• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kapitalka silnika 3.0 V6 24v- ALFA ROMEO 164 Q4

• Autor wątku Autor wątku QBA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nic samo się zrobiło:) Już jest spokój.Tak było na filtrze Filtrona.Jak zdejmę pokrywę z tylnej głowicy pewnie coś się ukarze.Andrzejku jakieś pomysły?:)

Nic samo się zrobiło Już jest spokój.Tak było na filtrze Filtrona.Jak zdejmę pokrywę z tylnej głowicy pewnie coś się ukarze.Andrzejku jakieś pomysły?
Czyli jak piszesz po zmianie filtra nie ma tego jęku to co się stało z tym filtrem, sprawdziłeś go, rozbebeszałeś, może poleciał zawór nadciśnieniowy i olej szedł na krótko bez filtrowania?
Puszczałeś olej i wymieniałeś na nowy?

Dobra zacznę od nowa.Takie cyrki zaczęły mi się dziać jakieś 1,5 roku temu.Zresztą dzwoniłem w tej sprawie do Ciebie:)Wymieniłem olej i filtr.Po przejechaniu 6000km zaczęło jęczeć.Wymieniłem olej,filtr (Filtron) i cisza.Po kolejnych 6000 zaczęło się znowu.Tym razem eksperyment.Wymiana samego filtra.Przez chwilę były jęki ale cichsze i zaraz ustąpiły.Tym razem założony filtr Manna.Starego nie rozbierałem.Zrobię to jutro jak wrócę do Holandii bo tam go zostawiłem:) Nadmieniam że po odpaleniu auta kwik był głośny i w miarę nagrzewania się auta jęczenie cichło jak silnik załapał 50*C i dałem mocniej gazu to już było całkowicie cicho.

Jaki olej i co pokazuje czujnik cisnienia oleju?

Też tak myślę.Jak już wrócę to zajrzę pod pokrywę i zobaczymy co gówno się przypałętało.Dzięki Andrzejku:)

Zwrócił bym uwagę na stopki wałka rozrządu

Wyje tylko zimna, wymiana filtra pomaga ale zawsze na jakiś czas, poprostu coś jak rypnięta pompa wspomagania, wyje jak dostanie oporu (czyli jak filtr sie trochę zalepi syfem...)

Tak czulem ze cos z pompa bedzie nie tak tylko nie dopuszczlem do siebie tej mysli.No to ladne buty sie narobily.Trzeba szukac pompy chyba ze sie sama znajdzie:)

Witam ponownie.

Wrzucam pare fotek po robocie głowic i pucowaniu bloku...

Dziś dodatkowo zostały wyczyszczone oraz zważone tłoki z korbami. Tuleje cylindrów także powróciły do lepszego stanu.

Wyszły dwa kolejne problemy...

- po pomiarach okazało się że korby muszą iść do owalicji.
- po sprawdzeniu zaworów smarujących w bloku silnika okazało się że owe zaworki są trafione co prawdopodobnie miało bezpośredni wpływ na zatarcie silnika, zostaną zastąpione nowymi.

Jutro doważamy tłoki i polerujemy ich góre na lustro.

Załączniki

• IMAG0280.jpg
    IMAG0280.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 463
  • IMAG0281.jpg
    IMAG0281.jpg
    116.8 KB · Wyświetleń: 375
  • IMAG0283.jpg
    IMAG0283.jpg
    113.5 KB · Wyświetleń: 382
  • IMAG0287.jpg
    IMAG0287.jpg
    108.2 KB · Wyświetleń: 522
  • IMAG0285.jpg
    IMAG0285.jpg
    115 KB · Wyświetleń: 448
  • IMAG0282.jpg
    IMAG0282.jpg
    119 KB · Wyświetleń: 391
  • IMAG0284.jpg
    IMAG0284.jpg
    80.2 KB · Wyświetleń: 436
  • IMAG0286.jpg
    IMAG0286.jpg
    124.1 KB · Wyświetleń: 628
Miód dla mych oczu:D Rozumiem że zawsze można zawalić Cię pytaniami odnośnie takich prac??;)

Amortyzatory
Powrót