• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kapitalka silnika 3.0 V6 24v- ALFA ROMEO 164 Q4

• Autor wątku Autor wątku QBA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panowie 2 pytania:
- czy po polerowaniu kanałów i komór spalania po splanowaniu głowicy wystarczy ją porządnie odmuchać sprężonym powietrzem z puszki (chwilowy brak kompresora)
- czy w ten sam sposób można spolerować denka tłoków siedzące w tulejach i również przedmuchać
Przy wymianie uszczelki pod głowicą chciałbym to przy okazji zrobić jednak nie wiem czy takie przedmuchanie wystarczy w przypadku gdy tłoki siedzą w silniku, głowicy wg mnie nic się nie stanie ale jak ten syf z tłoków poleci na pierścień?? Jeśli nie to sobie daruję i przemyję je tylko jakimś rozpuszczalnikiem.

jak polerowałem tłoki w cylindrach to później czyściłem ropownicą. O ile samo aluminium nic złego nie zrobi to pasty polerskie już mogą tym bardziej że benzyna wypłukuje te drobinki ścierające i włazi to między tłok a tuleje.

głowicę wystarczy przemyć ropa/benzyną wyczyścić pędzelkiem wszystkie zakamarki i osuszyć.

Witam wszystkich ponownie.
Z powodu braku czasu na zrzucanie fotek z telefonu mamy delikatne zaległości w temacie które właśnie nadrobie kilkoma fotkami.
Silnik czeka na pasek rozrządu który będzie pojutrze i można składać dalej :)
Mieliśmy problem z dostępnością pewnej tuleji która jest dość ważnym elementem napędu pompy oleju ale wkońcu udało się dobrać odpowiedni materiał i dorobić taką samą :)
Nie sugerujcie się czerwonymi blokadami na wałkach bo są tylko po to żeby wstępnie ustawić wałki, pasek będzie już napinany na oryginalnych :)

Fotki deczko nie po koleji...

IMAG0324.jpgIMAG0344.jpgIMAG0343.jpgIMAG0342.jpgIMAG0341.jpgIMAG0339.jpgIMAG0338.jpgIMAG0335.jpgIMAG0334.jpgIMAG0331.jpgIMAG0330.jpgIMAG0329.jpgIMAG0327.jpgIMAG0325.jpgIMAG0345.jpg

Ostatnia edycja:
I jeszcze kilka:

IMAG0350.jpgIMAG0349.jpgIMAG0346.jpgIMAG0351.jpgIMAG0354.jpgIMAG0355.jpgIMAG0357.jpg

az milo popatrzec, a jak pomysle jak to bedzie jechac ajj jaaj.... ciekawe ile bedzie mial na hamowni?

ciekawe ile bedzie mial na hamowni?

Niestety hamownią jak narazie nie dysponujemy.
Hamowanie po takim remoncie w pierwszym stadium dotarcia silnika jest raczej wykluczone, ale po dotarciu i zmierzeniu myślę że będzie mieć swoje 236 KM :) ale swoją droga hamować auto z napędem na 4 koła i mieć dokładny wynik ... hmm... ? Nie wiem nawet czy to jest wykonalne.

Ostatnia edycja:
jest to wykonalne ...

rumaków będzie miał tyle ile fabryka dała :) wszystko spasowało się idealnie :)

ciekawe jak u mnie pójdzie remont ;]

---------- Post added at 00:36 ---------- Previous post was at 00:36 ----------

wspaniała robota!

misieq - masz się na czym wzorować ;) zrób tak, żeby wszystko było tak czyste jak nowe :D efekt jest zajebi**y!!! polecam polerkę tłoków..

no i nie ma oszczędzania .. co zrypane to wymiana

widzisz byłem przed wczoraj u mechanika, ale jeszcze swojej kappy nie skończył, a miał niedawno operacje ;/ nie wiem ile to potrwa i nie wiem co muszę wymienić...
mam nowe panewki na razie i nowy wał...
Powiedzcie mi ile mm trzeba planować głowice? i czy to bezpieczne w tych silnikach?

Ile dałeś za nowy wał?
Planowanie głowicy uzależnione jest od stopnia uszkodzenia, w serwisówce masz podaną minimalną wysokość głowicy oraz wielkość luzów na wale korbowym.

za panewki oryginalne zapłaciłem 180 zł. Za wał też oryginalny 500 zł :)
tanie jak barszcz :P

QBA ile kosztowały Was części żeby to wszystko poskładać do kupy?
Ja myślę tylko o nowych częściach.

---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:25 ----------

Ten mechanik do którego zaprowadziłem Alfę miał kiedyś Themę z 3.0 12v - silnik padł, kupili 3.0 24v i kupił jeszcze części do niej. Zostało mu kilka nigdy nie używanych fabrycznie nowych części :)

to faktycznie niezly fart :)
Znam dwie osoby które szukały wałów, ale do 2.0 V6 Turbo. praktycznie niedostępne(166 i GTV). Ratowali się tym, ze sprowadzali z Włoch samochody i na podmiankę szło.

no farta miałem :D za penewki oryginalne zapłaciłem mniej niż za zamienniki w intercarsie po zniżkach.

Powiedzcie mi ile mm trzeba planować głowice? i czy to bezpieczne w tych silnikach?

Jesli chodzi o planowanie glowicy to są to dziesiąte części mm.
Żeby cały remont miał sens warto jeszcze pomyśleć oczywiście nad nowymi pierscieniami, uszczelnienie całego silnkika na nowo wraz z uszczelnieniami pod tulejami cylindrów.
Sprawdz też czy jest luz na napędzie pompy oleju.
Na temat sensownej roboty głowic masz tutaj link z wypowiedzią Maćka z naszego warsztatu: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/10294-glowica_glowice.html

dzięki.
to co do roboty, będzie zrobione, ale nie nastawiam się na wymianę wszystkich części w silniku, bo poprzedni właściciel ponoć robił remont silnika jakieś 30 kkm temu ;]
zobaczymy ile w tym prawdy i w jakim stanie jest silnik.

dzięki.
to co do roboty, będzie zrobione, ale nie nastawiam się na wymianę wszystkich części w silniku, bo poprzedni właściciel ponoć robił remont silnika jakieś 30 kkm temu ;]
zobaczymy ile w tym prawdy i w jakim stanie jest silnik.

A co się dzieje że decyzja padła na remont ?

Amortyzatory
Powrót