• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jakie żarówki H7?

Są tanie, łatwe i przyjemne. ;) I jeśli są dobrze zaprojektowane to też o kilka rzędów wielkości trwalsze od wszystkich innych źródeł światła. A przede wszystkim odpada przy nich upierdliwe wysokie napięcie, a co za tym idzie: przetwornice, zakłocenia i specjalne środki ostrożności
A to już zależy jakie diody są zastosowane w układzie. Zazwyczaj jakaś przetwornica jest. Dlatego te samoróby z marketu na LEDach to nie dość że żałosna oszczędność z zasilaczami o kiepskich parametrach, to jeszcze gówno dają a nie światło.

Ja już Kurde nie wiem co założyć. Chce mocne światło w nocy. Barwa nie musi być biała. Bo wiadomo że to nie zenon. Mam te ledy za dobrą kasę do kupienia i chyba je założę. Cena jak za hidy +-.

jak chcesz mieć dobre światło wymień sobie odbłyśniki na nowe / niewypalone. Ja to zrobiłem i zamknąłem temat wymiany żarówki H7 na lepszą bo nawet na zwykłej żarówce lampy świecą bardzo dobrze. Wcześniej planowałem montaż ori ksenonów, ale zrezygnowałem gdyż teraz oświetlenie drogi jest znakomite.

dzięki za rade. Pewnie masz rację, bo ja nawet na hidach sie wkurzałem odnośnie światła w nocy :/

Idealne odbłyśniki to podstawa. Ale większość woli hid wstawiać

Tak, ale nie każdy chce świecić oczami przed policją.

A ja mam nowe odblysniki i dalej ilosc swiatla mnie nie zadowala, swieca oczywiscie lepiej, ale nadal czesto po wyprzedzeniu innych aut rzucam swoj wlasny cien...

Zainwestuj w dobre żarówki. Polecam Phillips White Vision 4300k. Jestem w 100% zadowolony, tak dobrym żarówek jeszcze nie miałem.

Panowie. Fizyki nie oszukasz. Żarówka halogenowa emituje jakieś 1200lm, żarnik ksenonowy około 3000lm. Stąd ta różnica. To ilość światła która pada na drogę i nie ma się co oszukiwać że ksenon jest w tym najlepszy. Ale zasięg czy powierzchnia się nie różni niczym.

A ja mam nowe odblysniki i dalej ilosc swiatla mnie nie zadowala
Wiesz, niektórzy mają ksenon i też twierdzą że są nie zadowoleni :sarcastic:

ale nadal czesto po wyprzedzeniu innych aut rzucam swoj wlasny cien
To jest możliwe tylko gdy ktoś kto jedzie za Tobą ma ksenon. Proste. No chyba że ten kto Ci regenerował nie zrobił tego dobrze.

A ja mam nowe odblysniki i dalej ilosc swiatla mnie nie zadowala, swieca oczywiscie lepiej, ale nadal czesto po wyprzedzeniu innych aut rzucam swoj wlasny cien...

może nie wyczyściłeś dobrze lampy od środka albo masz coś źle ustawione? U mnie jest rewelacja, może to nie ksenon ale to najlepsze soczewkowe H7 z jakimi jeździłem. Skoda, Toyota, Nissan nie mają porównania...

Sprecyzuje, wymienilem swoje na odblysniki w idealnym stanie. Cien rzucam nawet gdy wyprzedze auto ze zwyklymi swiatlami, nawet nie soczewki dlatego strasznie mnie to irytuje. Mam teraz Osram NBU, sprawdzalem Trify, 4 dni mialem Tungsram +90 ale poszly na gwarancje. Wszystkie sa podobne, skonczylem inwestowac w zwykle H7, chyba czas na HID :(

Może poza odblysnikiem masz jeszcze wypalona soczewkę

No właśnie, a odblysnik wymienilem razem z soczewka bo są znitowane. Ci jeszcze może mieć wpływ bo nie jestem znawca, coś w instalacji, przewody aku czy alternator? Może zadaje głupie pytania ale chcę rozwiązać ta zagadkę

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Sprawdź czy na stykach żarówki masz to samo napięcie co na aku. Oczywiście przy odpalonym. 13,8-14V?
Druga sprawa skoro wymieniłeś soczewkę z odbłyśnikiem "bo znitowane" to co Ty w ogóle kupiłeś???? :) kto Ci to robił? Skoro nie widziałeś co zakładałeś to skąd wiesz że ktoś Cię nie zrobił w jajo? To była używka? Czy jak? A jeżelo nowe to skąd? Kupiłeś nową soczewkę z odbłyśnikiem?
Kurde, dawno temu wyciągałem to ze 159 i nie pamiętam jak to jest zrobione, ale wyjmowałem to bez wyciągania lampy i nie przypominam sobie nitów (choć mogę dobrze nie pamiętać).

Weź po prostu woltomierz i sprawdź jakie masz napięcie na żarówce, ale w taki sposób, żeby podczas pomiaru pozostała podpięta i będziesz miał odpowiedź czy z instalacją elektryczną wszystko w porządku :)

Marek wszystko zmieniałem sam i zdjęcia wrzuciłem w innym temacie wiec nikt mnie w jajo nie zrobił :) nie mam woltomierza, ale niedługo zmieniam olej to może uda mi się sprawdzić u mechanika.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót