• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
powiem krotko daj se siana uspokój się wszystkich rozumów nie zjadłeś

pójdź na browar na dwa i tam się powymądrzaj może ktoś tam trochę ci przemówi inaczej

caloroczne opony to polsrodek ani na zime ani na lato
zimowe to zima i tyle a letnie to lato jak sama nazwa wskazuje
ja na zimach zatrzymam się dużo szybciej

Po pierwsze, daruj sobie chamskie wpisy, stary. Ok? Po drugie, opinia o kręgosłupie i mikrodrganiach to nie są moje wymysły. Nie wiesz o tym? porozmawiaj z lekarzami, serio, przyda się. Szpan z oponami na niskich profilach kończy się po prostu trwałymi uszkodzeniami kręgosłupa. To są opony wyłącznie na płaskie i równe nawierzchnie: w Polsce takich nawierzchni jest bardzo mało, głównie jezdzisz po dziurach.

Po drugie: nie pisz mi, jak i kiedy ty sie zatrzymasz na zimowych, bo mi skóra cierpnie. Takich kozaków widzę co zimę: zapier....ają po śniegu i błocie jakby jechali w lecie, bo "mają zimowe i sie zatrzymają". Jeśli uwazasz, ze zimowa opona pozwala ci na wszystko, lepiej dla dobra innych, zrezugnuj z używania samochodu, bo mozesz zrobić komuś krzywdę.

Czytam ze zrozumieniem, Strzalo. mam dać se siana i pojsc na browar. I to jest odpowiedz na wpis dotyczący wpływu niskich profili opon na stan kręgosłupa po paru latach jazdy.
Nazywasz to dyskusją? facet pisze jaki to jest bezpieczny na zimówkach i podaje prędkosci jakie osiąga.
Nikt nie odpowiedział, jak sie czuje na zimówkach przy silnej odwilży i kałuzach wody w koleinach? A to się w Polsce zimą zdarza wielokrotnie. Prawda? Jak takie zimówki odprowadzają wodę?

Jak takie zimówki odprowadzają wodę?

Pozwolisz, że zacytuję swój własny post sprzed roku a dokładnie z 7.11.2009

Jak na razie jestem zadowolony. Wprawdzie śniegu było mało przez ten czas, ale muszę powiedzieć, że te opony bardzo dobrze się sprawują podczas deszczu. Wiadomo jak to z zimówkami bywa, ale te naprawdę dają radę. Poza tym są w miarę ciche.
W tamtym tygodniu u nas troszkę śniegiem popadało a pod białą warstewką zrobiła się szklanka, w moim odczuciu samochód prowadził się bardzo dobrze.
Podczas ostatniej podróży z Katowic do Krakowa A4 jechałem za Skodą Superb, na wiadukcie zrobiła się gołoledź. Jechaliśmy tą samą prędkościa (ok 150km/h) i w pewnym momencie Skoda zaczęła driftować na łuku, moja 159 natomiast przejechała ten odcinek jak po szynach. Nie wiem jakie laczki miał facet w Skodzinie, ale zaskoczyło mnie to. Już byłem przygotowany na kontrowanie
To są moje odczucia w stosunku do opon których używałem w poprzednich samochodach czyli Dębica Frigo 2, Kormoran Snowpro, Dunlop SP Winter Sport i Fulda Kristall.

To o oponach GY Ultra Grip 7+

Jak już wcześniej pisałem, opona oponie nie równa. Kupisz porządne kapcie to będziesz zadowolony, ale to trzeba samemu spróbować a nie prowadzić dyskusję "bo mnie się wydaje i gdzieś usłyszałem, że..."

hehe masz racje Mariusz ja tam mam zimę a nie okres przejściowy zimy zapraszam na letnich lub całorocznych do mnie :D ale bez łańcuchów to żarcie na parę miechów brać trzeba :D
211.jpg
212.jpg

Bartek - nie mógłbyś strzelić focha i sobie pójść do innych tematów?

Prosze o wyraźną reakcje.
Hahaha, no nie rozpłacz się.. Bartek, nie bądż baba.. poprostu z tobą nie da się normalnie dyskutować.. wymyslasz sobie idiotyzmy, że jeździmy na zimówkach 120km/h po sniegu ..po czym robisz nam połajanki z tego powodu ..a rozwiązanie na naszą wariacką jazde odnajdujesz w jeździe na letnich oponach zimą. Czytaj ze zrozumieniem, nie wymyslaj sobie bzdur, trzymaj się faktów.. to może i będziesz poważnie traktowany.. bo póki co to jak typowy trol piszesz kocopoły oby tylko kontrowersyjne podpierając się zmyslonymi faktami.. słabe to strasznie..

hehe masz racje Mariusz ja tam mam zimę a nie okres przejściowy zimy zapraszam na letnich lub całorocznych do mnie :D ale bez łańcuchów to żarcie na parę miechów brać trzeba :D
211.jpg
212.jpg

co prawda to prawda zima jest tam piekna ale i ciezka,ale za to uczy jezdzic po sniegu, a to sie przydaje.a propo znajome tereny na zdieciach widze.pozdrawiam .

Panowie nic konkretnego nie znalazlem, wiec wrzuce moje pytanie tutaj.

Jak to wkoncu jest z tym obowiazkiem posiadania opon zimowych w Niemczech? Jak rozumiem obowiazuje ten przepis w okresie zimowym, tylko kiedy sie on w Niemczech zaczyna i kiedy konczy? Czy ktos moze mi ta kwestie naswietlic? Prosze tylko o potwierdzone informacje.

Witam!Możecie mi powiedzieć jak generalnie jeździ się na zimówkach 225/50 R17.Czy ktoś ma takie doświadczenia i czy mógłby polecić jakieś opony?Pytam dlatego, że większość opinii czy to tutaj na forum czy na stronach gdzie opony się kupuje dotyczy mniejszych rozmiarów a będę niedługo stał przed wyborem butów zimowych:-)Pzdr.

Amortyzatory
Powrót