JTD V max i spalanie

witam
dzisiaj na A4 Katowice-Kraków i z powrotem V-max 230 wg licznika, 1 osoba, zimowki, 3/4 baku, pod góre spadało max do 205, na spalanie nie patrzyłem, pewnie sporo...

pozdrawiam

U mnie średnio wychodzi 7l/100 po mieście
trasy - narazie jeszcze nie jechałem ale cykl mieszny to ok 6,5-7l/100
V-max niewiem narazie rozpędziłem się do 180 km/h , czuć było że jeszcze pociągnie ale pogoda trochę przeszkodziła.

---------- Post dodany o godzinie 16:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:35 ----------

moja bella v-max 190 od 170 juz bardzo wolniutko przyspiesza co do spalania to jestem bardzo zadowolony srednie 5 litrów dodam że mam ałożonego powerbox-a v-tech nie wiem ile ma teraz mocy bo nie byłem na hamowni ale czuć że jest więcej :D

Powerbox - czy to coś naprawde daje ? i gdzie się go wpina

http://moto.allegro.pl/item878838777_tuning_cyfrowy_powerbox_alfa_romeo_do_30_mocy_ss.html

jak to wpływa na silnik ....,, pytań mnustwo , ale czy się do tego przekonać .

Powerboxa wpinasz w kostke szyny CR
Szczególnie w trasie odczucia .... super jak dla mnie. Spalanie bez wiekszych zmian.

Nie pisze o tym z linku który podałeś, bo jak się ten zachowuje to niewiem.

Mi się wydaje że jeśli chodzi o diesle to najwaźniejszą ich zaletą jest elastyczność a nie Vmax i 0-100. Pozatym zdecydowanie ekonomiczniejsze są od benzynki (oczywiście do czasu i dużego przebiegu). Mój np. na 4-tym biegu od 60-100 robi w nicałe 7sek, na 5-tym od 80-120 niecałe 10s, a mam tylko 1,9 jtd 16V. Ze spalaniem też jest OK, co prawda komputer zaniża mi o litr, ale licząc samemu wychodzi 6,5 ON. Wczesniej woziłem się BMW 320i 24V Coupe z 99r. Autko miało 150km, spalało mi około 8-10l. Osiągi były przyzwoite, lecz musiałem bujać na wysokie obroty. Robiło się głośno i często trzeba było mieszać biegami. Jedyne czego mi brak to tylnego napędu:)

Powerboxa wpinasz w kostke szyny CR
Szczególnie w trasie odczucia .... super jak dla mnie. Spalanie bez wiekszych zmian.

Nie pisze o tym z linku który podałeś, bo jak się ten zachowuje to niewiem.

Cichyy w takim razie może masz jakieś linki do sprawdzonego sprzedawcy , bo temat dość interesujący , i myśle nad tym aby belli nie sprawć takiego dopalacza.

---------- Post dodany o godzinie 16:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:30 ----------

Mi się wydaje że jeśli chodzi o diesle to najwaźniejszą ich zaletą jest elastyczność a nie Vmax i 0-100. Pozatym zdecydowanie ekonomiczniejsze są od benzynki (oczywiście do czasu i dużego przebiegu). Mój np. na 4-tym biegu od 60-100 robi w nicałe 7sek, na 5-tym od 80-120 niecałe 10s, a mam tylko 1,9 jtd 16V. Ze spalaniem też jest OK, co prawda komputer zaniża mi o litr, ale licząc samemu wychodzi 6,5 ON. Wczesniej woziłem się BMW 320i 24V Coupe z 99r. Autko miało 150km, spalało mi około 8-10l. Osiągi były przyzwoite, lecz musiałem bujać na wysokie obroty. Robiło się głośno i często trzeba było mieszać biegami. Jedyne czego mi brak to tylnego napędu:)

Jeżeli chodzi o elastyczność to to właśnie mnie interesuje
A tylny napęd ..., no cuż brak , a jest t inna jazda :)

Ja na wiosne też planuje zmiany. Zapodam wydajniejszy intercooler (od Iveco daily), wkładke filtra powietrza KN i oczywiście profesjonalny program. Celuje w około 175-180Ps i 380-400Nm i mam nadzieje że w 2tyś się zmieszcze. A wrażenia z jazdy mam nadzieje że się spotęgują i uśmiech z twarzy nie będzie znikał:)

Cichyy w takim razie może masz jakieś linki do sprawdzonego sprzedawcy , bo temat dość interesujący , i myśle nad tym aby belli nie sprawć takiego dopalacza.

Sprzedawcy konkretnego Ci nie podam, bo mi udało się to kupic prywatnie.
jeśli by to miało byc prosto ze sklepu to np.tutaj http://shophost.net/shop_n/catalog/...id=61&osCsid=11729ffc6280a75c4b1fd8a97e823c28

Można szukac po jakichs serwisach zagranicznych używki.
Ja akurat wybrałem tego producenta, jako dosc znaną firme przerabiającą włoskie auta.

