• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kąt pochylenia koła - regulacja

Alces - wyczysc sobie skrzynke forumowa bo nie mozna wyslac PW :) - przepraszam za OT ...

Ja bym zaczal od tego - zobacz co sie dzieje z kolem jak auto podnosisz na podnosniku. Czy kat sie zmienia i jak bardzo. Jesli sporo to znaczy, ze cos nie trzyma kola w pionie :)

Ja bym zaczal od tego - zobacz co sie dzieje z kolem jak auto podnosisz na podnosniku. Czy kat sie zmienia i jak bardzo. Jesli sporo to znaczy, ze cos nie trzyma kola w pionie
Oznaczałoby to, że jest jakiś luz w zawieszeniu, jednak od tego mechanik zaczął - sprawdził zawias i luzów nie ma...
BTW skrzynka wyczyszczona ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

No to jak luzow nie ma to jakim cudem ci sie kolo przestawilo? Mocowania w karoserii sie powyginaly?

No to jak luzow nie ma to jakim cudem ci sie kolo przestawilo? Mocowania w karoserii sie powyginaly?
Karoseria OK, problem może tkwić np. w skrzywionym elemencie zawieszenia: zwrotnica, wahacz itp. Nie mam jednak pewności gdzie leży przyczyna...
Pozdrawiam.
- Rafał

No to jak ma byc bezinwestycyjnie to nie pozostaje nic innego jak rozebrać przod z lewej i prawej i porównać elementy czy są symetryczne.

Karoseria OK, problem może tkwić np. w skrzywionym elemencie zawieszenia: zwrotnica, wahacz itp. Nie mam jednak pewności gdzie leży przyczyna...
Pozdrawiam.
- Rafał

No to teraz weź sobie np. suwmiarkę i zmierz odległość krawędzi opony (albo felgi) od zwrotnicy/amortyzatora. Trzeba sobie wejść pod samochód i tam włożyć rękę i pooglądać. Jeżeli masz po obu stronach takie same odległości - to zwrotnice są ok, leży górne mocowanie amora (wybita guma). Jeżeli jedno koło jest górą bliżej zwrotnicy - to masz krzywą zwrotnicę.

No to teraz weź sobie np. suwmiarkę i zmierz odległość krawędzi opony (albo felgi) od zwrotnicy/amortyzatora. Trzeba sobie wejść pod samochód i tam włożyć rękę i pooglądać. Jeżeli masz po obu stronach takie same odległości - to zwrotnice są ok, leży górne mocowanie amora (wybita guma). Jeżeli jedno koło jest górą bliżej zwrotnicy - to masz krzywą zwrotnicę.
Dobra rada. Dzięki wielkie.
Rozumiem, że do tego przydałby się jakiś podnośnik, albo kanał?
Pozdrawiam.
- Rafał

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post. Stronkę przeglądam od ponad roku (gdy zdecydowałem się na zakup 159).

Przechodząc do tematu - w przypadku 159 i budowy przedniego zawieszenia ustawienie amortyzatorów nie ma nic wspólnego z geometrią.
Jeżeli wymiar pomiędzy felgą a zwrotnicą jest ten sam po obu stronach to są dwie możliwości - albo uszkodzony (skrzywiony) jest wachacz (może być góra ale nie jest wykluczony dolny!), lub uszkodzona jest karoseria. Innych możliwości nie widzę, niestety mam podobny problem, ale narazie brak czasu na pomiary. W moim przypadku podczas sprawdzania geometrii wynikł jeszcze jeden problem z różnicą pomiędzy kątem wyprzedzenia koła lewego a prawego - i tutaj pomogli panowie z ASO(?? aż dziwne - ustawiali belkę przedniego zawieszenia), nasze 159 są niskie (mam 16'' koła) kilka razy uderzyłem belką o glebę i geometria poooszła.......

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post. Stronkę przeglądam od ponad roku (gdy zdecydowałem się na zakup 159).

Przechodząc do tematu - w przypadku 159 i budowy przedniego zawieszenia ustawienie amortyzatorów nie ma nic wspólnego z geometrią.
Jeżeli wymiar pomiędzy felgą a zwrotnicą jest ten sam po obu stronach to są dwie możliwości - albo uszkodzony (skrzywiony) jest wachacz (może być góra ale nie jest wykluczony dolny!), lub uszkodzona jest karoseria. Innych możliwości nie widzę, niestety mam podobny problem, ale narazie brak czasu na pomiary. W moim przypadku podczas sprawdzania geometrii wynikł jeszcze jeden problem z różnicą pomiędzy kątem wyprzedzenia koła lewego a prawego - i tutaj pomogli panowie z ASO(?? aż dziwne - ustawiali belkę przedniego zawieszenia), nasze 159 są niskie (mam 16'' koła) kilka razy uderzyłem belką o glebę i geometria poooszła.......

