• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jakie żarówki H7?

Witam,
Jak prawidłowo zainstalować żarówkę H7 w AR159? Wypustką do góry?

Jeszcze takiego pytania nie słyszałem :sarcastic: wypustka wchodzi tam gdzie jest na nią miejsce w gnieździe. Nie da się inaczej (chyba że pogniesz sprężyny).

Jeszcze takiego pytania nie słyszałem :sarcastic: wypustka wchodzi tam gdzie jest na nią miejsce w gnieździe. Nie da się inaczej (chyba że pogniesz sprężyny).

Zobaczę jutro w w ciągu dnia czy są te wcięcia bo świecąc latarką nie mogłem tego zlokalizować ;)

Nie jesteś pewien jak prawidłowo włożyć żarówkę w "gniazdo refl.? Podjedż pod jakąś ścianę, podłącz żarówkę do inst., włącz światła, obracaj żarówka w gniżdzie, aż znajdzie ona swoje właściwe m-ce, zobaczysz prawidłowe odcięcie światła na ścianie.

Nie da się źle założyć żarówki. Jeżeli umieści się ją w złym miejscu to nie zapnie się zaczepu z drucików. Bardzo łatwy montaż tylko trzeba popatrzeć gdzie jest miejsce na ww. wypustkę metalową.
Wymieniałem wczoraj na H7 Hella Long Life.

Dodano po 5 minutes:

Nie jesteś pewien jak prawidłowo włożyć żarówkę w "gniazdo refl.? Podjedż pod jakąś ścianę, podłącz żarówkę do inst., włącz światła, obracaj żarówka w gniżdzie, aż znajdzie ona swoje właściwe m-ce, zobaczysz prawidłowe odcięcie światła na ścianie.
Jeżeli podepniesz kostkę do żarówki to nie zapniesz potem zaczepu z drucików. Musiał byś po znalezieniu miejsca w gnieździe wypiąć kostkę, zapiąć druciki i potem znowu zapiąć kostkę. U mnie trochę ciężko ta kostka schodzi z żarówki. Zastanawiałem się nawet czy przypadkiem kostki czymś nie spryskać.

Ostatnia edycja:
Jeżeli podepniesz kostkę do żarówki to nie zapniesz potem zaczepu z drucików. Musiał byś po znalezieniu miejsca w gnieździe wypiąć kostkę, zapiąć druciki i potem znowu zapiąć kostkę. U mnie trochę ciężko ta kostka schodzi z żarówki. Zastanawiałem się nawet czy przypadkiem kostki czymś nie spryskać.
Czy nie można zapamiętać w jakim położeniu ma być "wypustka",czy wypięcie kostki i jej ponowne wpięcie zajmuje godziny?, czego z prostych spraw robi się problem?

Mam pytanie odnośnie czasu użytkowania żarówek mijania h7.
Jest jaki czas po którym żarówka traci swoje optymalne możliwość świecenia i należy ją wymienić?
Czy można czekać aż się jedna spali żeby wymienić komplet.

Mam jeszcze pytanie czy ktoś używał żarówek firm Hella lub Narva?
Narva jest podobno przejęta przez koncern Philips i jest tańszą alternatywą na modele z linii Philipsa - tylko niewiem jak z jakością, więc czekam na opinie.

Ostatnia edycja:
Tak czy siak po roku należy zmienić komplet.

Ja jakiś czas temu założyłem jakieś carlamp białe, dobrze wypadły w testach pod względem ilości światła i faktycznie, po założeniu musiałem nieco obniżyć położenie lamp bo świeciły za daleko. Ich wadą jest podobno to że są lekko przewatowane, ale mi to nie przeszkadza bo będą dłużej świecić niż te +50%. Moje wrażenia na razie są jak najbardziej pozytywne.

Mam pytanie odnośnie czasu użytkowania żarówek mijania h7.
Jest jaki czas po którym żarówka traci swoje optymalne możliwość świecenia i należy ją wymienić?
Czy można czekać aż się jedna spali żeby wymienić komplet.

Mam jeszcze pytanie czy ktoś używał żarówek firm Hella lub Narva?
Narva jest podobno przejęta przez koncern Philips i jest tańszą alternatywą na modele z linii Philipsa - tylko niewiem jak z jakością, więc czekam na opinie.

Mam obecnie zarowki Narva, powiem tak: lepsze od "marketowych" ale gorsze od osramow night braker plus.

Przeanalizowałem cały temat i wniosek mimo ze drogie i szybko się przepalają to jednak faworytem są NBP Oarama i takie tez po raz kolejny zakupiłem. A myślałem już nad Hid-ami ale jakoś się jeszcze nie przekonałem do tego wynalazku.

Przeanalizowałem cały temat i wniosek mimo ze drogie i szybko się przepalają to jednak faworytem są NBP Oarama i takie tez po raz kolejny zakupiłem. A myślałem już nad Hid-ami ale jakoś się jeszcze nie przekonałem do tego wynalazku.

Ja właśnie staram się przekonać do wynalazku jakim są HIDy. Jedynie czego się obawiam to zabrania dowodu przy kontroli policyjnej.
Jeśli najbliższym czasie się nie przekonam to zdecyduje się w ramach eksperymentu na coś z linii Narva.

Właśnie. Gdyby nie nadgorliwość policji to też bym hid wrzucił

e tam ja tam nie dygam założyłem hid-y kontrole miałem już nieraz i zero uwag, jak coś to po prostu zmienię przy glinach na H7 a jak będą nalegać na mandat to się po prostu rozpłacze :) zawsze działa :P

e tam ja tam nie dygam założyłem hid-y kontrole miałem już nieraz i zero uwag, jak coś to po prostu zmienię przy glinach na H7 a jak będą nalegać na mandat to się po prostu rozpłacze :) zawsze działa :P

No teraz to się rozkleiłem <lol> po prostu padam ze śmiechu też tego sposobu muszę spróbować :)

będę mieć dobry dzień :)

a jak będą nalegać na mandat to się po prostu rozpłacze :) zawsze działa :P
SUPER :haha:
Dlatego warto wozić w kieszeni trochę świeżo skrojonej cebuli ;) i jak policjant zapyta "czemu Pan tak płacze?" to można powiedzieć, że Alfa jak to Alfa tak bardzo się psuje, tyle wydatków i jeszcze do tego taki duży mandat ;)

Po raz trzeci spalila mi sie lewa H7 :( To juz raczej nie przypadek, ale jak moge sprawdzic co powoduje ze pali sie wlasnie lewa, bezpieczniki, ale jak je sprawdzic?

Druga kwestia, moze jednak przerzuce sie na hidy, rozumiem ze w gre wchodza slimy zeby wcisnac je cale do obudowy, jakie konkretnie polecicie?

Po raz trzeci spalila mi sie lewa H7 :( To juz raczej nie przypadek, ale jak moge sprawdzic co powoduje ze pali sie wlasnie lewa, bezpieczniki, ale jak je sprawdzic?

Druga kwestia, moze jednak przerzuce sie na hidy, rozumiem ze w gre wchodza slimy zeby wcisnac je cale do obudowy, jakie konkretnie polecicie?
Może porównać napięcie na wtyczce prawej i lewej. W jakich odstępach czasu popaliły Ci się żarówki?

Hmm srednio co pol roku, troche ponad 15tys km. Zmienialem parami zawsze, ale teraz zalozylem stara prawa z przebiegiem 30tys+

Amortyzatory
Powrót