• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kąt pochylenia koła - regulacja

To dobrze. Ale to jest fakt - kąta pochylenia koła na przedniej osi nie da się ot tak sobie ustawić.

przepraszam jesli wprowadzilem jakos w blad.Ustawialem w warsztacie zaprzyjaznionym z Tomkiem_KRK wiec mysle, ze robia to OK.Cena bardzo dobra i ustawiona zbierznosc na obu osiach(chyba 40 zl czy 50 zl).Nie tnie mi opon wiec jest BDB.Ja jestem zadowolony.Ustawialem juz tam z 3 razy.
Cena dobra :) Ja 3 lata temu za komputerowe ustawienie płaciłem 80 zł. Pewnie teraz biorą 100. Wcześniej po wymianie górnego wahacza w ASO ustawiali mi zbieżność tradycyjną metodą i nie wykryli kilku odchyleń.

Dodano po 4 minutes:

To dobrze. Ale to jest fakt - kąta pochylenia koła na przedniej osi nie da się ot tak sobie ustawić.
Nie wiem jakie dokładnie ale blacharze podobno mają swoje sposoby. Byłem nawet umówimy do takiego poleconego na przestawienie konta ale wypadł mi wyjazd służbowy a potem stwierdziłem, że nie będę kombinował tylko będę obserwował oponę na tym kole. Wszystko gra więc nic z tym na razie nie robię. Ale widać, że wina tego pochylenia może być w tulei dolnego wahacza.

Ostatnia edycja:
no mi komputerowo ustawiali.Nie wiem jaka teraz jest cena ale w 2011 jak kupilem Ale i tam robilem to brali chyba tyle samo co w 2013 wiec oplaca mi sie jechac do Tomka bo zrobi mi solidnie w diobrych cenach i jeszcze geometria po pieniadzach,a i przy okazji smigne sobie te 120 km(dla mnie to tylko przyjemnosc) czyli same pozytywy:D

no mi komputerowo ustawiali.Nie wiem jaka teraz jest cena ale w 2011 jak kupilem Ale i tam robilem to brali chyba tyle samo co w 2013 wiec oplaca mi sie jechac do Tomka bo zrobi mi solidnie w diobrych cenach i jeszcze geometria po pieniadzach,a i przy okazji smigne sobie te 120 km(dla mnie to tylko przyjemnosc) czyli same pozytywy:D
Pewnie też bym śmigał do Tomka jakbym miał trochę bliżej :) Ale mam do niego około 700 km. Ale może kiedyś w drodze do Zakopca.

Ostatnia edycja:
Z cenami nie jest tak źle. Byłem niedawno w pewnym serwisie w Radomiu, za pomiar wzięli 50 zł. Plus 15 zł od punktu (koła) jeśli byłoby trzeba coś przestawiać.

Ja ostatnio byłem u Pana Majchrzaka w Sopocie (podobno guru od geometrii w 3city). Muszę przyznać, że za swoją - bądź co bądź dużą - wiedzę każe płacić spore pieniążki. 80zł samo sprawdzenie plus 40zł za poprawienie "tyłu" bo był na maksymalnych wartościach. Trochę sporo, ale widać "fach w ręku" u tego gościa, więc mogę polecić :)

Witam,
jestem po regeneracji przednich wahaczy (góra+dół), wymieniłem również poduszki przednich amortyzatorów. Dziś byłem na komputerowej geometrii i Pan mechanik powiedział (albo była bita albo krzywa zwrotnica) a ja jej przecież nie biję :)
Pochylenie koła lewego -00*18' koła prawego -01*07'
Autko bezwypadkowe to wiem na 100%. Mam sie przejmować tym prawym pochyleniem? a może ono jest jednak w normie? bo jak tu czytam to są i większe. Czy szukać nowej zwrotnicy
Proszę doradźcie

Witam,
jestem po regeneracji przednich wahaczy (góra+dół), wymieniłem również poduszki przednich amortyzatorów. Dziś byłem na komputerowej geometrii i Pan mechanik powiedział (albo była bita albo krzywa zwrotnica) a ja jej przecież nie biję :)
Pochylenie koła lewego -00*18' koła prawego -01*07'
Autko bezwypadkowe to wiem na 100%. Mam sie przejmować tym prawym pochyleniem? a może ono jest jednak w normie? bo jak tu czytam to są i większe. Czy szukać nowej zwrotnicy
Proszę doradźcie
U mnie jest -1.42 jak pisałem wcześniej i nic się nie dzieje. Kontroluj stan bieżnika i nie wbijaj się w niepotrzebne koszta.