Chyba miałem jakieś zaćmienie umysłu... Oczywiście, że jest tak, jak piszesz, bo zwrotnica w 159 jest mocowana do wahacza górnego. I wybicie tulei gumowych w nim będzie powodowało "kładzenie się" koła. Dolny wahacz jest dość pancerny i raczej ciężko by było, żeby się "naciągnął", natomiast z racji dużo delikatniejszej budowy wahacza górnego jego sugerowałbym sprawdzić w pierwszej kolejności. Oczywiście także trzeba zmierzyć odległość zwrotnicy od krawędzi koła u góry - jeżeli te odległości prawa/lewa strona będą różne to zwrotnica jest krzywa.

możliwe też, że ktoś wymieniał wahacz tylko z jednej strony i włozył jakiś zamiennik, wystarczy 1-2 mm różnicy i kąty będą poprzestawiane

Czy to oznacza, że po wymianie wahacza na nowy, powinno się sprawdzic geometrię przedniego zawieszenia?
Tomek - czy w tym zakładzie, który polecałeś nie powinni robić geometrii na obciążonym ( kierowcą) samochodzie?

Czy to oznacza, że po wymianie wahacza na nowy, powinno się sprawdzic geometrię przedniego zawieszenia?

Jak najbardziej. Latem miałem wymieniane górne wahacze w ASO ale po godzinach pracy. Ze względu na to, iż już nie było speca od geometrii odebrałem auto bez niej. I tu doznałem szoku po wyjechaniu na ulicę i każdy zakręt był brany z piskiem opon. Postanowiłem pojechać do sprawdzonego fachury bo zna się na rzeczy ale to aż 40 km. Mocno trzymając kierownicę w dłoniach i z piskiem opon dojechałem. W trakcie ustawiania okazało się, że lewa opona od wewnętrznej strony zdarła się do tego stopnia, że widać było druty. Ustawił mi porządnie geometrię, że w końcu koleiny nie stanowią walki z kierownicą. Poprzednie ustawienia geometrii były w ASO do którego już nigdy nie zawitam...

to w Warszawie nie było bliżej zakładu który ustawił by geometrię? :) taniej by Ci wyszło niż kupowanie nowych opon...a tak na poważnie to na 100% po wymianie wahaczy trzeba ustawiać geometrię

to w Warszawie nie było bliżej zakładu który ustawił by geometrię? taniej by Ci wyszło niż kupowanie nowych opon...

Oczywiście, że mogłem zrobić geometrię w Warszawie w pierwszym lepszym warsztacie czy na stacji diagnostycznej ale i tak jechałem w tamtym kierunku tylko nie wiedziałem czy dam radę dojechać nie urywając czegoś... a opony i tak już miałem zamiar wymienićco prawda do końca sezonu bym na nich przejeździł :( Każda nie typowa sytuacja nas czegoś uczy...

Właśnie podnosiłem auto i mierzyłem odległości pomiędzy kołem a zwrotnicą. Po obu stronach jest taka sama...
Pozdrawiam.
- Rafał

wymieniłem prawą zwrotnicę. wszystko wreszcie jest ok. zbieżność ustawiona wzorowo. ale tak sobie myślę, że musiałem soczyście przy... walić :)

wymieniłem prawą zwrotnicę. wszystko wreszcie jest ok. zbieżność ustawiona wzorowo. ale tak sobie myślę, że musiałem soczyście przy... walić
Kupiłeś nową, czy używaną?
Jak doszedłeś do tego, że krzywa jest zwrotnica?
Pozdrawiam.
- Rafał

nowa w serwisie prawie 1800 zł brutto. Udało mi się trafić dobrą używaną (świeżą- wyglądała nieskazitelnie) za rozsądne 400 zł od uczciwego sprzedawcy, który miał kilka sztuk (otrzymałem pisemną gwarancję i możliwość zwrotu w ciągu 30 dni oraz fakturę). starą zostawiłem, bo łożysko jest ok.
cóż - rachunek prawdopodobieństwa, bo nikt nie chciał orzec na 100%, większość obstawiała zwrotnicę, więc zaryzykowałem.
Jakby co mogę podać namiary na w/w pana.

Witajcie ja wczoraj ustawiałem sobie zbieżność i była ok ale kąt lewy -1' prawie w normie ale prawy -3' masakra jakieś pomysły

Witajcie ja wczoraj ustawiałem sobie zbieżność i była ok ale kąt lewy -1' prawie w normie ale prawy -3' masakra jakieś pomysły
najprostsza przyczyna to skrzywiona zwrotnica.
By potwierdzić to -3' to wybierz się do innego diagnosty. U mnie też wydawało się, że prawe koło "leży" sprawdziłem Alfę na płycie, okazało się, że kołyska jest delikatnie przestawiona. Ustawili, kąt się poprawił, ale na geometrii nadal twierdzili, że nie jest jak trzeba.
Pojechałem do innego warsztatu, który robi głównie geometrię i jest to warsztat polecany.
Okazało się, że jednak ten kąt jest w normie. Ustawili zbieżność i jest OK.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót