• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka z 2016... kilka pytań przed zakupem

Na innych rynkach (Niemcy, CH) poza dodatkowym kluczykiem, razem z alarmem w tej samej opcji jest też - 064 - blokada drzwi z wewnątrz (safe-lock). Czy ktoś wie jak to jest w Polsce?
W Polsce jest dokładnie tak samo z auto alarmem w komplecie są dwa kluczyki z pilotem i safe-lock - uruchamiany po dwukrotnym naciśnięciu kluczyka.

UNC-R ładnie kropelkuje ale właściwości zabezpieczające przed zarysowaniami są delikatnie mówiąc słabe.

500zl place po znajomosci za unc-r z polozeniem.. to prawie darmo. Jesli sie sprawdzi to bedzie na julce tez a jak nie to Ceramic Pro sie polozy :)

/// do skasowania (duplikat)

Ostatnia edycja:
@Dareek - 500zl place po znajomosci za unc-r z polozeniem.. to prawie darmo. Jesli sie sprawdzi to bedzie na julce tez a jak nie to Ceramic Pro sie polozy
smile.png

-----------

Jest niedziela, więc przeorałem kilkaset postów na tym i zagranicznym forum.... no i oczywiście nic nie wiem, ale to w drugiej części.

Zrobiłem poprawkę

[TABLE="class: grid, width: 800, align: left"]
[TR]
[TD="align: center"]OPCJA[/TD]
[TD="align: center"]CENA[/TD]
[TD]OPIS[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]1[/TD]
[TD]83400 / 94600[/TD]
[TD]150KM / 170KM + TCT[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2[/TD]
[TD]2200[/TD]
[TD]pakiet komfort (czujki przod/tyl, regulacja foteli, tylny zagłówek)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]3[/TD]
[TD]3300[/TD]
[TD]pakiet veloce[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]4[/TD]
[TD]2920[/TD]
[TD]pakiet lux (podł. tylny + nawigacja 6,5")[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]5[/TD]
[TD]2750[/TD]
[TD]718 - System Audio BOSE[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]6[/TD]
[TD]2310[/TD]
[TD]lakier metal. ETNA BLACK[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]7[/TD]
[TD]2200[/TD]
[TD]6Y8 - felgi grafitowe 17" z oponami 225/45[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]8[/TD]
[TD]1650[/TD]
[TD]4SU - brembo 330mm czerwone[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]9[/TD]
[TD]610[/TD]
[TD]4UE - koło dojazdowe 17" 125/80[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]10[/TD]
[TD]1320[/TD]
[TD]213 - autoalarm[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]11[/TD]
[TD]3360[/TD]
[TD]230 - Biksenony z AFS[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]12[/TD]
[TD]940[/TD]
[TD]102 - spryskiwacze przednich reflektorów[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]13[/TD]
[TD]550[/TD]
[TD]110 - ogrzewane dysze przednich spryskiwaczy[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]14[/TD]
[TD]1650[/TD]
[TD]452 - podgrzewane przednie siedzenia[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]15[/TD]
[TD]2750[/TD]
[TD]52J - fotele z alcantarą[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]111910 / 123110[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]-----[/TD]
[TD]---------------[/TD]
[TD]--------------------[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q1[/TD]
[TD]119000[/TD]
[TD]240KM + TCT[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]4[/TD]
[TD]2920[/TD]
[TD]pakiet lux (podł. tylny + nawigacja 6,5")[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]5[/TD]
[TD]2750[/TD]
[TD]718 - System Audio BOSE[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]6[/TD]
[TD]2310[/TD]
[TD]lakier metal. ETNA BLACK[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]9[/TD]
[TD]610[/TD]
[TD]4UE - koło dojazdowe 17" 125/80[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]10[/TD]
[TD]1320[/TD]
[TD]213 - autoalarm[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]14[/TD]
[TD]1650[/TD]
[TD]452 - podgrzewane przednie siedzenia[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q2[/TD]
[TD]610[/TD]
[TD]40Y - regulacja odc. lędźwiowego (kierowca+pasażer)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Q3[/TD]
[TD]720[/TD]
[TD]132 - podłokietnik przedni[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]131890[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Teraz można przejść do drugiej części:

