• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie pióra wycieraczek ?

Mam doświadczenie z polskimi MotGum już od co najmniej kilku lat. Polecam, Valeo i Bosh są podobnej jakości, a znacznie droższe.

Jak już kiedyś pisałem najlepiej kupić same gumy w VW z kpl nowych zatyczek i po sprawie

U mnie Motgumy wytrzymaly rok (ok 15 kkm)-bez oszczędzania (w sensie zimą nieraz dane im było czyścić szybe z resztek lodu).
Teraz mam kupione przy okazji w ASO-zobaczymy jak z ich funkcjonowaniem.

Co sądzicie o wycieraczkach firmy ALCA? Właśnie kupiłem komplet. Wyglądają OK, choć z adapterem do Side Lock'a trochę gorzej niż poprzednie valeo. Na razie jeszcze nie wiem jak się spisują.

Mam kolejny raz komplet Championów i mogę szczerze polecić.

Co sądzicie o wycieraczkach firmy ALCA? Właśnie kupiłem komplet. Wyglądają OK, choć z adapterem do Side Lock'a trochę gorzej niż poprzednie valeo. Na razie jeszcze nie wiem jak się spisują.

Zaleta są tanie, jednak u mnie szybko przestały ładnie zbierać i skakały po szybie :(

Jak poprawić docisk ramiona wycieraczki ? Posiadam nowe Motgumy, ale wycieraczka kierowcy na samym srodku nie dociska dobrze do szyby i pozostaja mazy ?
Próbowałem lekko zgiąć ramię, ale boje sie ze je złamie, bo wydaje sie ze jest zrobione z dosc kruchego metalu.

Ja kupiłem Valeo ale nie polecam. Drogie jak **** a wycieraczka od pasażea skacze mi po szybie - szału można dostać. Gdybym zapłacił za nie 20 zł to bym to przebolał ale nie 110 zł

witam,
w lipcu br. kupiłem pióra wycieraczek BOSCH AreoTwin. W tym momencie nie nadają sie do użytku (zrobiłem 5000 km w tym czasie). Juz wczesniej zaczęły dość mocno hałasować przy dodatkich temp., a teraz rozmazują brud na szybkie, bardzo hałasują jednocześnie skacząc po szybie.
Kosztowały ponad 100 zł. Przymierzam się do motgum'ów za 43 zł/komplet. Jeśli efekt będzie ten sam za pół roku to i tak warto. Zobaczymy.

pozdr
seba

Ja już dawno doszedłem do wniosku że nie warto kupować drogich wycieraczek. Czy drogie czy tanie, żywotność jest podobna. Jakość pracy wydaje mi się zbliżona, a już napewno nieadekwatna do różnicy cen.

podszedłem do tematu tak samo. Wycieraczki z ASO zużyły się po pół roku więc kupiłem motgumy. Muszę jednak przyznać że nie jestem z nich w ogóle zadowolony. Są po prostu słabe, więc pomimo tego że tańsze to już więcej ich nie kupię. Zastanowię się nad ponownym zakupem tych z ASO, chociaż drogie to jednak sprawowały się wzorowo, tak jak oczekuję od wycieraczek, szkoda że tylko pół roku. Może następne będą żywotniejsze :)

witam,
w lipcu br. kupiłem pióra wycieraczek BOSCH AreoTwin. W tym momencie nie nadają sie do użytku (zrobiłem 5000 km w tym czasie). Juz wczesniej zaczęły dość mocno hałasować przy dodatkich temp., a teraz rozmazują brud na szybkie, bardzo hałasują jednocześnie skacząc po szybie.
Kosztowały ponad 100 zł. Przymierzam się do motgum'ów za 43 zł/komplet. Jeśli efekt będzie ten sam za pół roku to i tak warto. Zobaczymy.

pozdr
seba

Ja kupowałem jak narazie 2 razy Bosch Aero cośtam: zestaw dedykowany do AR159. Nigdy nie byłem z nich zadowolony i właściwie to nie wiem co mnie naszło żeby kupić ponownie. Ani dobrze nie ścierają i czasem hałasują. Następnym razem spróbuję Valeo.

Ja mam bezprzegubowe firmy KAMOKA za kąplet zapłaciłem 35 zł działają super.

Ja także zawiodłem się na Bosch AeroTwin :/ kupiłem je jakoś w sierpniu i od miesiąca zaczęły skrzypieć! zbierają w miarę dobrze, ale jak nie ma ulewnego deszczu to hałasują i wtedy przeskakują na szybie. Jakoś 2 lata temu miałem takie same w innym aucie i dopiero po roku zaczęły słabo zbierać, ale i tak nie hałasowały. Teraz jest dramat za 120 zł!

Ja kupiłem Valeo ale nie polecam. Drogie jak **** a wycieraczka od pasażea skacze mi po szybie - szału można dostać. Gdybym zapłacił za nie 20 zł to bym to przebolał ale nie 110 zł
to chyba taki ich urok. mam to samo i pluje sobie w brode, ze je wybralem. pracuja cicho jak szyba sucha :mad: ktory konkretnie model boscha pasuje do AR159 i ile kosztuja wycieraczki w ASO?

Właśnie przerobiłem wycieraczki z ASO [13 000 km]... BOSCH nadal nr 1 > jak dla mnie.

U siebie akurat dwa dni temu wymienialem,wszystko oryginal z Alfy
Dzis ponownie przyszla kolej na wymiane wycieraczek,ostatnimi czasy oryginaly uprzednio przezemnie zalozone,po niemal roku uzytkowania ponownie zaczynaja ryc.Wiec droga ich moze byc tylko jedna...smietnik.Ich miejsce zajmuja nowe,rowniez oryginaly z A.R
Gdyby ktos potrzebowal,podaje nr.katalogowe
Dluzsza kierowcy-0050516542
Krotsza pasazera-0050516543
Ricambi Originali

miałem oryginały i szybko się zużyły. POtem przyszłakolej na motgumy - wytrzymały rok ( 25 tys.km)czyli nieźle, ale wycieraczka kierowcy od początku nie wycierała samego dołu szyby oraz środka - tuż przy słupku. Oryginał też miał z tym problem. Może to wina specyficznego ukształtowania szyby w belli?

Amortyzatory
Powrót