• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    494
cześć, są już może jakieś opinie na temat górnych wahaczy BIRTH oferowanych przez Geparda ?

Edit:
Jeszcze pytanie odnośnie łączników stabilizatora - również jest taka rozbieżność w jakości FAST/BIRTH/TRW?

No dobra a co z tym BIRTHem ?:P

Jak się dół Lemforder spisuje? Bo widziałem część osób zakładała ;) a zastanawiam się Lemforder vs TRW.

Ostatnia edycja:
Ja mam lemforder dol, mechanik bardzo mnie namawial ze lepsze jak trw, w cenie byly 10zl drozsze wiec sie zgodzilem. Poki co bez zastrzezen, mam je od wrzesnia.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

Wahach tylny kupiłem BRITH - taki mi polecono. Jak wymienię i zrobię kilkanaście tys. kilometrów wydam opinię.

ja kiedyś do bmw zastosował te srl bo sklep jest w płocku tanie były a ze mialem 4 szt do wymiany w e34 to wymieniłem po 10 tys jak miałem przegląd diagnosta powiedział ze chyba tuz przed przeglądem zmieniłem bo wyglądają jak nowe a miały prawie rok wiec pewnie teraz tez srl zastosuje

Nie każda marka sprawdza się u danego producenta aut. SRL jest najczęściej kupowane przez posiadaczy BMW, gdyż oni zazwyczaj nie mają pieniędzy na utrzymanie swoich pojazdów.

no mozna duzo powiedziec o roznych autach nie chce mi sie gadac o bmw i o ich wlascielach, czy vw bo i taki mialem z felgami ktore kosztowaly wiecej niz moja alfa...czy opla calibre w ktora wlozylem x5 tyle niz ta alfa kosztowala, ale wiem ze czasem zamienniki sa ok i dlatego o nie pytam i sie nad srl zastanawiam bo cos mi stuka i chce to ogarnac jutro jade na szarpaki i sie dowiem co w trawie piszczy

Panowie chciałem się troche (być może) off topowo wypowiedzieć. Mianowicie: Temat długi i kręty jak rzeka. Miarodajnym było by, gdyby wszyscy wymieniali wszystko w zawieszeniu tak, żeby było na tip top. O co mi chodzi... Jeśli ktoś wymienia wahacze np. z przodu, a ma "usterkę" czy to amortyzatora, czy to drążków kier., czy to amortyzatora, to wyniki końcowe są nie miarodajne. Miarodajnym wynikiem jest sytuacja, w której to całe zawieszenie jest wymienione.
Poza tym, gdzie kto wymienił ? u mechanika? mechanik ma wiedzę na ten temat? odpowiednio zamontowany?
Sorki za ten wywód, ale przyznajcie, że trochę racji w tym jest.

btw. Ja założyłem górne wahacze trw, dolne delphi, końcówki delphi, 15 tys km bez uszczerbku na zawieszeniu, sprawdzane wczoraj na kanale.

FAST - przednie górne w 156.. Załozone półtora roku temu przejechane jakies 22tys po róznych drogach Od pierwszych mrozów skrzypią jak traktor i jeden ma luz na tuleji ale w sumie przeżyły dwie zimy.. Własnie zmieniam na trw. Generalnie względem ceny to warto jak ktoś chce na chwilę w innym przypadku odradzam

Powiem Wam moi Drodzy, że ja mogę z własnych doświadczeń powiedzieć Wam, że jeżeli ktoś zastanawia się nad górnymi LEMami, a TRW to jednak bez wątpienia proszę wybierać TRW!

Witam. Jaki komplet przedniego zawieszenia polecić możecie. Chcę całe kompletne zawieszenie wymienić w mojej Alfie. Widziałem TRW za tysiąc złotych czy to nie podroba?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Dzięki spr bo na allegro wybór kiepski same tanie szajsy... Bo raczej za 400zl to nie ma sensu wymieniać...

Mialem swojego czasu dolne tanie wahacze stenberg. O dziwo wytrzymały 45 tys km. Górne padły po 17tys.

Czy to stenberg czy Bergman i to China i to. Dużo zależy kto jak jeździ i jak się trafi

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

223.jpg

6 stów za komplet, czyli połowa ceny kompletu TRW, łączniki szybko nie lecą, dolne też mogą trochę wytrzymać ale górne podejrzewam że 20 kkm nie dożyją.
No chyba że ciągle trasa po dobrych drogach to można ładować taki zestaw.

Po 66 stronach różnych propozycji warto by było zaznaczyć, że niezależnie od zamontowanych wahaczy - jakie byśmy nie wybrali - duże znaczenie na trwałość elementów ma ich wzajemna współpraca i stopień zróżnicowania zużycia poszczególnych składowych :) Czyli - przykładowo - mamy do wymiany górne wahacze, to pożyją najdłużej po ich wymianie na nowe jeśli będą współpracować z nowymi/sprawnymi wahaczami dolnymi, amortyzatorami, sprężynami, łącznikami, gumami, równymi felgami, czy nawet dobrze napompowanymi oponami itd itp... ;) Bo cóż z tego, że założymy 2 oryginały TRW z ASO jak na 90% pozostałych elementów w zawieszeniu ma luzy, amortyzatory wylane, a felga bije jak szalona :)

Amortyzatory
Powrót