JTD, nowy program diagnostyczny tylko do obsługi JTD.

No więc... ten program to chyba robi wszystko tylko nie łaczy z autem.
Jakieś FAKE to musi być
Pod Win98SE wywala o brak jakichs bibliotek, pod dwoma WinXP zero łaczności zarówno na wersi 1.0 jak i 1.2

Unidiag radosnie sie łaczy.

A u mnie po zakupie kabelka który we wcześniejszych postach wskazał bubu321, zainstalowałem zgodnie z instrukcją, trzeba było przestawić com na 1 i chyba latency czy jakoś tak też na 1, programik podłączył szybciutko i działał bez zarzutu, tylko tak jak ktoś wcześniej pisał przy próbie wyświetlenia parametrów z "V" programik się zawieszał, nowszych wersji nie próbowałem jeszcze, ale mogę potwierdzić że działa na 166 z 2,4 JTD 150KM

Kolego sqadak mógłbyś podrzucić linka do kabla który kupiłeś?

Ja takze kupilem ten kabelek - ale do mojego 1.9 JTD 8V Unidiageim sie nie podlaczylem do 1.8 TS owszem. Moze cos trzeba zmienic w ustawieniach Unidiaga dla JTD?

Ostatnia edycja:
Uzywam tego samego kabla od "pokwap pawel" do laczenia z JTD i jest ok.
Koles,jesli chcialbys sie upewnic przed zakupem to mozemy sprobowac podlaczyc Twoja 166 przez moj kabel.

Ostatnia edycja:
No i dziś dzięki koledze arturroo77 połączyliśmy FatECUScan z moim JTD CF2 136KM. Programik dla mnie rewelka, może dlatego że pierwszy raz mam do czynienia z programem diagnostycznym, program bardzo przejrzysty i czytelny. Odczytaliśmy/skasowaliśmy błędy jak dla mnie to wielki krok w przód. Kabelek już zamówiony. Jeszcze raz PODZIĘKOWANIA dla kolegi.

No i dziś dzięki koledze arturroo77 połączyliśmy FatECUScan z moim JTD CF2 136KM. Programik dla mnie rewelka, może dlatego że pierwszy raz mam do czynienia z programem diagnostycznym, program bardzo przejrzysty i czytelny. Odczytaliśmy/skasowaliśmy błędy jak dla mnie to wielki krok w przód. Kabelek już zamówiony. Jeszcze raz PODZIĘKOWANIA dla kolegi.

Koles_02, w jaki sposób ustawiłeś parametry kabelka przy jego instalacji? W mojej CF2 w 156 łączę się bez problemu i w miarę stabilnie Unidiagiem i Alfadiagiem, ale FiatECUScan nie chce zastartować :(

Interface type: K-Line
Serial Port COM 1
Bosch EDC15 Diesel Injection

Za 5 tym razem się połączył i potem już było ok
Więc cierpliwości:)

Ostatnia edycja:
Ja posiadam 2 laptoki. Jeden starszy modelik z portem usb, rs, windowsem xp a drugi to roczny Asus M51 z windowsem 7. Na jednym i drugim odpalałem FES. Kabelek niebieski viaken pod usb. Ustawienie COM obojętnie jakie, natomiast jak kolega napisał czas opóźnienia trzeba zmienić. Standardowo jest 16 ale od 8 już łączy.

Teraz samo działanie programu. W jednym i drugim przypadku łączy u mnie na ED15/C7 CF3 tylko że na ASUSIE z win7 mogę robić wszystko. Od skasowania błędów, po odczyty z czujników kończąc na testach. Natomiast w starszym laptopie z XP mogę skasować błędy choć nie zawsze, nie działają odczyty z czujników (brak możliwości zaznaczenia), brak możliwości wykresu w czasie rzeczywistym i działa tylko kilka testów i to nie zawsze.
Nie wiem czy to wina systemu czy wydajności lapków ale na jednym działa na drugim nie :)

Ogólnie jestem zadowolony :)

W najbliższych dniach pomęczę alfadiaga i unidiaga.

U mnie podobnie jak u kolegi 1.5 roczny laptop i win XP sp3 działa tylko kasowanie błędów i niektóre opcje testów. Odczyt z czujników nie możliwy :)

Ja tez tylko mogę odczytywać i kasować błędy.Laptop 2-letni,win.XP

Pojawila sie wersja 1.3.0.0.

Version 1.3 - Added Magneti Marelli IAW 4AF/4EF/59F/5AF support
- Added Magneti Marelli IAW 49F support
- Added EDC15 support for 2.0, 2.3, 2.8 engines
- Rebuild user interface. All functions are accessible through keyboard shortcuts.
- Added interface latency detection.
- Improved communication protocol, more stable connection.

niestety nadal bez EDC16/CF4

Właśnie wróciłem z jazdy na wersji 1.2.0.0. Dziś przeinstalowałem słabszego laptopa na jakąś dziwną wersje xp. Podłączyłem kabelek i ku mojemu zdziwieniu wszystko działało. Kasowanie, odczytywanie czujników jak i rejestrowanie wykresów. Jedyny minus to wydajność laptopa (VIA 1,2GHz, 256MB) i brak ustawienia dostatecznego odświerzania danych (20/1min).
Na mądrzejszym lapie i win7 wszystko chodzi jak należy.

Na obydwóch brak możliwości odczytania wszystkich wtrysków, temp. paliwa i coś tam jeszcze było.

Na godzinę zabawy tylko raz stracił połączenie (sam nawiązuje ponownie).

Jutro spróbuję nowszą wersje.
Cieszy człowieka to że tak szybko powstaje jedna za drugą :)

Jak jeszcze by wyszło spolszczenie:)

niestety nadal bez EDC16/CF4

What to expect next:
- ABS Lucas EBC 430 support
- EDC16/CF4 Engine Management ECU support
- More gasoline Engine Management ECUs support
- Airbag SIEMENS MY99 ECU support
- TRW Electric steering ECU (used in Fiat Stilo)
- CAN support
- Support for ECUs connected to CAN network
- Service Reset

Mi brakuje zewnętrznego programu co odczyta dane w postaci wykresów w stosunku np do czasu a nie tylko arkusz kalkulacyjny.

Bez problemu łącze się z moim mklekotem 03r wersją 1.2
System w lap VISTA
Kasuje błedy robi wykresy oraz pozwala włączyć wszystkie opcje do liczenia.

Amortyzatory
Powrót