• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    494
Pozwolę sobie zamieścić link do strony FAST
http://fastoriginal.it/pl/o-nas

Jak można wywnioskować z opisu zdjęć fabryk nie zobaczymy ,
ale prawda jest taka że w dzisiajeszym "świecie marek" tak już po prostu jest.

Ważniejsze jest chyba to że te dolne wahacze wytrzymują całkiem przyzwoite przebiegi

Szczerze mówiąc to reklamacji na całą linię FAST praktycznie nie ma
poza górnymi wahaczami do 147/156/166/159 oczywiście ale z tym problemy ma wielu producentów...

Akurat mam z nimi kontakt bo jestem na etapie doboru przegubu bo do 147 szły dwie wersje:)

Mimo wszystko bardzo chętnie poznałbym opinie ludzi którzy kupili i użytkowali te wahacze w swoich alfach.

Górne fasty. Preferuje raczej omijanie dziur, studzienek, nie wale bezmyślnie po krawężnikach i kocich łbach. Z 10 tys. mam zrobione na nich i oprócz popękanej gumy na sworzniu (po obu stronach) jest OK. Nic nie stuka, luzów brak.

Ale po co pytasz jakąś firmę odnośnie doboru przegubu? :) Wejdz na http://eper.fiatklubpolska.pl, wpisz VIN i masz odpowiedz, chyba, że masz wsadzony inny silnik/skrzynię.

Nie za bardzo rozumiem Twoją sugestię kolego LukaSS. Mnie się to wydaje zupełnie normalne że Klient poprosił "jakąś firmę" (w tym przypadku Autosklep24...) o dobór części ... Chyba od tego jest sprzedawca żeby to zrobił ???

A jeśli Klient zrobi to sam , to co dalej mu zasugerujesz ? Co będzie jak w gąszczu internetowych katalogów źle dobierze numer zamiennika (o co wcale nie jest trudno) i sklep przyśle mu niepasujący towar ? kto będzie winien ?

Sorry, może masz na myśli jakieś rewolucyjne rozwiązanie na które nie wpadłem :)

Hehe:) Sam sobie sprawdziłem na eperze i wybrałem, jak się okazało zresztą słusznie, ale wolałem się upewnić. Co dwie głowy to nie jedna.
Zresztą, w razie ewentualnej wymiany która miejmy nadzieję nie dojdzie do skutku, sprzedawca nie będzie miał do mnie pretensji że upierdliwy ze mnie klient, prawda ?:)

Tak jak napisałem w mailu , na błędy w katalogu Fiat-a nie mamy wpływu :D, no i oczywiście na przeszczepy :cool:.
Jeśli jednak zdarzyłaby się taka sytaucja że część nie pasuje to zawsze sie można dogadać co do zamiany , zwrotu , przeprosin, dodatkowych rabatów ... itd :P

Panowie, mam jeszcze jedno pytanko.
Co do wahaczy jeszcze się nie zdecydowałem, napewno będzie to coś z niższej półki czyli albo Master-Sport albo FAST albo Vema, ale mam jeszcze małe pytanko odnośnie montażu tego całego kompletu.
Czy smarować wahacze jakimś smarem powiedzmy miedziowym przed montażem? I jeśli tak, to w których miejscach?

Smarem miedziowym możesz przesmarować sobie gwinty na śrubach, żeby się nie zapiekły. Pewnie i tak nie zdążą się zapiec, bo wybierasz najtańszą opcję ;)
Możesz przesmarować sobie smarem silikonwym na przykład, nie zaszkodzi, ale czy pomoże...

jako ciekawostkę usłyszałem, że auta na rynki wschodniej europy (ale 159) mają górne wachacze trwalsze i to sporo. również zamienniki z ukrainy albo słowacji/słoweni są lepsze.

no i najłatwiej o podróby. przeciez wszystko co ze wchodu to najlepsze.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Przymierzam się do wymiany wszystkich 4 wahaczy z przodu (vema). Jaki może być orientacyjny koszt robocizny w warsztacie?
Czy warto coś jeszcze przy okazji wymienić? Łączniki stabilizatora na skp były ok.

Przymierzam się do wymiany wszystkich 4 wahaczy z przodu (vema). Jaki może być orientacyjny koszt robocizny w warsztacie?
Czy warto coś jeszcze przy okazji wymienić? Łączniki stabilizatora na skp były ok.

Bierzesz Vemę na dół oryginalną czy zamiennik ?

Vema to zamiennik czesci montowanych na pierwszy montaż.

Vema to zamiennik czesci montowanych na pierwszy montaż.

Czyli po prosu zamiennik - w tym przypadku część nie mająca nic wspólnego z oryginałem.

Ale mnie nie o to chodziło,
Vema na dole ma dwie linie, zamiennik za około 2 stówy i oryginał Vemy w cenie jak TRW
o to pytałem.

Czyli vema robi 2 różne produkty? Oryginał i zamiennik?
Nawet nie wiedziałem że na to trzeba zwracać uwagę. Czyli ten zamiennik to podróba?

Tak jak Gepard pisze - dwie linie produktu, ta droższa podejrzewam że ma "dokładniejszą" kontrolę jakości, może sworzeń lepszy - takie moje gdybanie :) Bo cena zamiast mocne "1" z przodu, to już skrajnie mocne "2" :P

AR toleruje na dole naprawdę większość wahaczy :)

Zdjęcie "naklejki" i nadruku na wahaczu "tańszym":
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• vema1.jpg
    vema1.jpg
    61.4 KB · Wyświetleń: 557
  • vema2.jpg
    vema2.jpg
    53.9 KB · Wyświetleń: 559
Ostatnia edycja:
AR toleruje na dole naprawdę większość wahaczy :)

Co można więcej powiedzieć ?
Kilka razy w tym lub podobnym wątku narzekano na jakość wahaczy Vema z Alledrogo .
I w przypadku tych tańszych ja bym wolał naszego Fasta.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót