
Pokaż załącznik 95207

Ostatnia edycja:
Mógłbyś ten link do fotki zapodać ponownie, bo nie działa

Mam to samo :/ po przeczytaniu tematu widzę że to pierdoła więc mogę jeździć spokojnie :)
W sobotę odwiedzę ASO w poszukiwaniu prowadnicy :/ ale chyba założenie zostawię swojemu mechanikowi bo raczej samemu będzie ciężko ją wcisnąć ...
Chyba że hak wystarczy , aby odciągnąć tak sprężynę żeby wcisnąć ten plastik ... ?

W moim przypadku też poszła jedynie plastikowa prowadnica i wydaje mi się, że do założenia nowej na miejsce wystarczy naciągnięcie sprężyny hakiem. Sam jeszcze się za to nie zabrałem, może w przyszłym tygodniu :)

u mnie też było podobnie tzn było lekkie kliknięcie tylko podczas puszczania sprzęgła i tez znalazłem taki biały plastik tylko ze u mnie po jakimś miesiącu nagle przestało klika i minęło już 3 miechy i cisza.

Witam

Odgrzewam temat, gdyż i mnie dopadła pęknięta sprężyna.
Stara zdemontowana, plasticzki na miejscu, nowa wstawiona w plasticzki.
I teraz zabawa: hak zrobiony, ciągnę w dół a tu to "ucho" sprężyny schodzi z haka w pedale na bok (w stronę z której jest założony hak), a dalej się blokuje zwój sprężyny o pedał sprzęgła.
Jak to powinienem ciągnąć by wskoczyło na miejsce?
Jestem taki średnio duży, więc mam problem z dostępem.

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót