• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie żarówki H7?

Tylko nie mają homologacji, mnie w Poznaniu nawet z Philipsami Blue raz zatrzymali i sprawdzali.

Dlatego zakładam 4300k, mają ciepłą barwę i nie odbiegają znacząco od zwykłych żarówek...

- - - Updated - - -

mało tego
zapewni też więcej światła tym jadącym z naprzeciwka :mad:

p.s.
tak mnie ciekawi - klepnąć w takiego kogoś przodem na drodze dwukierunkowej i uparcie twierdzić że jego światło mnie oślepiło itd, domagać się sprawdzenia żarówek , żarników ...
ciekawe co by wyszło ...

To równie dobrze możesz się doczepić zwykłych żarówek jak ktoś ma źle ustawione lampy i wali w górę a nie na drogę.
Jak lampy z hidami będą dobrze ustawione to nie będziesz oślepiał.

Ale powod do odmowy wyplaty odszkodowania ubezpieczyciel bedzie mial ...
Tak samo jak niedawno ktos wstawial fotki gt z ciemnymi lampami tyl - wierz mi ze pierwsze co bym zrobil po najechaniu na tyl takiego auta to twierdzenie ze lampy sa ciemne i stop nie byl widoczny i nie mogle prawidlowo reagowac
Cos za cos - jak sie ma cos bez homologacji i dopuszczenia to trzeba sie tez liczyc z tym ze ktos inny to wykorzysta

No ale mniejsza z tym
Robta co chceta

Ostatnia edycja:
kupiłem osramy 110%, jeszcze nie zakładałem, ale jak coś zdziałam to się podziele wrażeniami :)

Minus tych mocniejszych żarówek niż standardowe to taki, że szybciej wypalają odbłyśniki soczewek. A te jeszcze mocniejsze to wręcz źle działają na klosze lamp. Nie od razu oczywiście. Ale jak się pojeździ przez 5 lat na takich żarówkach, to potem lampa do regeneracji/zmiany

I znowu stanalem przed wymiana zarowek. Osram NBP zesral mi sie po 5 miesiacach i 15tys km, zamowilem tanie i polecone przez znajomego Trifa Xenon, wbrew nazwie nie swieca kolorem disco blue, po weekendzie powinny przyjsc i podziele sie wrazeniami i porownaniem do wspomnianych Osramow. Chyba ze ktos juz je sprawdzal?

żarówki halogenowe są powszechnie testowane. Aby być maksymalnie zadowolonym wystarczy kupić te które emitują ponad 1400lm. Bzdurą są te wszystkie 110,150 i więcej %. A to czy kupisz klasycną helle czy osramy nightbreaker to kwestia subiektywna. Patrzcie na wydajność w testach.
Jednak jest jeszcze druga sprawa. Odbłyśniki. Będąc wyczulony na tym punkcie po i w 166 pierwsze co wyciągnąłem odbłyśniki u siebie (dzięki bogu poszli po rozum do głowy i nie trzeba do tego lampy wyciągać). I co ujrzałem? Cóż..... odbłyśnik jest. Ale już lekko matowy. Tak więc regeneracja.

a mam pytanie czy jak sie zamontuje HID-y to nie ma problemu z komunikatami o spalonej żarówce?

teraz doczytałem ze żeby nie było zakłóceń zestaw musi być wyposażony w tzw. CAN BUS

a mam pytanie czy jak sie zamontuje HID-y to nie ma problemu z komunikatami o spalonej żarówce?

A swoja droga, drugi raz wypalila mi sie H7 mijania i nie mialem komunikatu, za to mialem komunikat gdy cos sie dzialo z postojowka. Dlaczego nie bylo przy mijania?

Bo nie ma przy mijania. Inżynierowi doszli do wniosku że sam się zorientujesz.

I znowu stanalem przed wymiana zarowek. Osram NBP zesral mi sie po 5 miesiacach i 15tys km, zamowilem tanie i polecone przez znajomego Trifa Xenon, wbrew nazwie nie swieca kolorem disco blue, po weekendzie powinny przyjsc i podziele sie wrazeniami i porownaniem do wspomnianych Osramow. Chyba ze ktos juz je sprawdzal?

Post pod postem, ale...

Zalozylem wczoraj Trife za poprzednie Osramy NBP. Najpierw zalozylem jedna Trife z NBP, zero roznicy lewa/prawa, potem przelozylem druga, zero roznicy. Po co przeplacac, polecam Trife bo duzo tansza, oby wytrzymala przynajmniej tyle co Osram.

Ja zamontowałem kilka dni temu Philips BlueVision Xenon Effect i mogę polecić, o ile żarówy kosztują +/- 100zł. to myślę że warto bo światło w porównaniu do zwykłej żarówy H7 świeci białym, a nie lekko żółtym (mdłym) światłem.

Tak to wygląda, sorki za jakość, ale cyknąłem podczas jazdy ;)

DSC_0349.jpg

porównanie zwykłych żarówek z Osram night braker+ Gold. Barwa ładna, ale światła więcej na moje oko nie ma. Następne spróbuję osram cool blue hyper.

Ja właśnie założyłem u siebie żarówki XE.RAY Xenon Look. Efekt świetny, śwaitło snieżno bialuśkie i widoczność jak najbardziej elegancka;-)

Send by Tapatalk 4 S4

Amortyzatory
Powrót