• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Nikt nic nie wie na ten temat nowego ?

tu nie chodzi o łagodne odpalanie tylko o to że ciężko ma odpalić jak jest odpalony na chwile po stoi 20 min i ponowny rozruch to już problem kręci i kręci.Co mam wymienić aku,świece czy rozrusznik ? na forum jest sporo o takiej przypadłości na pewno ktoś znalazł na to rade chyba...

trzeba podgrzać świece kilka razy i ewentualnie przytrzymać gaz przy paleniu,palić zaraz po zgaszeniu "spirali"...takie częściowe rozwiązania...niestety

Ale miałem właśnie coś takiego. Po wyrównaniu korekt silnik odpala łagodniej i efekt, o którym piszesz występuje rzadziej.
Kolega magil pisał gdzieś również o zwiększeniu rozruchowej dawki paliwa przez tuningowca. Spróbuj dopytać

Ostatnia edycja:
,palić zaraz po zgaszeniu "spirali"...takie częściowe rozwiązania...niestety
Jeżeli chodzi Ci o lepsze dogrzanie cylindrów jak jest zimno, to lepiej jest poczekać jeszcze dobrą chwilę po zniknięciu spirali, bo mimo, że spirala nie świeci,świece dalej grzeją.

tu nie chodzi o łagodne odpalanie tylko o to że ciężko ma odpalić jak jest odpalony na chwile po stoi 20 min i ponowny rozruch to już problem kręci i kręci.Co mam wymienić aku,świece czy rozrusznik ? na forum jest sporo o takiej przypadłości na pewno ktoś znalazł na to rade chyba...

wydaje mi się że kiedyś przeczytałem gdzieś na alfaholikach że przy problemach z odpalanie powodem był czujnik położenia wału. nie mam jak to cholerstwo sprawdzić, nawet gdzie to jest zamontowane i czy np. można łatwo podmienić z jakiegoś innego auta, spróbuj poszukać. pod tym kontem.

Ja chyba postawie na zwiększenie dawki rozruchowej w okolicy jest mechanik który się tym zajmuje podjadę do niego i zobaczymy co powie o rezultatach dam znać bo wiem że wiele osób na forum ma problemy z rozruchem na nie dogrzanym silniku.

wydaje mi się że kiedyś przeczytałem gdzieś na alfaholikach że przy problemach z odpalanie powodem był czujnik położenia wału. nie mam jak to cholerstwo sprawdzić, nawet gdzie to jest zamontowane i czy np. można łatwo podmienić z jakiegoś innego auta, spróbuj poszukać. pod tym kontem.

Jak pada czujnik położenia wału, to przeważnie silnik gaśnie jak się nagrzeje, po ostygnięciu odpala normalnie. Podłącz komp. i sprawdż jakie masz ciś. paliwa na listwie przy kręceniu rozr., powinno być ok. 150 - 300bar. Zrób test przelewowy wtr., przy rozruchu paliwa nie powinno być na przelewie.

Witam, u mnie problem z odpaleniem na zimnym silniku pojawił się od momentu wymiany termostatu. O jaki czujnik temperatury chodzi? który można na próbę odłączyć? Dodam, że tylko jak silnik złapie temp. to pali bez najmniejszego problemu, świece sprawdzałem sa ok.

Podmień czujnik tem.- załóż ten stary(jest w starej obudowie) i zobacz, czy będzie poprawa.

Panowie,auto pali mi już normalnie,nie telepie nim podczas rozruchu.Od ostatniego posta wyczyściłem przepustnice oraz egr.Do zaworu dodatkowo założyłem zaślepkę z dziurkami.Poza tym gaszę auto trzymając sprzęgło,przy odpalaniu po pojawieniu się komunikatu "wciśnij sprzęgło lub hamulec " czekam jeszcze z 3 sekundy i odpalam.
I moim zdaniem najważniejsze zmieniłem stację benzynową.Robiłem próby paliwa z kilku stacji Orlena,Bp jakieś mniejsze prywatne i po dwóch tankowaniach na schelu jest znaczna poprawa.

Pytanie, czy zmiana stacji paliw nie zbiegla sie w czasie z wyzszymi temperaturami na zewnatrz? Zauwazylem, ze problemy z odpalaniem wystepuja gdy noce i poranki sa zimne, temperatura na zewnatrz jest miedzy 0 a 10 stopni.
Ja podnioslem dawki startowe i nie rozwiazalo to problemu. Jak dluzej krecil przy wiekszych dawkach to po zapaleniu wywalil duzo wieksza chmure z niedopalonego paliwa. Wrocilem do oryginalnych ustawien startowych. Niestety nadal nie wiem dlaczego samochod w pewnym zakresie temperatur ciezko odpala. Moze jest to zwiazane ze zlym ustawieniem czasu grzania swiec dla tego przedzialu temperatur?

Ostatnia edycja:
Mi podwyższone dawki paliwa na ciepły i zimny pomogły.

gdzie ten czujnik i jaki to koszt?
czujnik masz w obudowie termostatu. Ja przy wymianie termostatu na wahlera dostałem też czujnik i go założyłem (tzn był już wkręcony),od tamtej pory zaczęły się problemy, wróciłem do czujnika z termostatu Behra (wymieniłem na stary). od tamtej pory nie mam problemów z odpalaniem

mam ten sam problem zaślepiłem egr, dolewam 2T, test przepływowy ok, kolektor zregenerowałem, po starcie jak zgaszę za każdym razem pali na zimnym różnie, czasem bez problemu, a niekiedy zapali za drugim włożeniem kluczyka. Prawie za każdym razem przy odpaleniu ma się wrażenie jakby silnik był przyspawany do ramy (coś tak jakby nie na wszystkich garach palił).

Kilka hipotez słyszałem.

1. brak ciśnienia bo silnik zjadł klapkę od kolektora.
2. słabe ciśnienie pompy paliwa choć od p. Tomka z Krakowa usłyszałem że ciśnienie ok.

była jeszcze hipoteza że to EGR ale go zaślepiłem programowo i mechanicznie u p. Tomka z Krakowa (niestety nic to nie dało)
wymieniłem też czujnik ciśnienia doładowania ale co ciekawe pomimo wymiany na nowy (bosch) wskazówka turbiny wychylona jest o 1mm od zera. Z tą wskazówką to w ogóle jest dość ciekawie bo wychyla się dopiero jak silnik się rozgrzeje jak zgaszę i zapalę jest na zero jak lekko podgazuje zostaje o 1 mm wychylona i już tak stoi. Czy to może być oznaka zużycia turbiny??

Witam, u mnie też przyczyną był czujnik temp. wymieniłem na stary Valeo i pali już dobrze. Pozdrawiam dzięki

Amortyzatory
Powrót