• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jesteś mistrzowsko naiwny. Wszedzie piszą ze nowa opona i jeszcze ciezko jakąkolwiek opinie ... ba ale użytkownicy juz ja ocenili nie zakładając ich nawet na felgi. W artykule o Nokianach jest napisane że wrd4 osiągnął juz wszystko co mozna wyciągnąć z opony zimowej jest to wzorowa opona a ty swoje... czytaj ze zrozumieniem pliss

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
A opony o których wspomniałeś sa to bardzo dobre opony szkoda tylko ze najczęściej to one sa sponsorem testów w ktorych wygrywają.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Nie chce się tu wtrącać kolegom do naukowych dyskusji o składzie mieszanki gumowej etc ;)
Kupiłem Barumy Polaris i jestem jak do tej pory zachwycony wręcz.
Prowadzenie bardzo dobre.Trudno zauważyć zmianę z letnimi(Michelin Primacy3),
Są bardzo ciche.
Hamowanie na mokrym i suchym asfalcie bardzo dobre.
Trakcja i hamowanie na lekko oblodzonej jezdni bardzo dobre.
Zobaczymy jak na śniegu i lodzie będzie.

Przeżyłem pierwsze awaryjne hamowanie na Kormoranach. Temperatura -2, asfalt przykryty cienką warstwą ubitego śniegu ( na środku wyjeżdżone dwa czarne ślady ). Prędkość oko 60-70 km/ha, wyprzedzałem dostawczaka a ten w połowie manewru stwierdził że chcę jechać środkiem. Hamulec w podłogę inaczej wepchnął by mnie do rowu. Zaczeło mnie stawiać bokiem ale zaraz włączyły się wszystkie systemy bezpieczeństwa i udało mi się utrzymać na jezdni. Samochód szybko zareagował na ruch kierownicą, nie wpadł w bezwładność. Debil z dostawczaka nawet tego nie zauważył. Także pierwszy test zimowy zdany, chociaż ciągle podtrzymuję zdanie że kupił bym coś innego :)

Dla mnie te artykuły z wulkanizator to tak z dupy są. Poprawcie mnie, jeśli się mylę ale ktoś streszcze broszury reklamowe i po tym stwierdza, że opona jest dobra.

Ten pseudo "test" juz się pojawił jakiś czas temu ale sam go nie wklejałem bo jak wyżej zauważono wygląda jak przekopiowana broszura i mam wrażenie ze gość nawet na tym nie jezdzil.

Co do wspomnianego nokiana mam ich opony w drugim aucie w domu ale nie będę porównywać bo porównania dwóch różnych rozmiarów w dwóch kompletnie różnych autach to by była totalna ignorancja i zaraz ktos by wyskoczył, ze to niemożliwe ze na nokianie jeździ sie gorzej.

No coś Ty. Niemożliwe, że na Nokianie jeździ się gorzej niż na Dębicy. To po prostu niemożliwe...

Do kumpla na święta szwagier z wysp przyjechał , 6-cio letnie BMW , koło 19 cali , opony Nexen Winguard , i mówi, że u nich są bardzo popularne

Sorry ale to jakies bzury z ta mieszanka. Tak sie sklada, ze "robie" w gumach i np do glupich węży wody sa uzywane kilkanascie roznych mieszanek, ktore potrafią dosyc znacznie roznić się ceną zaleznie od skladu. Nie uwierzę w to, ze Michelin laduje te same granulaty do swoich topowych opon i do wyrobów oponopodobnych. Mieszanka ma kluczowe znaczenie jesli chodzi o parametry a te miedzy topowymi i budzetowymi oponami sa wyraznie widoczne.

Ok, w takim razie skoro gumowe węże robi się w ten sam sposób, to opony również się tak robi... No bez jaj. Przecież nie dodają do granulatu złota, aby znacząco zwiększyć cenę. W skrócie to wygląda tak, że Ty te granulaty kupujesz gotowe z ustaloną już ceną w zależności od parametrów (a nie kosztu produkcji), a oni je produkują sami, a nawet produkują sami materiały potrzebne do zrobienia tych granulatów, aby jeszcze zmniejszyć ich cenę. Podejrzewam, że jedyni podwykonawcy dla nich, którzy mogą na nich zarobić to może dostawca kubków do kawy do biura.

Do kumpla na święta szwagier z wysp przyjechał , 6-cio letnie BMW , koło 19 cali , opony Nexen Winguard , i mówi, że u nich są bardzo popularne

Na Wyspach popularne są też marki typu Rockstone etc. półka Stomilu.

bo oni zimy nie widzieli, jak popada snieg to nie wiedzą co się dzieje.

Ok, w takim razie skoro gumowe węże robi się w ten sam sposób, to opony również się tak robi... No bez jaj. Przecież nie dodają do granulatu złota, aby znacząco zwiększyć cenę. W skrócie to wygląda tak, że Ty te granulaty kupujesz gotowe z ustaloną już ceną w zależności od parametrów (a nie kosztu produkcji), a oni je produkują sami, a nawet produkują sami materiały potrzebne do zrobienia tych granulatów, aby jeszcze zmniejszyć ich cenę. Podejrzewam, że jedyni podwykonawcy dla nich, którzy mogą na nich zarobić to może dostawca kubków do kawy do biura.
Skoro wiesz o mojej firmie lepiej niz ja czy je kupuje czy produkuje to nie mam pytań. Używając argumentu o złocie pokazujesz, ze nie masz pojecia o czym piszesz.

