[159] JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Gdy uruchamiasz zimny silnik, na początku obroty powinny być nieco wyższe. U mnie od razu wskazówka zatrzymywała się na 750 rpm i silnik miał wyraźnie ciężej. Wskazania MES "na oko" były w normie. Ale objaw nieco inny niż w przypadku pierdolnięcia przy rozruchu. Niektórzy forumowicze twierdzą, że wymiana bendiksu rozrusznika znacznie ułatwia rozruch.

U mnie bendiks leży już na półce, ale na razie czasu brak (i ogólnie podjazdu/kanału ;) ).

Gdy uruchamiasz zimny silnik, na początku obroty powinny być nieco wyższe. U mnie od razu wskazówka zatrzymywała się na 750 rpm i silnik miał wyraźnie ciężej. Wskazania MES "na oko" były w normie. Ale objaw nieco inny niż w przypadku pierdolnięcia przy rozruchu. Niektórzy forumowicze twierdzą, że wymiana bendiksu rozrusznika znacznie ułatwia rozruch.

U mnie bendiks leży już na półce, ale na razie czasu brak (i ogólnie podjazdu/kanału ;) ).

ale jakie sa dokladnie przeklamania tego czujnika . i wymiana czujnika w twoim przyoadku pomogla. Skoro jak jest zimny xzy rozgrzany wystarczy ze wsjaziwka sie podniesie powyzej 50 pali na dotyk jwst problem tylko jak sie wystudzi czyli ponizej 50 na zegarku ale jeszcze nie jest calkiem zimny. i wtedy to wlasnie lapie nie lapie lapie nie lapie tak jakby wtryski otworzyly sie i zamknely az wkoncu zaskoczy

Z tego co ja zaobserwowalem to jeśli temp. Dochodzi do 90 i podczas jazdy potrafi spaść to śmiało możesz wymieniać. Nawet samemu

puszczone smarkiem z nosa

Z tego co ja zaobserwowalem to jeśli temp. Dochodzi do 90 i podczas jazdy potrafi spaść to śmiało możesz wymieniać. Nawet samemu

puszczone smarkiem z nosa

hmmm... temperatura rosnie dosc szybko i utrzymuje sie doslownie 2mm przed 90 w fesie dokkadnie 87 stopni. gdy silnik zimny takze wskazania sa prawidlowe tempetatura powietrza i cieczy prawie sie pokrywaja w garazu oczywiscie o ile sie nie myle ostatnio temp powietrza 15 a silnika 18

niestety ale to nie to termostat sprawny czujnik także. na nowym były takie same wskazania więc oddałem i założyłem to co było. i teraz nie mogę go odpowietrzyć. jest między max a min a po zagrzaniu przekracza dużo max po odkręceniu korka mocno syknie i stan się lekko podniesie czuć nawet przed odkreceniem ze węże twarde ewidentnie powietrze w układzie. Jak dobrze odpowietrzyć ma ktoś jakąś radę cenną???

Może to głupie pytanie, ale czy używałeś odpowietrzników? Duże ciśnienie w układzie to nie jest dobry znak.

Może to głupie pytanie, ale czy używałeś odpowietrzników? Duże ciśnienie w układzie to nie jest dobry znak.

odpowietrzałem i na zimnym i na cieplym silniku. jak nicisne na weza to slychacz w gornej czesci chlodnicy powietrze. moze sam sie odpowietrzy bede co jakis czas odkrecal korek

ja właśnie wymieniłem czujnik i zobaczymy jak furka przejdzie test z odpalaniem przy temperaturach zewnętrznych w okolicach kilkunastu stopni

i jak odpala ?? Kolego ricoh?

wymiana czujnika nie poprawiła odpalania, ogólnie to po wymianie akumulatora na mocniejszy poprawa była olbrzymia bo wcześniej to kręcił i kręcił i często do rozładowania aku, teraz przy temperaturze w okolicach 10 stopni na nowym aku zakręci że trzy, cztery razy i odpala, także nie jest idealnie ale nie jest źle, a przy ciepłych lub mroźnych dniach odpala od dotknięcia

a dlaczego 90 st.? u mnie orginalny miał otwarcie na 88 i zamiennik, który założyłem tez ma 88 więc 87, które pokazuje fes jest chyba jak najbardziej w porządku.

a dlaczego 90 st.?
Zegar na desce jest skalibrowany tak, że ma pokazywać 90 stopni dla temperatur rzeczywistych cieczy chłodzącej w pewnym określonym przedziale. Jeśli wskazówka spadnie na 85 st na zegarze to wcale nie znaczy, że ciecz ma 85, tylko znacznie mniej.

Zegar na desce jest skalibrowany tak, że ma pokazywać 90 stopni dla temperatur rzeczywistych cieczy chłodzącej w pewnym określonym przedziale. Jeśli wskazówka spadnie na 85 st na zegarze to wcale nie znaczy, że ciecz ma 85, tylko znacznie mniej.
U mnie zawsze pokazuje 88 st. czyli troszkę przed 90 na zegarze. Jeśli spadnie na 85 to znaczy, że tyle zmierzył w termostacie czujnik.

U mnie zawsze pokazuje 88 st. czyli troszkę przed 90 na zegarze. Jeśli spadnie na 85 to znaczy, że tyle zmierzył w termostacie czujnik.
Temat przerobiony na forum. Masz termostat do wymiany. Wiele osób i ja też tak miałem i po wymianie termostatu trzyma równo 90 st. Poszukaj... jest o tym temat na forum.

Moi drodzy mam pytanie a jakie są dokładnie objawy uszkodzonego czujnika położenia wału oraz czujnika położenia wałka rozrządu?????tylko prosiłbym o konkretna odpowiedz

Przypadkiem wpadłem na to na forum 156 przy okazji czujnika położenia wałka rozrządu (użytkownikowi wyskoczył taki błąd):
Alfa ma cholernie falujące obroty i gaśnie na biegu jałowym, przy przyśpieszaniu szarpie

Amortyzatory
Powrót