• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jazda półautonomiczna

Auto
Veloce 2020 FL 280KM Rosso Competizione
Cześć. Na jeździe próbnej miałem okazję przejechać się nową Giulią MY20 z jazdą autonomiczną stopnia drugiego. Niestety to co zauważyłem po włączeniu "sterowania kierownicą" to powolne odbijanie się od jednego pasa do drugiego. Nie liczyłem ale wydaje mi się, że działo się tak conajmniej 2 na 3 razy. Porównuję do Volvo S60 gdzie jest podobny system tylko tam nie było efektu odbijania się. Czy to normalne czy miałem jakiś przedprodukcyjny egzemplarz? Jak to działa u Was?

Ostatnia edycja:
Cześć. Na jeździe próbnej miałem okazję przejechać się nową Giulią MY20 z jazdą autonomiczną stopnia drugiego. Niestety to co zauważyłem po włączeniu "sterowania kierownicą" to powolne odbijanie się od jednego pasa do drugiego. Nie liczyłem ale wydaje mi się, że działo się tak conajmniej 2 na 3 razy. Porównuję do Volvo S60 gdzie jest podobny system tylko tam nie było efektu odbijania się. Czy to normalne czy miałem jakiś przedprodukcyjny egzemplarz? Jak to działa u Was?

P.S Bardzo proszę moderatora o wyedytowanie tytułu wątku na taki bez literówki :P
Tak ta funkcjonalność dziala w samochodach FCA z tego co mi wiadomo ;)

Jeep Grand Cherokee z tego co mi wiadomo dokladnie tak samo się zachowuje z relacji kolegi ktory ma;)

Jak ktoś ma inne doświadczenia to chętnie poczytam..

To nie Mercedes ktory jedzie środkiem pasa, zwalnia na zakrętach i dostosowuje prędkość do znaków na drodze ;) (A szkoda)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Są dwa tryby. Asystent pasa - on rzeczywiście tak działa i można go używać na każdej drodze, która ma namalowane pasy. Polega to na tym, że przy najechaniu na pas, auto ostrzega, a po braku reakcji odbija. Jeśli się nie skoryguje, to najedzie na drugi pas, odbije i tak w kółko.

Jazda autonomiczna to tryb autostradowy - tutaj auto jedzie elegancko środkiem i samo skręca :) Wczoraj jechałem i całkiem fajnie to działa. Trzeba tylko trzymać ręce na kierownicy i czasem zmienić pas, żeby ominąć wolniejsze auta.

U Ciebie jechało środkiem pasa? Tak jak pisałem w pierwszym poście, na jeździe próbnej auto odbijało się od jednej krawędzi do drugiej. Oczywiście mowa o trybie autostradowym, tym w którym boki wyświetlacza zaświecają się na zielono

Są dwa tryby. Asystent pasa - on rzeczywiście tak działa i można go używać na każdej drodze, która ma namalowane pasy. Polega to na tym, że przy najechaniu na pas, auto ostrzega, a po braku reakcji odbija. Jeśli się nie skoryguje, to najedzie na drugi pas, odbije i tak w kółko.

Jazda autonomiczna to tryb autostradowy - tutaj auto jedzie elegancko środkiem i samo skręca :) Wczoraj jechałem i całkiem fajnie to działa. Trzeba tylko trzymać ręce na kierownicy i czasem zmienić pas, żeby ominąć wolniejsze auta.

Z tego co pamiętam to te dwa tryby oznaczają, że system jest inaczej oprogramowany dla jazdy miejskiej i inaczej dla autostradowej. Asystent pasa to nie jest tryb autonomiczny. Tutaj tryb autonimii polega na skoordynowaniu obecnych systemów tj. asystenta pasa ruchu, aktywnego tempomatu itp. Musiałbym poszukać ale chyba mam oficjalną grafikę, która to opisuje.

U Ciebie jechało środkiem pasa? Tak jak pisałem w pierwszym poście, na jeździe próbnej auto odbijało się od jednej krawędzi do drugiej. Oczywiście mowa o trybie autostradowym, tym w którym boki wyświetlacza zaświecają się na zielono

Tak - jechałem ze Śląska do Szczecina po odebraniu samochodu :D Pierwsze km zrobiłem zwykłymi drogami w ramach docierania, ale spory kawałek jechałem S-kami. Prawie cały czas z asystentem - działał idealnie, oprócz jednego razu jak chyba nie zauważył tira przedemną i musiałem sam wyhamowałeć. Jechał środkiem i bardzo ładnie, delikatnie hamował i przyśpieszał. Do spokojnej jazdy po autostradzie super sprawa.

To o czym piszesz, rzeczywiście też miałem, ale jak puściłem kierownicę na zwykłej drodze (asystent pasa). Wtedy też dojeżdżał do pasa, odbijał, dojeżdzał do drugiego, odbijał itd.

Trochę ot: po co giulią jeździć półautonomicznie? Ja mam po dwóch latach taką samą frajdę czy na autostradzie, czy w górach czy po bułki :D

To o czym piszesz, rzeczywiście też miałem, ale jak puściłem kierownicę na zwykłej drodze (asystent pasa). Wtedy też dojeżdżał do pasa, odbijał, dojeżdzał do drugiego, odbijał itd.
Tzn sugerujesz, że dzieje się tak w momencie kiedy nie ma pasów albo pasy są niewyraźne? Ja jechałem obwodnicą Krakowa w ciągu A4 gdzie pasy wydaje mi się są wyraźne. I tak jak pisałem tę samą trasę jechałem i Giulią i S60. W Volvo ten efekt nie występował. Mam tylko cichą nadzieję, że to była jakaś przedprodukcyjna Giulia i już zostało to poprawione/zaktualizowane.
Trochę ot: po co giulią jeździć półautonomicznie? Ja mam po dwóch latach taką samą frajdę czy na autostradzie, czy w górach czy po bułki :D
Bo to wygodne i można w długiej i nużącej podróży odpocząć. Tak sądzę ale przekonam się dopiero jak odbiorę swój egzemplarz.

Tzn sugerujesz, że dzieje się tak w momencie kiedy nie ma pasów albo pasy są niewyraźne? Ja jechałem obwodnicą Krakowa w ciągu A4 gdzie pasy wydaje mi się są wyraźne. I tak jak pisałem tę samą trasę jechałem i Giulią i S60. W Volvo ten efekt nie występował. Mam tylko cichą nadzieję, że to była jakaś przedprodukcyjna Giulia i już zostało to poprawione/zaktualizowane.
Nie, jak nie ma pasów to te systemy chyba w ogóle nie działają. Z tego, co rozumiem, jazda półautonomiczna jest dostępna na autostradzie - wtedy się pojawia ten zielony kolor po bokach ekranu. Odbijanie pasa robi sam asystent pasa - to nie jest jazda półautonomiczna tylko zapobieganie wyjechaniu z pasa.
Półautonomiczna, na autostradzie trzymała mi się środka - odbijania nie było wcale. :)

Trochę ot: po co giulią jeździć półautonomicznie? Ja mam po dwóch latach taką samą frajdę czy na autostradzie, czy w górach czy po bułki
Na pustej autostradzie, w Polsce, czyli wolno... Czemu nie? :) Poza tym dla mnie był też fun z posiadania takiego bajera :D

Amortyzatory
Powrót