Na allegro jakiś czas temu widziałem box-a V-tech'a , ale ceny nie pamiętam.

a mnie się poprawiło

witam
no to muszę się uderzyć w pierś. Przejechałem już około 40 tys. km odkąd założyłem ten temat i usunąłem kilka usterek i zaślepiłem ERG - jakieś 12 tys. km temu oraz wymieniłe dobry zawór overboost i przepływomierz na nowy zawór overboost i nowy przepływomierz (ot taka fanaberia w warsztacie przy diagnozowaniu uszkodzonego EGR). Od kilku tysięcy km zauważyłem, że samochód spala dużo mniej 6 - 6.3 ( wcześniej 6.8 - 7.3), ale nie wg kompa tylko przy dystrybutorze. W/g kompa 5.6 - 5.8 . Poprawiła się też kultura pracy, dźwięk z klekota zmienił się bardziej w mruczenie i wyraźnie poprawiła się elastyczność i moc. Bez problemu osiagam 200/h i więcej, co wcześniej wymagało silnego wiatru w plecy lub długiego zjazdu. Spalanie przy szybszej jeździe - tzn z gazem w podłodze - podnosi spalanie do 7.5 l -wcześniej 8.5 - 9 litrów !!!. Myślę, że przycznyniło się do tego samooczyszczenie kolektora z syfu jaki się w nim zgromadził przez EGR, a co za tym idzie więcej powietrza docierającego do silnika i lepsze spalanie mieszanki. Małe a cieszy.
pozdrawiam

witam. moja alfa 1.9 110ps niedawno jechalem 205km/h licznikowo i rowno 200 pokazal gps. do 180 idzie bez problemu potem trzeba troche poczekac.
jezdze uwazam sporo bo od poczatku lipca zrobilem ponad 27tys km i musze powiedziec ze spalanie srednie to jakies 6-6,5l na trasie jadac 120-140km/h spalanie okolo 5,5l (nie mam kompa wszystko liczone na palcach) w miescie jak max 7l. a od kiedy ja kupilem nie zagladalem w erg i nic tam nie czyscilem nawet nie podlaczalem go do kompa.
kolega kupil SW 2,4 150ps i jemu pali w miescie max 8,5l. obaj jezdzimy raczej kozystajac z pelnego zakresu obrotow. wiec nie wiem ale chyba trafilismy na w miare dobre egzemplaze i tak w przyblizeniu to powinno wygladac.
nie wiem jak jest w mjetach czy faktycznie tak duzo pala. w moje auto wsadzilem juz ponad 2 tys zl w czesci lacznie z naprawami z czego 1200zl na dzien dobry(rozrzad filtry jedna uszczelka plyny i oslona przegubu)
teraz moj przebieg to 199560km. w planach na wiosne albo wzmocnienie silnika albo kupno prawdopodobnie subaru outback h6. bo niestety wnerwia mnie ze z napedem na jedna os w nasze zimy sie prawie jezdzic nie da.
POZDRAWIAM

Ja na zimówkach w fabrycznym rozmiarze udało mi się osiągnąc 180 km/h. Więc rozmiar ma znaczenie ;).
Jednak dalej to nie to, co powinna osiągnąć.

witam
no to muszę się uderzyć w pierś. Przejechałem już około 40 tys. km odkąd założyłem ten temat i usunąłem kilka usterek i zaślepiłem ERG -
pozdrawiam

całkiem go zaślepiłeś , czy tylko blaszki z dziurkami?
W podpisie masz jtd 16v , tak?

Witam Panowie,
od niedawna jestem posiadaczem 156 SW 2,4 JTD 136KM... od początku jakoś szybko mi ze wskaźnika znikało to paliwo, ale ostatnio zacząłem mierzyć spalanie.... także jeżdżę na tą samą stacje, te samo stanowisko, ten sam dystrybutor i zawsze pod korek i wyszło tak - bardzo spokojna jazda po mieście + spokojna jazda na trase - do 110km/h na trasie - spalanie wychodzi 8/100... jazda normalna tylko po miescie - 11/100... nie za dużo troche?? samochód nie dymi, nie kopci, pali na dotyk, nic nie faluje na obrotach, troche dziwnie wibruje w środku na wolnych obrotach, ale to chyba taki urok diesla... jedyne co dziwne to zauważyłem, że kontrolka od świec mruga się przez pierwsze 3-4km od zapalenia zimnego silnika. Poźniej już nie. Co z tym diabłem może być??

Masz spalone świece żarowe - to od kontrolki. A co do spalania to jeśli to są krótkie (do 10km) odcinki po mieście to te 11l to nie jest dużo

witam,
mam pytanie o spalanie AR 159 SW 2,0 JTDm 136KM - przy jeździe trasa/miasto 65%/35% komputer pokazuje średnie spalanie 7,3 L, kolega jeździ tą samą trasą z podobnymi prędkościami ma Audi A4 B8 z dieslem 2,0 170KM i pali mu o prawie litr mniej? Moim zdaniem przy mojej mocy silnika powinien palić nie więcej jak 6,5 - wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę

Pytanie zapodaj w odpowiednim dziale to może dostaniesz konkretną odpowiedź. Np: http://www.forum.alfaholicy.org/159...zuzycie_paliwa_spalanie_159_brera_spider.html
Jak dla mnie to sprawdź najpierw spalanie wg dystrybutora, a nie kompa. Z drugiej strony dla mnie takie spalanie w tym aucie byłoby ok, jak na jego masę, ale nie wiem, nie mam, nie znam się :D
Ja w 156 150KM ze średnim spalaniem oscyluję w okolicach 7l/100km (oczywiście komp optymistycznie podaje ok 5l/100km :D)

Amortyzatory
Powrót