[159] Jakie kupić wycieraczki? Allegro czy ASO?

Jakiś czas temu zauważyłem, że przy prędkości powyżej 120km/h wycieraczka od kierowcy nie ściera dolnej części szyby.
Dlatego mam pytanie; czy tak jest w każdej Alfie czy może już moje wycieraczki nie pracują tak jak należy.

U mnie do 60km/h nie sciera dołu szyby bo do tej predkości spryskiwacze spryskują 2 auta za mną a nie moje, powyżej jest tej prędkości jest już lepiej ale też mam wrażenie, że dół nie jest wyraty odpowiednio.

Jakiś czas temu zauważyłem, że przy prędkości powyżej 120km/h wycieraczka od kierowcy nie ściera dolnej części szyby.
Dlatego mam pytanie; czy tak jest w każdej Alfie czy może już moje wycieraczki nie pracują tak jak należy.

Czy chodzi o to, że najbardziej wewnętrzne 5 cm wycieraczki kierowcy nie dociska do szyby? Też tak mam. Próbowałem różnych wycieraczek i wygląda na to, że w niektórych wycieraczkach jest lepiej, w innych gorzej, ale nigdy idealnie. Niestety jestem tym szczęśliwcem, który mieszka w takiej części Polski, że w każdym kierunku mam autostrady, często po nich jeżdżę i klnę gdy używam spryskiwacza. Przy prędkości 140 km/h niestarta woda błyskawicznie rozlewa się po całej szybie.

U mnie do 60km/h nie sciera dołu szyby bo do tej predkości spryskiwacze spryskują 2 auta za mną a nie moje, powyżej jest tej prędkości jest już lepiej ale też mam wrażenie, że dół nie jest wyraty odpowiednio.

Polecam ustawienie spryskiwaczy

- - - Updated - - -

Czy chodzi o to, że najbardziej wewnętrzne 5 cm wycieraczki kierowcy nie dociska do szyby? Też tak mam. Próbowałem różnych wycieraczek i wygląda na to, że w niektórych wycieraczkach jest lepiej, w innych gorzej, ale nigdy idealnie. Niestety jestem tym szczęśliwcem, który mieszka w takiej części Polski, że w każdym kierunku mam autostrady, często po nich jeżdżę i klnę gdy używam spryskiwacza. Przy prędkości 140 km/h niestarta woda błyskawicznie rozlewa się po całej szybie.

Natomiast tu polecam "niewidzialną wycieraczkę" - sam posiadam tę warstwę na szybie i wycieraczki nie są potrzebne ( choć oczywiście trzeba jechać powyżej 60km/h.

Nawiasem mówiąc docisk wycieraczek w naszych alfach nie jest najlepszy, dlatego min. zdecydowałem się na ten preparat :)

U mnie w zakresie do 170 km/h wycieraczki pracują jednakowo, ścierają na całej powierzchni. A mam je prawie rok :) Producent Uni-cośtam za 50 zł obie (ale nie UniTec). Tyle że cholernie skrzypią i chyba je zmienię.

- - - Updated - - -

ale chyba nie da sie ustawic spryskiwaczy.Ja tez pryskam za siebie i inni korzystaja z mojego plynu
Tak... Ale przy prędkościach autostradowych jest OK, więc takie mogło być założenie projektanta :D

U mnie w zakresie do 170 km/h wycieraczki pracują jednakowo, ścierają na całej powierzchni. A mam je prawie rok :) Producent Uni-cośtam za 50 zł obie (ale nie UniTec). Tyle że cholernie skrzypią i chyba je zmienię.

- - - Updated - - -

Tak... Ale przy prędkościach autostradowych jest OK, więc takie mogło być założenie projektanta :D

Niestety spryskiwaczy faktycznie ustawić się nie da, a panom policjantom będę się tłumaczył "panie władzo, to jest Alfa, ja musiałem jechać 120 w zabudowanym żeby szybę spryskać :D"

Ja też muszę zmienić wycieraczki bo guma już jest bardzo twarda i nie przylegają dobrze do szyby. Czy ktoś może polecić jakiś konkretny komplet wycieraczek lub przeciwnie - których nie kupować?

Ja nigdy nie kupię już Valeo. Raz, że najdroższe. Dwa, że po dwóch tygodniach tak skrzypiały, że głowa bolała po kilku minutach. Ale zbierały elegancko. Ogólnie wszystkie bezprzegubowe wycieraczki po pewnym czasie zaczynają skrzypieć, ale niektóre dużo szybciej.
Od pewnego czasu kupuję te tańsze (ale nie najtańsze), nawet w marketach. I jest OK.

Odradzam MotGumy, które wcześniej polecałem. Zaczęły skrzypieć po 2 miesiącach (mi i bratu...). Teraz mam Jet-parts z allegro w dwóch autach i są super, najlepsze wycieraczki jakie miałem do tej pory.

Ja po Bosach za 100zl kupilem Unipointy za 40 zl i sa bardzo zblizone.

Póki co też mogę polecić unipointy po motgumach które nie zbierały mi w górnej części szyby.
Unipointa zamontowałem nawet 60cm od strony kierowcy i zbierają ładnie na całej długości.

Ja mam valeo ale dość szybk przestały dobrze zbierać. Od strony kierowcy zbierają ładnie środek, dół i góra zostawia mazy

Polecam jest-parts, jeżdżę na nich od miesiaca i sie sprawuja b.dobrze, a i cena jest fajna.

Ja skusiłem się na Jetpartsy po opiniach krótre wyczytałem tutaj kilka stron wcześniej. Założyłem je dokładnie dzień przed wigilią. Przez pierwszy miesiąc byłem wręcz zachwycony ich jakością, ale po miesiącu zaczęły zostawiać smugi z biegiem czasu coraz większe, później zaczęły piszczeć, a w ostatnim tygodniu ich użytkowania piszczały już tak głośno i nieprzyjemnie że nie szło tego wytrzymać. Także od 2 tygodni na aucie mam stare Bosche które miałem wcześniej i leżały od czasu założenia Jetów w garażu. Dla porównania właśnie te Bosch-e miałem wcześniej ponad rok i mimo swojego wieku i zużycia zbierają nadal lepiej i wciąż są cichsze niż niespełna 3 miesięczne Jetpartsy. Zastanawiam się co kupić teraz żeby znów nie być zawiedzionym. Cudów po Jetparts się nie spodziewałem, ale jestem kompletnie zawiedziony, prawdopodobnie dołoże 3x tyle i znów kupie wycieraczki Bosch które mam nadzieje znów przetrwają tyle co wcześniejsze.

Unipointy znajdziecie na allegro pod hasłem "wycieraczki serwisowe alfa 159". Mnie osobiście strasznie zawiodły (po opiniach tutaj spodziewałem się cudów). Teraz jeżdżę na Negotti, jesień i zimę przejeździłem (ups. przepraszam. w zimie więcej przestałem w warsztacie niż jeździłem) i są dalej ok, po pół roku kupię nowe, za 40 zł nie ma żalu jak trzeba będzie wymienić. Moim zdaniem od początku do końca lepsze od Unipointów. Ten sam poziom co wcześniejsze Valeo. Choć wiem, że niektórym ten producent nie podszedł i narzekali (w zasadzie nie producent, a importer, jestem wręcz pewien, że wszystkie te unipointy, negotti, jetpartsy to chińczyki, raz są lepsze dostawy, raz gorsze). Szybę mam strasznie dojechaną, ale mimo to da się jeździć w nocy w trasie w deszczu.

Ostatnia edycja:
Moje ostatnie bosche wytrzymały 2 lata. Niedawno kupiłem kolejne i zbierają super.

Amortyzatory
Powrót