• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    494
W vemie tylko tyle ze sworznie dłużej wytrzymują a gumy się sypia tak samo nie przewidywalnie jak w chińczykach. Plus jest to że zawsze można tuleje same zmienić tylko pytanie czy jest sens płacić mechanikowi za kolejny raz rozgrzebywane zawieszenie.

W sobote wymieniałem prawy górny wahacz w swojej 147 z 2002 roku. Na przeglądzie w grudniu nic nie wyszło, zaczęło delikatnie pukać + koło miało luz ok 2 tyg temu. Jakie było moje ździwienie gdy po demontażu starego wahacza okazał się to..... oryginał!! Oryginał TRW z tulejkami na których wybite jest logo FIAT + data produkcji w kółeczku 02! A co najlepsze tulejki nadal są OK. Sworzeń padł praktycznie całkowicie. Wiem,że możecie nie wierzyć,sam byłem w szoku, gdyby ktoś chciał potwierdzić mogę pokazać mu stary wahacz.. Alfa to diesel, więc swoje waży, a przebieg już dobija do 260.000 km.

I dlaczego to piszę? Żeby uświadomić osoby które mają zamiar zakupić górny wahacz,że nic poza TRW nie daje gwarancji długiej jazdy. Wiadomo,że obecne TRW to pewnie nie to samo TRW które było w 2002 roku na pierwszy montaż, jednak nie ma co cudować na różnych qap, fastach itp.
Oryginalne TRW można kupić za niecałe 200 zł więc cena nie jest kosmicznie przerażająca.

Moje TRW nie wytrzymały nawet 20 tys km. czyli po niecałych dwóch latach wymiana. Dla mnie niezbyt rewelacyjny wynik. Mam teraz Vemy i zobaczymy jaki będzie skutek.

Bo TRW kiedyś a dziś to jak dwie różne firmy.

Nawet trw jak bedziesz jeździł po dziurach to nie wytrzyma. Wiec co się dziwicie:-). Widze jak ludzie jeżdżą. A jak ktos ma alfe 3lata to skąd moze wiedzieć jakie były kiedyś trw.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

ja stawiam dalej na trw i nie narzekam.

Właśnie po dziurach to ja nie jeżdżę. Wszyscy znajomi się śmieją jakie slalomy na drogach urządzam :D
A i tak padło i tak. Widać trafił się zły egzemplarz.

Dlaczego wy myślicie, że egzeplarz na pierwszy montaż, to to samo co część zamienna. Pracuje u jednego z podwykonawców producentów części. Standardy jakościowe części montowanych w fabryce a tych przeznaczonych do sklepów to dwa inne śwaty. Czasami trafisz na lepszy czasami na gorszy, ale często nawet materiał jest stosowany gorszej jakości.

Nie jest to samo ale jakość jest bardzo wysoka.

Dobre sworznie

Witam. Panowie podpowiedzcie w jakich wahaczach najdłużej wytrzymują sworznie? Chce w nowe wahacze od razu wsadzić poliuretan, więc interesuje mnie tylko sworzeń.

Wahacze kupowane u kolegi na forum. Więc na pewno oryginalne:)
Ale to nic, zobaczymy ile wytrzyma Vema. Nie sądzę by było gorzej.

Panowie, nie wiem czy słyszeliście o częściach firmy Comline.
Ja po zakupie auta wymieniłem wszystkie na wahacze właśnie tej firmy, podobno w Polsce jeszcze mało znane.
Jest to brytyjska firma.
Otóż przejechałem na nich 12000 km i jak na razie żadnych oznak zajechania, zero pukania sworzni, tuleje nie skrzypią.
Pozdrawiam.

To ja panowie mam RTS holenderska firma 3lata gwarancji,. Ale trw to trw.

Bez przebiegu km jak mówią w hurtowni. Cena hmm podaj na priv co bo bede znowy posadzony o reklamę. Daj na 791022745

Jak 3lata to na co ma byc te 3lata na sworzeń tez :-) mówią 3to 3.

na razie niepotrzebne ale zaciekawiłes mnie dziwne ze az 3 lata dają:))gorzej jak robią np "uszkodzenie mechaniczne"i tyle z gwarancij:)))

Przy reklamacji elementów zawieszenia często liczy się "humor" osoby weryfikującej - chociażby w przypaku IC nie ma sensu próbować reklamować elementu używanego > roku.
Wg. mnie, RTS i Comline to póki co nie sprawdzone zamienniki górnych wahaczy. Po co wyważać otwarte drzwi i testować na sobie? Takie moje zdanie.

RTS narazie ja testuje u siebie. Jako dolne do 3.0 wiec wymagania duże. Wiec narazie jest ok.

TRW dolne i górne kupione na allegro od motorparts1
Uwaga! 60 tys. i jest wszystko sztywne!
Co prawda jeżdżę spokojnie po dziurach, ale i tak wynik bardzo zadowalający.
Zdecydowanie polecam.

Amortyzatory
Powrót