• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Znowu się powtórzę , na drodze najlepsze systemy i najlepsze opony nas nie uratują tylko zdrowy rozsądek i dostosowanie prędkości do warunków jazdy

Do kumpla na święta szwagier z wysp przyjechał , 6-cio letnie BMW , koło 19 cali , opony Nexen Winguard , i mówi, że u nich są bardzo popularne
Mam takie u siebie tyle że 18 cali. Ogólnie szału nie ma bo troszkę głośne, ale autko na śniegu prowadzi się bardzo dobrze. Jak na drugi sezon użytkowania to zużycia specjalnego nie widać.

Nigdzie nie napisałem, że ta budżetowa opona jest tak samo dobra, wręcz przeciwnie, napisałem że rzeźba bieżnika jest celowo na tyle gorsza, aby zepsuć parametry opony i aby nie była porównywalna z topowym produktem.

A pro po rzeźby bieżnika - ona służy do odprowadzania wody.

Nie oszukujmy się, każdy jeździ inaczej. Dla każdego inne opony. Mojej szwagierce nie widzę sensu kupować flagowych modelów - przy prędkości max 50km/h i po głównych odśnieżonych drogach, to jej wystarczy budżet z mieszanką miękkiej gumy (temperatura).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Continental Ice Plus 211 zl szt

Słyszeliście o takiej oponie?
Kuzyn dzwonił dowiedzieć się dla mnie o ceny opon w Gordonie i Intercars i podali taki model, a nigdzie nie mogę tego znaleźć.

W dodatku ta cena

Właśnie wyskakiwały mi te Zeetexy i nie wiedziałem o co chodzi ;)

Ciężki wybór z tymi oponami. Kupiłem felgi 16", 7" szerokie.
Idealne opony to 215 dla tej felgi, ale są droższe od 205 no i na zimę węższe będą lepsze.

Zastanawiam się czy kupić z 2015 klasy premium za około 750 zł czy może gorszej klasy, a nowe?

Była dyskusja na ten temat parę stron wstecz i węższe wcale nie muszą być zima lepsze. Jest to trochę przestarzała opinia. Imo najlepszym wyborem będzie opona nowa w homologowanym rozmiarze. Nawet ta klasy średniej może się spisać lepiej niż używane premium w mniejszym rozmiarze. A wybór ciężki bo tak kto jest jak ktoś czeka na ostatnią chwile zamiast się zaopatrzyć w opony przed sezonem no chyba, ze dopiero co auto kupiłeś to musisz odżałować to, ze aktualnie są sporo droższe niż w październiku/listopadzie :P

Ostatnia edycja:
No i dzisiaj pierwszy porządny śnieg i Dębica naprawdę spisuje się jak opona z średniej półki , i na zmrożonym i na ubitym śniegu bardzo dobra trakcja , tak samo na błocie pośniegowym , warto było kupić ...

Była dyskusja na ten temat parę stron wstecz i węższe wcale nie muszą być zima lepsze. Jest to trochę przestarzała opinia. Imo najlepszym wyborem będzie opona nowa w homologowanym rozmiarze. Nawet ta klasy średniej może się spisać lepiej niż używane premium w mniejszym rozmiarze. A wybór ciężki bo tak kto jest jak ktoś czeka na ostatnią chwile zamiast się zaopatrzyć w opony przed sezonem no chyba, ze dopiero co auto kupiłeś to musisz odżałować to, ze aktualnie są sporo droższe niż w październiku/listopadzie :P

W homologowanym rozmiarze- masz na myśli opony o szerokości 215 na felgi 7" , a nie "zamiennik" 205 ?
http://allegro.pl/opony-zimowe-215x55x16-bridgestone-i6657594200.html#thumb/5

Auto kupione tydzień temu na letnich kapciach ;)

205 wg instrukcji tez jest ok z tym, ze niektórzy wspominali, ze mają problemy bo auto jest nisko co w zimę może przeszkadzać.

Jeśli masz możliwość obejrzeć te Bridgestony i sprawdzić czy nie mają śladu jakiś dziwnych napraw to warto zobaczyć.

Nie mam możliwości ich zobaczyć, jedynie kurierem za pobraniem.

To chyba lepiej 215 żeby auto nie było za nisko, a 1 cm szerokości to chyba nie robi dużej różnicy.

Z używką jest ryzyko bo zawsze trzeba się zastanowić dlaczego ktoś sprzedaje praktycznie "nowe" opony. Skoro DOT 2016 to musiały być kupione na ta zimę. Rozumiem osoby prywatne bo komuś zostało po aucie ale handlarze albo mają z po wypadków albo jakieś dobierane pojedynczo z różnymi datami produkcji. Czasem warto czasem nie decyzja należy do Ciebie.

205 wg instrukcji tez jest ok z tym....

Ciężki wybór z tymi oponami. Kupiłem felgi 16", 7" szerokie.
Idealne opony to 215 dla tej felgi, ale są droższe od 205 no i na zimę węższe będą lepsze.

Ze względu na schorzenie zawodowe, Panowie dla opon 205/55R16 następnym rozmiarem opon do tej średnicy jest 225/50R16 a nie 215.

Ze względu na to, ze niektórzy mają alergie na czytanie instrukcji do auta podaje prawidłowe rozmiary dla 159ki:

205/55R16
215/55R16
225/50R17
235/45R18
235/40R19

Tak podaje producent z tym, że te pierwsze mają mniejsza średnice i niektórzy maja z nimi problemy dlatego większość zaleca 215/55R16.

Ostatnia edycja:
Bardziej mi chodzi o przeliczenie matematyczne

205/55R16 a 225/50R16 to różnica tylko 0,1%. Gdy różnica miedzy 205/55 a 215/55 to lekko ponad 1,7%
Przy czym 215/55 a 205/60 to juz by było cos koło 1,4% (fakt do 2% można ale jednak cyfry się nie zmieniają)

Więc nie ze względu na alergie ale jednak na cyfry.

Makaroniarze policzyli to tak, a nie inaczej i takie rozmiary są homologowane wg instrukcji. Jak ktoś chce sobie montować inne wtedy bierze kalkulator w łapę zamiast instrukcji ale tu akurat rozmawiamy o rozmiarach zalecanych i zarówno 205 jak i 215 są dopuszczone przez producenta, a nie 225/50 bo ten rozmiar jest na 17" felgę w 159.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót