• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie pióra wycieraczek ?

No moje Motgumy też po mniej więcej 2miesiącach zaczęły hałasować.

Niestety tylko Bosch'a mogę osobiście polecić. Jakość zgodna z oczekiwaniami choć ta cena zniechęca.

Ostatnia edycja:
Hałasują, tzn co? Przeskakują? Może pomoże lekkie skręcenie ramion wycieraczek (ktoś już pisał, że pomogło).
Moje motgumy mam rok i są jak nówki. Ojciec ma 2 lata i to samo.

Hałasują, tzn co? Przeskakują? Może pomoże lekkie skręcenie ramion wycieraczek (ktoś już pisał, że pomogło).
Moje motgumy mam rok i są jak nówki. Ojciec ma 2 lata i to samo.

Z mojego doświadczenia wynika iż zależy to od ilości kilometrów które się robi i w jakich warunkach [autostrada czy drogi lokalne] ... ciężko porównywać kogoś odczucia kto robi 60 000 rocznie z osobą która robi 10 000 rocznie. Faktycznie być może Motogumy starczą i na 2 lata.
Ja traktuję wycieraczki jako jeden z ważniejszych punktów bezpiecznej jazdy i dlatego nie lubię być zaskakiwany przy 140 km/h ... przez podskakującą wycieraczkę.

Ostatnia edycja:
Moje Motgumy mają koło roku i na razie dobrze zbierają. Przy 140 w deszczu nie wiem, strach mi nie pozwala tyle popier...alać, ale koło 120 zdają egzamin. Też eksperymentowałem z piórami, miałem Bosch, Valeo i Champion - poza ceną nie powaliły mnie na kolana.

Moje Motgumy mają koło roku i na razie dobrze zbierają. Przy 140 w deszczu nie wiem, strach mi nie pozwala tyle popier...alać, ale koło 120 zdają egzamin. Też eksperymentowałem z piórami, miałem Bosch, Valeo i Champion - poza ceną nie powaliły mnie na kolana.

Ja również za forumowymi poradami wybrałem Motgumy - śmigają od roku i jak na razie spisują się bardzo dobrze.

Uzylem srodka ulatwiajacego skraplanie wody i powiem ze jest ok wycierazki nie skacza:-)
woda splywa sama tylko z czujnikiem deszczu chyba sie nie dogaduje tak czy owak lepiej go pominac przy nakladaniu.
Pomaga tez dokladne mycie szyby i odwracanie wycieraczek co jakis czas.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Tak na dobrą sprawę polecam kolego oryginalne, ja kupuję zawsze w sklepie ASO ( Bielsko Biała) z wielu, które testowałem spisują się najlepiej (jeżdżę głownie w trasy). Wytrzymały rok.

Też polecam Bosch - za 1,5 miesiąca będzie rok i złego słowa o nich nie powiem (może z wyj ceny za komplet).

Ja od kilku lat jestem wierny Bosch Aerotwin. Ostatni komplet jaki miałem sprawował się bez zarzutu ponad 2 sezony (może z raz zaskrzypiały) :)

Ja mam we Fiacie ALGI - jestem, z nich bardzo zadowolony. Do Belli też chciałem kupić Algi ale nie mogłem dostać odpowiednich rozmiarów. Za opinią forumowiczów kupiłem MOTOGUMY ( ok rok temu).Powiem tylko, że nie zawiodłem się na tych piórach wycieraczek. Pracują cicho i fajnie zbierają. Polecam Algi jak i Motogumy.

Jak już pisałem - po co zmieniać całe wycieraczki jak można same gumki - bosch lub VW

hej,
chciałem się z Wami podzielić moją opinią na temat oryginalnych wycieraczek kupionych w ASO. Mianowicie kupiłem je w kwietniu, cena jeśli dobrze pamiętam ok 200 zł za komplet na przód. Jakież było moje zdziwienie jak w październiku zaczęły "pierdzieć". Rozumiem zużycie wycieraczek w pół roku, jeśli pracują w ciężkich warunkach, ale te od kwietnia do teraz raczej trudnymi nazwać nie można. Normalnie jestem zawiedziony bo jednak spodziewałem się trochę więcej solidności. Teraz zamówiłem MOTGUMA, wedle opinii innych forumowiczów powinno być lepiej. 56 zł razem z przesyłką za komplet. Nawet jeśli też podziałają pół roku, to po co przepłacać :)

Ja w pasku używałem chińskiego badziewia importowanego przez firmę DIPP. Okazało się że sprawują się równie dobrze co BOSHowskie Aerotwiny a kosztują 1/4 ceny. Teraz zamówiłem takie do AR i zobaczymy czy też się sprawdzą...

Ja w pasku używałem chińskiego badziewia importowanego przez firmę DIPP. Okazało się że sprawują się równie dobrze co BOSHowskie Aerotwiny a kosztują 1/4 ceny. Teraz zamówiłem takie do AR i zobaczymy czy też się sprawdzą...

Przez ostatnie lata BOSH mocno obniżył jakość, pewnie jak większość produkuje w Chinach, stąd brak różnicy. Teraz w TV reklamy puszczają, chyba sprzedaż zmalała.

Przez ostatnie lata BOSH mocno obniżył jakość, pewnie jak większość produkuje w Chinach, stąd brak różnicy. Teraz w TV reklamy puszczają, chyba sprzedaż zmalała.

Bo ja wiem? Kupiłem boshowskie dedykowane do ar 159 i zbierają przepieęknie każde zabrudzenie. Warto jeszcze zrobić hydrofobizację szyby przedniej. Z tyłu mam gumkę no name wsadzoną i tez jakoś sobie radzi.

Nie wiem gdzie produkują wycieraczki Motgum, ale jest to polska firma więc wolę wspierać naszych przedsiębiorców, czasy i tak mamy ciężkie :)

Bo ja wiem? Kupiłem boshowskie dedykowane do ar 159 i zbierają przepieęknie każde zabrudzenie. Warto jeszcze zrobić hydrofobizację szyby przedniej. Z tyłu mam gumkę no name wsadzoną i tez jakoś sobie radzi.

Jeśli robiłeś hydrofobizację to każda "gumka" będzie się dobrze sprawować:)

Ja dziś kupiłem oryginalne w ASO i powiem szczerze że chyba od teraz przy nich zostane. Jak kupiłem samochód miałem już troszke zjechane championy, więc kupiłem polecane motgumy i przy deszczu niemiłosiernie przeskakiwały. Na sucho czy tylko na spryskiwaczu no problem... acz idealnie nie zbierały. Natomiast dziś kupione w ASO naprawde rewelacja. A cena po zniżkach akceptowalna...

Amortyzatory
Powrót