Miałem nie pisać, ale w sumie co tu kryć? Te 17" felgi to z tego co się orientuję jest minimum do Brembo 330mm, z tego też powodu nie mogę wziąć 16" na zimę tylko te.... czemu na zimę? Ponieważ na lato chcę zakupić 18" ale nie oryginalne... miałem upatrzone już 2 modele:

1 - Maxxim Maze z czerwonym okręgiem, które kosztuje grosze czyli 600zł/szt...tylko tutaj dochodzimy do punktu gdzie chciałem się upewnić czy będą pasowały na brembo.... no i zero informacji na ten temat nigdzie (albo nie mogłem tego znaleźć na stronie producenta). Ok, zaczęło się ponowne szukanie, przeoranie tych setek postów, tłumaczenie translatorem niemieckich i włoskich for... no i co? no i nic nie ma. Oczywiście są dystanse, ale tych znów nie zalecają na przednią oś, więc zgłupiałem... i tak nagle natknąłem się na drugi model:

2 - Barracuda Karizzma PureSports Red... zakochałem się! Matowe wykończenie, czerwony ring, tylko cena... 1450zł/szt ale to by jeszcze jakoś przełknął, najwyżej kupi się za 2 lata :) tylko właśnie pytanie, znalazłem sprzeczne opinie, jedni piszą, że pasują do 330mm, inni że nie pasują, znowu na stronie producenta niby, że do 235/240KM modelu pasują, ale tylko pod warunkiem, że nie ma brembo 330mm (?!)... już się poddałem, gdy przypomniałem sobie o projekcie "Marangoni G430" i tam właśnie te felgi zamontował - szukałem informacji w opisie projektu, no nie znalazłem ani słowa o dystansach...

ktoś coś?

Ja z tych opcji wywaliłbym alarm- jak piszę fabryczny - to atrapa.
Przy takiej różnicy w cenie to wybór wersji 240 konnej jest oczywisty.
co do rozmiaru felg - fabryczna 18 - stka ma ET 41 przy szerokości 8,5 cala. Decydujące znaczenie moze mieć kształt przekroju felgi- albo kupno felg z innym ET albo dystans.
cena - 1450 pln/szt- hmm.....
o kształcie felg się nie wypowiadam bo to kwestia gustu ale ten czerwony pasek chińczykiem zalatuje - zaznaczam to moje zdanie.

Obecnie QV-ka cennikowo kosztuje 123 tys, dopiero od tej ceny dają rabat. Porównując do wersji 150KM różnica wyjdzie ponad 24 tys, sporo kasy. Ja nie wziąłem TBI chociaż do takiej wersji z placu dopłacił bym tylko 8 tys i nie miałbym w zasadzie tylko Bose.

nie wyklucza- masz nawet w instrukcji opis jak wyjąć koło zapasowe w przypadku zainstalowanego suba.

- - - Updated - - -

Obecnie QV-ka cennikowo kosztuje 123 tys, dopiero od tej ceny dają rabat. Porównując do wersji 150KM różnica wyjdzie ponad 24 tys, sporo kasy. Ja nie wziąłem TBI chociaż do takiej wersji z placu dopłacił bym tylko 8 tys i nie miałbym w zasadzie tylko Bose.

co nie zmienia faktu że między 150 a 240 jest przepaść w parametrach jazdy a przy takiej kasie jak chce wydać zainteresowany naprawdę robi się znikoma różnica- kwestia odpowiedniego dealera, rabatów i opcji.

Nie wyklucza w alfie kola, wlasnie to mi sie spodobalo. W mazdzie z bosem i kolem sa problemy.

Pomiedzy 170 faktycznie mala roznica ale pomiedzy 150 juz przeskok cenowy kolosalny. Nie rozumiem rabatow.. w cenniku jest przekreslone 123 i napisane 119... nie ma nigdzie napisane jakiegos *ale*..

Czyli z felgami dalej nic niewiadomo. Musialbym pewnie do niemcow do producenta pisac?

Odnosnie ringa czerwonego to dlatego zeby byl kolejny czerwony akcent w aucie... to ma byc delikatnie reklamowe auto... kazdy ma swoja jakas wizje :)

Zawsze mozna zapytac dealera jak ktos tu wspomnial o 2-3 sztukach na raz. Moze bedzie mozna urwac cos wiecej i nie bedzie to 500zl ;)

------

W Polsce te felgi sa sporo tansze. Wlasnie znalazlem.. tylko ze sa dostepne 8x18 i 9x18 wiec rozumiem ze nic z tego.. http://sklep.carrera.com.pl/?p=productsMore&iProduct=328

Ostatnia edycja:
wsadzisz 9-tki i będzie git - zadzwoń do carrery przedstaw problem to doradzą

Upewnij się, czy Bose nie wyklucza koła zapasowego.

ja mam Bose i koło zapasowe. Różnica jest tylko taka, że lewarek mam w pokrowcu z boku bagażnika przyczepiony, a jak nie ma Bose to zdaje się, że jest w kole styropian z narzędziami i lewarkiem ?

jest okrągły plastikowy pojemnik na lewarek śrubokręt hak holowniczy i klucz do kół

Stocka widziałem już ze 100 razy. Po 2 nie jest czarna a obklejenie folią Arlon'a to koszt ~4000zł, nie, dziękuję.

Jest jedna ładna sztuka 240KM na stocku, no ale ma niepotrzebny dach panoramiczny, który przy moim wzroście jeszcze dodatkowo może mieć większy minus ode mnie - http://stock.alfaromeo.pl/31570/alf...owanie=od-najdrozszej&pokaz=10&opened=0&adv=1 - a tak to czy to wersja 150 czy 170 to każdej na stocku czegoś brakuje...

ocy, ja jako 19 letni chłopak z prawkiem od 1.5 roku z latwoscia wyciskam 100% z 313konnego audi a7

Jak będziesz miał prawko trochę dłużej, to się jednak przekonasz, że pewnie do 60% się nie zbliżasz...

- - - Updated - - -

Moje 0,05 zł:

BOSE - podobno nie warto;
zaciski - moim zdaniem, jeśli nie musisz, to szkoda kasy, chyba że masz ładne "przelotowe' felgi; po 3 latach będą do odnowienia, bo będzie pełno odprysków
autoalarm - nie widzę sensu;
ogrzewane dysze - moim zdaniem też niepotrzebne, przy silniku benzynowym i ostatnich zimach na 90% Ci się nie przydadzą
za nawigację zapłaciłbym tylko, jeśli ma informacje o korkach (chyba ma od TomToma) - TMC albo brak mija się dla mnie kompletnie z celem, jeśli jeździsz po większych miastach; możesz się spodziewać, że z aktualizacjami będzie problem, a aktualnie sieć drogowa się dość mocno w PL zmienia (u mnie na Zachodzie budują się między innymi S3 oraz S5 i jeśli tego za 2 lata nie będzie, to nawi będzie średnio przydatna).

Jeśli chcesz samochód na 3 lata leasingu, to brałbym 150 KM + ręczna skrzynia (spokojnie starczy do przemieszczania się, ale w mieście przydałby mi się automat), a jeśli coś na dłużej, to 240 KM oczywiście. Wersja 170 KM TCT faktycznie bez szału cenowo wychodzi - zaleta jest taka, że będzie nieco mniej palić.

Nie widzę nic w cenniku nt. czujników zmierzchu i deszczu - są teraz w standardzie?

