[155] Kilka pytań o 155 2.0 TS 8V.

U mnie ten wysprzeglik, jest otoczony taką jakby łapą która jest przykręcona do skrzyni. Sam wysprzęglik jest umocowany do łapy na dwie śruby. Pasuje tylko w jednej pozycji. Odpowietrznik wychodzi wtedy na jego dole. Opisz mi proszę dokładnie procedure jak to cholerstwo odpowietrzyć.

Odpowietrznik wychodzi wtedy na jego dole.
Dlatego nie możesz odpowietrzyć.Powietrze zbiera się u góry a dołem leci płyn.Nie wiem jak to zrobisz,ale odpowietrznik ma być w górze :)

- - - Updated - - -

A co powiecie na próbę przetłoczenia płynu wężykiem z zacisku hamulcowego?
Jeśli chcesz tak zrobić to upewnij się,że w zacisku masz świeży płyn.

Tyle to i ja wiem. I nic nie zrobi aby odpowietrznik był na górze, bo się zwyczajnie nie da. Płyn w zacisku czy w sprzęgle jest identyczny bo zbiornik jest wspólny. Mam wrażenie że chyba nie do końca wiesz co piszesz.

odpowietrzanie - odkręcasz odpowietrznik, wciskasz pedał, zakręcasz odpowietrznik, ciągniesz pedał do góry i tak do wypompowania powietrza z układu.

a teraz ciekawostka w roku 92 było montowane inne sprzęgło bądź łożysko wyciskowe. Jeżeli założy się sprzęgło valeo teoretycznie pasujące do wszystkich ts-ów to w wysprzęgliku starego typu brakuje trzpienia (z krótki) to wciskania łapy, można przełożyć z wysprzęglika nowego typu ale i tak zabraknie 1.5cm. Więc trzpień z nowego wysprzęglika trzeba przedłużyć o 1.5cm.

aha odpowietrznik na dół jest ok.

Ostatnia edycja:
Przypatrz się dokładnie układowi hamulcowemu przy pompie, zobacz jak pompa działa i zwróć honor Łukaszowi A. Do wysprzęglika prowadzi osobny przewód przy pompie i można wymienić cały płyn w przewodach do zaciskow, a w przewodzie do wysprzęglika zostaje szlam.

A wracając do meritum, jeśli z odpowietrznika leci płyn, a pedal jest dalej miękki, to raczej cieknie jakiś przewód lub pompka, tak jak napisał Maryszkens.

Przy okazji mogę polecić pompkę do odpowietrzania zbiornika paliwa w kosiarkach za 40 zł z Castoramy, która cudownie wysysa każdy bąbelek powietrza z odpowietrznika i przede wszystkim - można to zrobić samodzielnie bez pomocy drugiej osoby :)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Panowie mam problem, od paru dni jak przekręcam zapłon temperatura wody ustawia się na 60 stopni (silnik zimny). W czasie jazdy nic to się nie zmienia, po pewnym czasie zaczyna migać kontrolka od przegrzania silnika. Ale sprawdzałem pirometrem i silnik ma w rzeczywistości około 90 stopni, czyli tak jak powinno być. Który czujnik jest za to odpowiedzialny gdzie go znajdę w silniku 2.0 8v? Proszę o pomoc.

Amortyzatory
Powrót