Kontroluj stan bieżnika i nie wbijaj się w niepotrzebne koszta.
Popieram. Przekonałem się na własnej skórze, że sprzęt pomiarowy oraz diagnosta ma duże znaczenie. Dlatego jeśli chce się mieć pewność z pomiaru najlepiej udać się jeszcze na inną stację...
Na pierwszej (do której miałem zaufanie) kąty pochylenia na wszystkich kołach przekraczały 1 stopień. Pojechałem na inną stację i tam nie przekraczały 0.55 (czyli wszystko w normie). I bądź tu mądry :P

niestety ja nie ufam każdemu "warszatowemu" pomiarowi zbieżności. miałem 166 i po wymianie całego tyłu ( kto wie ten wie ) pojechałem na laserowe ustawienie. Jak mi ustawili to na myślałem że jeżdżę wózkiem sklepowym.
Pojechałem do zaufanych chłopaków specjalizacyjnych się w geometrii sam. ( katowice - ochojec - robią tylko to ) wyjechałem, ustawili i wiedziałem że to jest TO!!. Auto szło jak po sznurku. !
Dla przykładu podam inną sytuację. Wymieniałem koledze drążki kierownicze i końcówki drążka + tuleja tylnego dyfra ) w e46. Pojechałem na "laserową" geometrię. Ustawili ( patrzyłem przez szybkę na warsztat - na kompie wszystkie parametry w tolerancji ) jazda próbna - auto jeździ jakby koła były niedokręcone. Więc poprawka. Nic z tego - poprawka. Az w końcu Panowie " mechanicy" drogą prób i błędów ustawili zbieżność bez urządzeń pomiarowych na "oko" żeby auto jeździło prosto. Na zbieżność trzeba jechać do ogarniętych gości. Sam sprzęt nic nie daje.

wróciłem z geometrii i fachowiec stwierdził, że kąty przód wyszły na 0 a norma od 0 do 1,5
jednak na forum wyczytałem że norma to od 0,15 do 0,5
czy mogę tak jeździć czy muszę walczyć nadal z zawiasem ?
w innym temacie opisałem moją historie z tulejami wahaczy dolnych "cukierkami" , tuleje fasta miały za małą średnice i zostały zamontowane z powrotem stare, mechanik mówi że trzeba jednak je wymienić na nowe żeby geometria dobrze wyszła, co o tym myślicie ?

Kontroluj czy nie będzie ścinać opon. Z doświadczenia wiem, że warto podjechać do innego serwisu na pomiar, bo czasem można się zdziwić ;)

Panie i Panowie, mam problem ze scieraniem opon przednich od wewnatrz. Na geometrii wyszlo przod lewe -2 15' prawe -1 42'. Norma dla Ti to -1 1' tolerancja +/-18'. Kola wyraznie nie trzymaja pionu, wchodza gora do srodka. Jutro Zamierzam poszperac w zawieszeniu z mechanikiem. Wiem, ze teoretycznie jest to nieustawialne w 159, moze jednak ktos sobie poradzil? Czytalem, ze problem moze lezec w zwrotnicy, wahaczach gornych i poduszce amortyzatora. Czy macie jakies inne wskazowki?

Problem zauwazylem po wymianie wszystkich sprezyn na eibach pro kit.

dodam, ze opony starte do drutow, Juz wymienione na nowe Toyo, wiec musze dzialac szybko, szkoda fajnych drogich opon.
Dzieki.

