• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Kilka pytań o 155 2.0 TS 8V.

Mniejsza i na niej jest przepływomierz z potencjometrem i tarczą jakby od zegarka. Tak powinno być czy ktoś coś kombinował?
No tak jest kombinacja, potencjometr powinien być szczelnie zamkniety w obudowie przepływomierza

Hehehe :)
To jest ta sama kratkowana przepływka, przewróć ją na drugą stronę :D
Jednak jeśli plastik jest otwarty i widzisz wnętrze to ktoś przy niej dłubał, kup sobie inną, pasuje z Opla 2.0 8V, tańsza i łatwo dostępna bo jak wyjmują taką samą z Alfy to liczą 100-200% więcej.

No to pięknie:eek: Gość mówił że przestawia te tarczę zegarka jakby. Na zimę inaczej a na lato inaczej. Podobno miało to związek z łatwiejszym rozruchem.

jakiś kurna czarodziej ten gostek, co to ma wspólnego z zimnym rozruchem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Już jestem bogatszy w wiedzę, więc śpieszę z informacjami. Mogą się przydać innym ku przestrodze. Otóż w tym czarnym pudełeczku na przepustnicy jest przepływomierz tzw. klapkowy. Zasada jest taka że tego się nie otwiera i nie grzebie się tam. Bo fabrykę w tym wypadku ciężko jest poprawić. U mnie niestety było grzebane. Pokręcając tarczą od zegarka (fachowo to tarcza spiętrzająca - jak się dowiedziałem), w stronę przeciwną do ruchu zegara ubogacamy mieszankę i odwrotnie w drugą. Bella jeździła tylko na LPG (standardowe myślenie,że jak jest gaz, to benzyny musimy zużyć jak najmniej), w zimie na tym gazie nie chciała palić. Więc ubogacono jej mieszankę ponad miarę. Efekt jest taki że przepływkę mam kompletnie rozregulowaną i strach autem jechać. Jednakowoż jestem dobrej myśli bo samochodem zajął się nasz forumowicz i najlepszy szpec od Alf jakiego znam. Gaz oczywiście zostanie usunięty.

No to troche roboty Cie czeka, na pewno na dobrej przeplywce auto zacznie glupiec, dojdzie ci najpewniej pompa paliwa zajechana przez jazdę na rezerwie itd itp...

Zgłupiało już teraz, szarpie i traci obroty, faluje od czasu do czasu, nie wkręca się powyżej 4000 obrotów. Można powiedzieć że w ogóle nie ma mocy. Ale cóż jeszcze będzie piękna:)

Panowie mam kolejne pytanie. Co prawda nie mam jeszcze potwierdzenia, że przepływka padła całkiem, ale rozglądam się za nową jakby się tak okazało. I tu pytanie czy 155 w wersji 1.7 Ts miała inny przepływomierz? Bo wydaje mi się, że tak i nie będzie pasował do mnie, ale potrzebuje waszej porady.

Myślę że klapa będzie pasowała od każdego modelu, musi tylko pasować układ pinów do wtyczki ECU

Sprawdź numery na obudowie, będziesz mial pewność ale z tego co pamiętam to są takie same w kazdej osmiozaworowce.

Witam ponownie. Poszukuje 4 sztuk gumowego węża (króćca) łączącego kolektor dolotowy z silnikiem. Moje gumy:) są dziurawe jak sito. Proszę o namiary na sklep lub cokolwiek innego, pomocnego w znalezieniu nowych. Bo gdzie nie zapytam, to są już niedostępne.

Kup kawałek uniwersalnych redukcji i sprawa załatwiona, wystarczy zdjąć jedną i pomierzyć suwmiarką rury.

Pytanie czy masz kolektor plastik czy aluminium.
Ja, przy aluminiowym kolektorze, zakładałem gumki od pf 126p z łącznika tłumika szmerów.
Idealnie estetycznie nie było, ale się sprawdzało.

P.

redukcje są do kolektora plastikowego, w aluminiowym średnica zewnętrzna jest taka sama jak średnica kanałów z wtryskami.

Racja, te które kupiłem są do plastikowego jak się okazało. Idealnie pasuje za to przewód gumowy od kombajnu typu Bizon. Trzeba go tylko pociąć na odpowiednie odcinki. Cena tez miła bo tylko 35 złotych. Redukcje D1Spec 38/45 mam na sprzedaż jeśli ktoś chce.

do wszystkich 8v z modułami zapłonowymi idą takie same

Dzisiaj dalsze zabawy ze 155. Jednego nie rozumiem wcale, otóż po dłuższej jeździe całe prawe nadkole robi się gorące, najbardziej przy zbiorniku wyrównawczym płynu. Panowie WHY? Poza tym odkryłem coś bardzo niepokojącego, jak silnik pracuje to spod korka oleju dmucha z mocą suszarki dobrej klasy. :( I pewnie wybierzemy się na generalkę tak czuję. Ktoś przerabiał temat? Jeśli tak to na jakie kwoty trzeba się przygotować?

Amortyzatory
Powrót