Ostatnia edycja:
Jak to jest z tym alarmem? Firmy ubezpieczeniowe nie wymagają już dwu zabezpieczeń do AC? Biorąc pod uwagę, że jeśli ktoś chce mieć drugi klucz do Giulietty to musi za niego zapłacić 500zł to już chyba lepiej wziąć ten alarm z dodatkowym kluczem ekstra? No i jeszcze możliwe, że dostanie się tą blokadę od wewn. Fakt kilka osób tu podnosi, że ten alarm to atrapa, ale który alarm nie jest i ile ewentualnie kosztuje? :-)))))

Jest jedna ładna sztuka 240KM na stocku, no ale ma niepotrzebny dach panoramiczny, który przy moim wzroście jeszcze dodatkowo może mieć większy minus ode mnie - http://stock.alfaromeo.pl/31570/alfa...opened=0&adv=1 - a tak to czy to wersja 150 czy 170 to każdej na stocku czegoś brakuje...
A propos Twojego wzrostu, to tu znajdziesz test "dwumetrowca" w Giuliettcie.
https://www.youtube.com/watch?v=ngoQjUvlZqc
Nie jest źle :-)

Jak to jest z tym alarmem? Firmy ubezpieczeniowe nie wymagają już dwu zabezpieczeń do AC? Biorąc pod uwagę, że jeśli ktoś chce mieć drugi klucz do Giulietty to musi za niego zapłacić 500zł to już chyba lepiej wziąć ten alarm z dodatkowym kluczem ekstra? No i jeszcze możliwe, że dostanie się tą blokadę od wewn.

Większość nie wymaga do 100.000 zł zdaje się. A kluczyk drugi dostaje się w standardzie, tylko że bez zdalnego sterowania, czyli trzeba kręcić grotem w zamku. To chyba nie jest żadna ujma :). A blokada dla kogoś, kto nie kradnie samochodu przez wybicie szyby o otwarcie go do wewnątrz, raczej nie będzie stanowić zbyt dużego wyzwania...

BOSE - podobno nie warto;

słuchałem bez Bose i uważam, że warto dopłacić - chyba, że nie jesteś melomanem i nie robi Ci róznicy czy słuchać kuchennego radia, czy normalnego sprzętu

zaciski - moim zdaniem, jeśli nie musisz, to szkoda kasy, chyba że masz ładne "przelotowe' felgi; po 3 latach będą do odnowienia, bo będzie pełno odprysków

a tu nie chodzi koledze o hamulce Brembo, które nie są w standardzie ? w standardzie są zwykłe zaciski pływające jednotłoczkowe, natomiast pakiet Brembo obejmuje 4-tłoczkowe zaciski z przodu i 2-tłoczkowe zaciski z tyłu, a co za tym idzie jest poprawa skutczeności hamulców

co do reszty to albo się nie wypowiem, bo albo nie mam danej opcji albo się zgadzam z opinią ;)

słuchałem bez Bose i uważam, że warto dopłacić - chyba, że nie jesteś melomanem i nie robi Ci róznicy czy słuchać kuchennego radia, czy normalnego sprzętu

Ja nie słuchałem - uważam, że samochód to nie jest dobre miejsce do słuchania muzyki :). Opieram się na źródłach internetowych. Na pewno warto samemu posłuchać i zdecydować.

a tu nie chodzi koledze o hamulce Brembo, które nie są w standardzie ? w standardzie są zwykłe zaciski pływające jednotłoczkowe, natomiast pakiet Brembo obejmuje 4-tłoczkowe zaciski z przodu i 2-tłoczkowe zaciski z tyłu, a co za tym idzie jest poprawa skutczeności hamulców

W teoriii się wszystko zgadza, natomiast ja w praktyce nie zauważyłem różnicy. Oczywiście, jeśli ktoś chce, to może jak najbardziej kupować - na pewno nie będzie gorzej niż w serii :).

Amortyzatory
Powrót