Ostatnia edycja:
Wymieniałeś zawias? Jeśli jest już trochę zużyty to stracił na sztywności i stąd takie kąty. Kiedyś czytałem, że może pomóc wymiana tulei na sztywniejsze poliuretanowe.

U mnie po wymianie kompletnego zawieszenia z przodu przez ponad rok nie zauważyłem ścinania opon od wewnątrz, a mierzyłem co kilka miesięcy suwmiarką :) Wcześniej przez 1.5 sezonu zjadło mi elegancko obie opony. Zawias standardowy.

Nie wiem dlaczego za złe pochylenie koła od razu wszyscy obwiniają krzywą zwrotnicę....
Może być wiele inny prozaicznych przyczyn. To, że nie ma luzu na wahaczu nie znaczy, że nie wyrobione (osłabione) są tuleje gumowe. Osłabiona może być także sprężyna, wspomniana poducha amortyzatora. W dolnym wahaczy widzę 4 elementy odpowiedzialne za kąt pochylenia koła.

Magil, wymienialem tylko wszystkie sprezyny.Nie chce wymieniac na chybil trafil skoro jest dobre, wole co rok 2 opony kupic :) Na forum Alfaowner pisza jak sobie z tym poradzic. 1. kosztowna modyfikacja Powerflex, 2. Odpowiednie/troche inne niz standardowe ustawienia zbieznosci - wiec przetestuje to drugie.

Jesli ktos sobie poradzil ze zbyt duzym zdzieraniem przednich wewnetrznych opon stosujac powyzsze 2 metody to prosze o opinie, dzieki.

Magil, wymienialem tylko wszystkie sprezyny.Nie chce wymieniac na chybil trafil skoro jest dobre, wole co rok 2 opony kupic :) Na forum Alfaowner pisza jak sobie z tym poradzic. 1. kosztowna modyfikacja Powerflex, 2. Odpowiednie/troche inne niz standardowe ustawienia zbieznosci - wiec przetestuje to drugie.

Jesli ktos sobie poradzil ze zbyt duzym zdzieraniem przednich wewnetrznych opon stosujac powyzsze 2 metody to prosze o opinie, dzieki.

Patrzę na Twoje felgi (jeśli ta czerwona to Twoja) i widzę chyba 19 cali z niższym ET. Wydaje mi się, że czym niższe ET tym oś zwrotnicy bardziej pokrywa się z osią koła i tym samym powierzchnia styku opony z asfaltem przesuwa się bardziej do wewnątrz powodując nierównomierny nacisk.

Jeśli faktycznie nie masz żadnych luzów ani nadmiernego zużycia w zawieszeniu to spróbuj ze zbieżnością. Bo jeśli zawias jest zmęczony życiem to ustawienie geometrii nie ma sensu.

Jaki masz przebieg i czy w ogóle coś w zawiasie było zmieniane? Z ciekawości pytam ;)

Patrzę na Twoje felgi (jeśli ta czerwona to Twoja) i widzę chyba 19 cali z niższym ET. Wydaje mi się, że czym niższe ET tym oś zwrotnicy bardziej pokrywa się z osią koła i tym samym powierzchnia styku opony z asfaltem przesuwa się bardziej do wewnątrz powodując nierównomierny nacisk.

Rozumiem, ale problem scierania wewn. opon przednich jest dosc powszechny dla 159(wg alfaowner i Alfaholicy)i dotyczy zarowno aut ze standardowym zawieszeniem, z roznymi rozmiarami kol od 16 do 19.
Moje sprezyny eibacha sa o 1cm nizsze od standardowych Ti,mimo tego wydaje mi sie ze auto siedzi wyzej po wymianie-pewnie oryginaly byly zuuzyte- nie sadze, zeby to mialo wplyw duzy na geometrie, nie powinno.

Magil, kilka razy zagladalem pod auto, ale nie znam sie, i nie moge powiedziec czy wszysko jest oryginalne. Jestem drugim wlascicielem przebieg 96000km.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót