novaa1
Nowy
Sprężyna
Dzięki Kirk za wskazówki u mnie poszło gładko a jak teraz fajnie chodzi sprzęgło
Dzięki Kirk za wskazówki u mnie poszło gładko a jak teraz fajnie chodzi sprzęgło
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Wrzucam fotke, trochę nieudolna ale może coś wypatrzycie - czy mi się wydaje, czy tam jakiś druciarz zaglądał? (oprócz mnie hehe)Pokaż załącznik 239193
Nawet filmik popełniłem - na facebooku jeden z kolegów napisał, że to może być wina tulejki
Ehh - drugi raz musiałem się męczyć z tą sprężyną...
Za pierwszym razem jak pękła udało się wymienić ją bez demontowania czegokolwiek.
A teraz jakoś nie mogłem się tam pomieścić - pewnie się przez te 3 lata Alfa skurczyła XD. Zdemontowałem fotel kierowcy i dało mi się tam w miarę jakoś ułożyć. Zapomniałem przez ten czas jak to dokładnie robiłem i przez to zajęło mi to pół dnia, więc teraz ku pamięci odnotuje, może się też komuś przyda.
Sytuacja następująca: zdemontowana tylko osłona pod poduszą kolanową, brak sprężyny i spinek, pedał sprzęgła nie wciśnięty.
przy użyciu palców:
- zakładamy spinki od wewnątrz w Większy Prostokąt, obracamy o 90st. i przesuwamy w węższy (można czymś zablokować otwór WP jakby wypadały podczas wkładania sprężyny)
- ustawiamy sprężynę ptaszkiem w naszą stronę, zwoje na dole (tak ma być finalnie zamontowana)
- zakładamy sprężynę najpierw w otwór w prawej spince
- zakładamy w lewą spinkę (tu trzeba uważać żeby nie wyskoczyła spinka z prawej strony)
Jak się uda, to teraz już tylko formalność:
- robimy z drutu hak (d=3mm, zaczep ~1cmm, długość trzonka ~20-30cm)
- prawą ręką zahaczamy hak o ptaszka
- lewą wciskamy do oporu sprzęgło
- ciągniemy hak aż wskoczy ptaszek w gniazdo w pedale sprzęgła
- cieszymy się zamontowaną sprężyną
Do tej operacji zalecane, ale nie wymagane są chude rączki i długie palce