• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka z 2016... kilka pytań przed zakupem

Chyba ja

Chociaz mam dylemat pomiedzy giulietta a:
-leon cupra 290
-honda civic type r
cena podobna , a jakoscia materialow miejscami to juliette dzieli o kilka lat swietlnych.

Ostatnia edycja:
W chwili obecnej jestem na etapie zamawiana Julki i rowniez chce czarna . Z tego co wiem to miekki jest czarny o nazwie CZARNY - ALFA BLACK(PASTELOWY) a ten CZARNY - ETNA BLACK(METALIZOWANY) jest ok

Muszę Cię zmartwić- jeden i drugi to taka sama plakatówka- cóż ekologia się kłania. no ale dobrze że jest wybór a potem jaj mam co robić :D

- - - Updated - - -

Chyba ja

Chociaz mam dylemat pomiedzy giulietta a:
-leon cupra 290
-honda civic type r
cena podobna , a jakoscia materialow miejscami to juliette dzieli o kilka lat swietlnych.
dla mnie wygląd Leona wewnątrz odpycha i słowo klucz TSI
w przypadku Hondy festyniarski wygląd zewnętrzny kojarzony z wieś-tuningiem - do tego mega twardy zawias.
Ja po EVO X wyleczyłem się skutecznie z tego typu wynalazków bo w sumie one są do niczego a najmniej do jazdy- zaznaczam to moje zdanie.

Trochę off line, widziałem Giulietta 2016 po upiększaniu, chyba niezbyt wyszło. Napis z tyłu jakby od typowego drogowego bidaka, przód gril ma się nijak do tradycji :( . W środku podswietlenie białe, wyraźne i ładne ale to też nie w stylu Alfa Romeo. Kto to kupi?
Napis z tyłu jest fatalny ale reszta zmian mi się podoba.

Dokladnie leon odpadl przez silnik , a honda strasznie niewygodna. Tylko biorac pod uwage jakosc wykonnia to giulietta dostaje straszne manto od innych kompaktow w tej samej cenie (ona powinna byc tansza o 20 tys. -wersja VELOCE) , no i 6 tys za NAVI 6,5 cala to kpina.

Jednak w porownaniu z honda,czy seatem julka jezdzilo mi sie najlepiej.......nowa astra tez fajnie jezdzi .

Co do lakieru to ktory jest najlepszy w julce ...chcialbym nia pojezdzic zz 5-6 lat

nowa AR kwestia gustu, jednym się będą podobać zmiany w stylu napis alfa romeo na wkładach reflektorów czy napis giulietta na tylnej klapie, zmiany zderzaków innym nie ....

białe podświetlenie i czarno białe logo na kierownicy mi się bardzo podoba :) zderzaki już nie :(

pozdr.,
t.

Dziadowski jest caly boczek drzwi, i najgorsze jest to ze bez wzgledu na wersje jest on taki sam czy zaplacisz 70tys. czy 140tys. O ile za 70 jest ok to w topowej wersji powinien on wygladac znacznie lepiej... polecam PEUGEOT 308 GTI lub nowa ASTRA . Podobnie jest z przyciskami na kierownicy - nie z tej epoki ,oraz pokretla od klimy , co nie zmienia faktu ze julke prowadzi sie bardzo dobrze ,ma przepiekne fotele no i w wakacje bede ja zamawial.

Dziadowski jest caly boczek drzwi, i najgorsze jest to ze bez wzgledu na wersje jest on taki sam czy zaplacisz 70tys. czy 140tys. O ile za 70 jest ok to w topowej wersji powinien on wygladac znacznie lepiej... polecam PEUGEOT 308 GTI lub nowa ASTRA . Podobnie jest z przyciskami na kierownicy - nie z tej epoki ,oraz pokretla od klimy , co nie zmienia faktu ze julke prowadzi sie bardzo dobrze ,ma przepiekne fotele no i w wakacje bede ja zamawial.