Dokladnie, centymetr śniegu i polowa nie dociera do pracy
Nie wszędzie jest zwyczaj (że nie wspomnę o przepisach) stosowania opon zimowych, a mimo to śnieg czasem spada. A jak się jeździ na letnich oponach po śniegu to każdy wie ;)

Dodam od siebie parę uwag.
Ile osób tyle opinii, tak naprawdę nikt nie jest w stanę przetestować 4 czy 5 kompletów letnich czy zimowych w jeden sezon - w sumie ja mógłbym tylko nie chciałoby mi się zmieniać opon co tydzień czy też co dwa, poza tym test na
nowych oponach był by bez sensu. Nawet Minervy do 5mm na suchej zachowują się niczym Pirelli Rosso.
Jedno co często jest pomijane przy wyborze opon, to kraj produkcji. Choćby taki Nokian - opona świetna - świetna pod warunkiem że nie jest produkowana w Rosji. Tych Ruskich Nokianów to czasem nie da się porządnie wyważyć. Kiedy porównać made in finland i made in russia, to niestety klienci wracają głównie z Rosyjskimi.
Było też o fabryce Michała ze robią Kormorany. Co też nie musi mieć wiele wspólnego z prawdą. Kormoran wchodzi w skład grupy Michelin. Ale gdzie są produkowane dokładnie nawet nie chcę się zagłębiać. Jednak twierdzenie że mieszanka jest ta sama to już lekka przesada. To tak samo jakby twierdzić że Nokian i Rockstone to ta sama mieszanka (Rockstone należy do grupy Nokiana). Rockstone, Minerva, Tristar, Imperial....to są bardzo dobre opony ....letnie i podczas suszy. Na deszczu niestety wypadają słabo (testowałem Tristary i Minervy).
Flagowe modele opon muszą mieć lepszą mieszankę gumy, to jest jak z telefonami. Flagowiec musi być lepszy - ludzie mają dostęp do internetu i informacji oraz części parametrów. Używając tej samej mieszanki we wszystkich modelach szybko by się zorientowano że nie ma sensu przepłacać. Więc, jeśli flagowy telefon ma takie same parametry jak budżetowy (tej samej marki - dla przykładu nie wspomnę o marce samsung żeby nie reklamować) to nikt by nie kupił flagowca tylko budżet - bo przecież niczym się nie różni.
Wracając do zimowych, to dlaczego nowe modele opon są lepsze od starszych? Bo są. Dla przykładu opony Bridgestone LM32 i LM001 i ich lamelki (element który odpowiada za łapanie przyczepności na np. śniegu). Co z tego że LM32 ma około 1mm bieżnika więcej, kiedy lamelki w niej kończą się na wysokości około 4mm a w LM001 co druga jest do końca bieżnika. Więc która opona bardziej (na chopski rozum) jest bardziej oponą zimową? Niestety LM32 przy bieżniku 4-5mm spełnia rolę już niestety opony tylko na niską temperaturę - co moim zdaniem nie można nazwać oponą zimową.
Kolejna rzecz jest oczywista - DOT - im nowsze tym lepsze. Oczywiście prawidłowo przechowywane opony można śmiało kupować do 5lat od produkcji....ale który warsztat lub magazyn prawidłowo składuje opony? I to przez 5lat? Taaaaa.... Nawet u mnie bym nie kupił 3 letnich opon, bo warunki na magazynie są zmienę jak pory roku. W przypadku opon używanych sytuacja wygląda troszkę inaczej...ale nie o tym.
dB - chyba druga ważna rzecz po przyczepności, może nie wpływa na bezpieczeństwo ale jak wkr**ia. Dla przykładu zimowe Klebery, opony ani miękkie ani twarde - takie jakie lubię, lamelki do końca bieżnika - czyli takie jakie być powinny, przyczepność - jest dobrze albo mogłoby być ciut lepiej, ale przy spokojnej jeździe jak najbardziej pozytywnie....tylko jak one są głośne - masakra. Na etykiecie zapomniano chyba dopisać jedynki z przodu przy wartości dB. Mam je obecnie, ale po urlopie świąteczno-noworocznym trzeba będzie wybrać coś innego.

Sorry że w wypowiedzi trochę prywaty, trochę suchych i nie tylko suchych faktów.

Ps. Od kilku lat robię w gumach [emoji13]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie będę się dalej w ten temat wtrącał, dostałem informacje od osoby pracującej w dokładnie tej fabryce opon, co z nią zrobicie to już Wasza sprawa - możecie dalej wyciągać wnioski, domniemywać, brać na logikę, porównywać do telefonów i wprowadzać inne analogie. Nigdzie nie napisałem, że ta budżetowa opona jest tak samo dobra, wręcz przeciwnie, napisałem że rzeźba bieżnika jest celowo na tyle gorsza, aby zepsuć parametry opony i aby nie była porównywalna z topowym produktem. To że mieszanka jest taka sama, podałem jako ciekawostkę.

Sam jeżdżę zarówno na letnich jak i zimowych Continentalach, nie twierdzę jednak że budżetowa opona jest niebezpieczna i nie ma zastosowania.

Amortyzatory
Powrót