Zgadzam sie, caly boczek drzwi jest do bani...to jedna z niewielu rzeczy, ktore mi osobiscie przeszkadzaja. Rozumiem jeszcze wersje podstawowa z takim boczkiem ale wyzsze wyposazenia powinny byc znacznie lepiej wykonczone. Gdy kupowalem Julke, nie zwrocilem na to uwagi tak bylem zaaferowany cala reszta auta :), dopiero po jakims czasie eksploatacji zaczelo mnie to denerwowac.

Polecam kolor brązowy/perła, Julka szczególnie w słońcu wygląda w nim kosmicznie :) i do tego brązowa skórzana tapicerka.

Ostatnia edycja:
Hm a czym się różni np. od wersji distinctive ze skorzana tapicerka? Dla mnie praktycznie każda wersja jest jednakowo słabo wykonana.

Odnosnie boczku to widzialem ze w przeszlosci byla opcja za doplata do foteli skorzanych i wtedy boczek tez byl z lepszych materialow - moze dalej tak jest?

Lakier mnie nie boli. Zarysowania pochlonie w jakims stopniu powloka :)

Napis z tylu jest dla mnie cudem z nieba. Nie wiedzialem jak ją obkleic na klapie bo napis po srodku mi przeszkadzal . Teraz mam ten problem z glowy ale sam napis mogl pozostac napisany czcionką ktora byl. Trudno. Z czasem go WYMIENIE i problemu nie ma :)

Nowe logo jest przecudne. Uwielbiam takie detale a to, nowe, podbilo mi endorfinę.

Hamulec reczny czy galka zmiany biegow dla mnie troche odpada. Bede chcial zrobic maly modding tego pozniej jednakze klinatyzacja jest przepiekna.

Wisienka na torcie to podswietlenie. Bradzo lubie biale i takie chcialem przerobic a tu problem z glowy. Brakuje mi tylko mozliwosci zmiany koloru dachu ale nie mozna miec wszystkiego.

A nawi? Juz nie kosztuje 6tysi, faktycznie dobry pomysl jest ją wziac.

Myslalen dlugo by obkleic ją czarnym matem ale wczoraj widzialem w londynie merca tak obklejonego i... no ladne to tylko e niektorych miejscach folia stracila powloke na drzwiach i wyglada to... zle, strasznie zle.

W VELOCE lub pakiecie VELOCE boczek masz "ala karbon"(taki jak w wersji SPRINT) tylko wowczas jest on caly twardy. Pokretla klimy sa OK tylko plastik tandetny -zobacz JEEP RENEGADE w wyzszych wersjach. Jak robiles tabelke z cenami to porobiles bledy poniewaz to nie jest konfigurator i niektore opcje sie wykluczaja (z tego co pamietam to jest jakis myk z tymi pakietami i nie kupisz samego pakietu LUX ) , podobnie jest z regulacja ledzwiowa ona jest w standardzie w VELOCE i wowczas nie dokupisz podlokietnika .

Ostatnia edycja:
No właśnie, boczek nawet gdy jest w wersji Ala karbon czy Ala skóra nadal jest tandetnie wykonany. Mnie najbardziej denerwują te plastikowe uchwyty. Juz Mito mam wrażenie ma lepiej je wykonane.

Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka

w każdej wersji ten element boczka tuż przy szybie jest identycznie meeeeega tandetny

Dziadowski jest caly boczek drzwi, i najgorsze jest to ze bez wzgledu na wersje jest on taki sam czy zaplacisz 70tys. czy 140tys.

Mógłby być lepszy - co nie znaczy, że jest dziadowski. Wygląda mniej ładnie niż w 147 np., ale jest dużo praktyczniejszy w czyszczeniu - a dół drzwi się zawsze obkopie, obojętnie jak by się człowiek nie starał przy wychodzeniu...

Podobnie jest z przyciskami na kierownicy - nie z tej epoki ,oraz pokretla od klimy

Co jest nie tak z przyciskami przy kierownicy? Poza ich dość wątpliwą użytecznością wynikającą częściowo z głupiego projektu Uconnect, są moim zdaniem OK. A pokrętła od klimatyzacji rewelacyjne.

Ok napisze po raz ostatni porownaj boczki z innymi teraznieszymi kompaktami a dowiesz sie o co mi chodzi -chodzi mi o jakosc.
Przyciski na kierownicy strasza swoja wielkoscia u konkurencji jest o niebo lepiej.
Pokretla od klimy sa OK tylko znowu klania sie jakosc -zobacz w jeppie. Pokreta w julce sprawiaja wrazenie ze zostaly kupione w sklepi "wszystko po 5 zl."

Na tym zakonczyl bym dyskusje o boczkach i innych pokretlach. Chcialem zwrocic uwage na to ze w julieccie jakosc przechodzi z jednej skrajnosci w druga.
Fotele, zegary - przepiekne.............boczki,pokretla klimy.oraz wskaznik zapiecia pasow to juz inna bajka -jak dla mnie oczywiscie.

Ok napisze po raz ostatni porownaj boczki z innymi teraznieszymi kompaktami a dowiesz sie o co mi chodzi -chodzi mi o jakosc.

Siedziałem w Volvo V40, nad którego wnętrzem rozpływają się wszyscy recenzenci i jest trochę lepiej. Na pewno nie tak, żebym musiał się wstydzić za to, co jest w Giulietcie.

Wielkość przycisków to już chyba sprawa indywidualna - mnie nie przeszkadzają. Pokrętła mają metalowy pierścień i chodzą z przyjemnie wyczuwalnym oporem - nie wiem, czego się tu jeszcze spodziewać.

moje spostrzeżenia w odniesieniu do wnętrza, od czasu do czasu jeżdżę umyć żonie auto i nie zauważyłem by przyciski przy kierownicy były jakieś tandetne i za duże [są o niebo lepsze niż w 147]
boczki drzwi - moim zdaniem jest OK dupy nie urywa, ale też nie "krzaczy"
pokrętła nawiewu i klimatyzacji - uważam, że są bardzo OK, a przede wszystkim proste w obsłudze [jeździłem w czasie majówki 2016 przez kilka dni oplem cascada - ilość przycisków do sterowania radiem, nawiewem, przyciski w kierownicy, tempomat - można by obdzielić nimi ze 2-3 inne auta :lol: masakra - nie mówiąc już o ich obsłudze :P

moim skromnym zdaniem największa krzywda jaką zrobiono julce to lifting deski.... kto to wymyślił?

t.

- -

Jak tak czytam niektóre uwagi dotyczące Giulietty to się zastanawiam czy aby na pewno jestem na forum Alfa Romeo - coraz mniej ludzi rozumie ideę cuoresportivo :-(

moim skromnym zdaniem największa krzywda jaką zrobiono julce to lifting deski.... kto to wymyślił?

zgadzam się z Tobą w 100% :D z powodu telewizora na desce totalnie niepasującego stylem oraz rezygnacji z fajnych przełączników typu "samolotowego" deska straciła bardzo dużo po lifcie.

A co jakości moim zdaniem - boczki szału nie robią to fakt, pokrętła klimy to moim zdaniem bajka pod względem stylistyki, funkcjonalności, jakość ok, bo w sumie co tu można wymyślić?, jakoś w Jeepie nie zwróciłem uwagi czy jest lepiej. A swoją drogą ciekawe czy panel z Jeepa Renegade pasowałby do Giulietty ;)

Ale z drugiej strony boczki są bardzo trwałem nie rysują się, nie trzeszczą, zresztą w Julce we wnętrzu jest poza plastikiem aluminium, a u konkurencji jest poprostu morze twardego plastiku - czy to Civic, czy to Mazda3, nie mówiąc o Focusie czy Astrze IV

Inna sprawa, że każdy ze znajomych jeżdżących innymi autami, wsiada do Julki i robi wow i każdy mówi, że jest to najładniejszy projekt deski w aucie kompaktowym

Amortyzatory
Powrót