[159] Jakie kupić wycieraczki? Allegro czy ASO?

Z tymi wycieraczkami to jest jakiś koszmar, próbowałem Valeo, i jakieś chińczyki, nie działa to dobrze, co kupić żeby się nie denerwować od razu?
Żeby nie dało się zrobić wycieraczki do auta?
Chyba że np stare sprężyny w ramionach mają wpływ bo robią, np za mały docisk?

Stare sprężyny w ramionach podobno odgrywają dużą rolę, wiec może wymień je najpierw, a potem kombinuj z samymi wycieraczkami. U mnie podobnie, od 3 lat biore Visee, ale z roku na rok zbierają co najwyżej miernie i trzeba chyba sie pochylić nad wymianą całych ramion.

visee bardzo odradzam. w 2017r na wiosnę kupilem do 159 i giuluetty. zbieraly super ale po jakis 4 miesiacach w Giuluetcie i 8 w 159 w srodkowej czesci guma ktora sciera zaczela sie odrywac i zostawal mi niewytarty maz szerokosci kilku cm centralnie na srodku sladu wycieraczki. te z giulietty reklamowalem bo akurat bylem przejazdem koło sklepu gdzie kupilem, dostalem nowe ale one tez szybko padly. teraz mam bodajze Wurth (mechabik mi polecil, ma stojak z nimi) i od ok 10mcy i sa calkiem dobre.
natomiast do 159 kupilem championy easyvision ale nie chciały przylegac do szyby i zostawialy mazy - iles razy je doginalem i w końcu jakos tam zaczely działać, wkrotce jednak sprzedałem 159 wiec nic nie powiem o dlugoterminowym działaniu.
z historii to bosche byly slabe, calkiem dobre byly natomiast negotti i unipoint

Ostatnia edycja:
A ja miałem taką historię. 2 lata temu kupiłem Negotti. W lipcu 2018 wycieraczka pasażera zaczęła skrzypieć wiec kupiłem nowy komplet Negotti ale wymieniłem tylko wycieraczkę pasażera. Znowu kupiłem bo jak do tej pory tylko one nie podskakiwały, nie trzeszczały ani nie rozmazywały. Ale po jakimś czasie chyba na jesień wycieraczka kierowcy zaczęła też podskakiwać no i ją wymieniłem. Tak więc miałem nowy komplet na jesień. Co do pracy wycieraczki pasażera nie miałem i nie mam zastrzeżeń o ile do kierowcy już tak. Od początku nowa wycieraczka nie zbierała całej szyby w kierunku powrotnym i zostawiała placek na wysokości miejsca gdzie większość ma uchwyt do telefonu, gdzieś na środku. Po jakimś czasie zaczęła również podskakiwać i trzeszczeć przy małym opadach. A to już mnie wqurwiło. Bo może była założona max 4 miesiące temu. Ostatnio w garażu o dziwo zobaczyłem że tej starej wycieraczki kierowcy nie wyrzuciłem co jest dziwne bo nie zbieram gratów. Przeprosiłem się z nią i ponownie zamontowałem. Efekt zajebisty. Nic nie podskakuje nic nie trzeszczy i zbiera cała powierzchnią. Konkluzja jest taka że towar towarowi nie równy nawet z tej samej fabryki czy tego samego modelu.

A u mnie już tylko oximo będą lądowały. sprawdziłem trochę typów ale te chodzą najlepiej a kosztują nie jakąś fortunę. U mnie plastiki nie spadły. Całą zimę już przechodziły i dalej bardzo dobrze zbierają. Różnicy jakościowej co do Boscha nie zauważyłem a stare wytrzymały mi tyle samo co Boschki więc po co przepłacać.

Ja zaryzykowałem i kupiłem Hella wyglądają ładnie, zbierają tez ładnie no ale nowe wszystkie zbieraja dobrze (:
Zobaczymy jak długo tak będzie.

Nie prawda motgumy do nowości skaczą piszczą i Bóg jeden wie co robią. A niby dobre bo Polskie w dupę....[emoji34][emoji35]

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Ostatnio znajomy testuje w Mito wycieraczki od delphiego i to są pierwsze, na które nie narzeka

W piątek zaszalałem i zakupiłem komplet wycieraczek z biedronki. Cena to 9.99 zł za sztukę. Na opakowaniu napisane, że pasuje do 159.
Puki co leżą w bagażniku, ale na tygodniu będę zakładać i testować, bo obecnym zima dała porządnie w kość.

W piątek zaszalałem i zakupiłem komplet wycieraczek z biedronki. Cena to 9.99 zł za sztukę. Na opakowaniu napisane, że pasuje do 159.
Puki co leżą w bagażniku, ale na tygodniu będę zakładać i testować, bo obecnym zima dała porządnie w kość.
To jest nas dwóch [emoji3]

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Hej.
Co konkretnie polecacie na tył?
Już któryś raz kupuję wycieraczkę z allegro, i za każdym razem zbiera słabo albo skrzypi. Nie widziałem też nigdzie wycieraczki na tył droższej niż kilkanaście złotych, a to z góry wiadomo, że będzie zbierać kiepsko.

Wymień sama gumę

Też polecam. Kupiłem gumy Good Raina za 12 złotych, na razie mam je krótko, ale nawet jakby wytrzymały tylko pare miesięcy to i tak bardziej się to opłaca od zestawów które kosztują 60, 70 czy nawet więcej.

Też polecam. Kupiłem gumy Good Raina za 12 złotych, na razie mam je krótko, ale nawet jakby wytrzymały tylko pare miesięcy to i tak bardziej się to opłaca od zestawów które kosztują 60, 70 czy nawet więcej.
Kiedyś kupiłem całe wycieraczki GoodRain i pamiętam, że wyjątkowo długo nie skrzypiały (kilka miesięcy) :)

- - - Updated - - -

A od tamtego lata używam Oximo. Bardzo dobrze zbierają, choć w zimie tak stwardniały, że myślałem że je wywalę. Skakały i słabo zbierały. Wraz z nadejściem dodatnich temperatur doznały samonaprawienia się. Wycieraczki na dodatnie temperatury.

Ostatnia edycja:
Parę dni temu wymieniałem samą gumę w tylnej wycieraczce (niemiecka ALCA za 8 zł).

Przeczytałem wyrywkowo z 30 stron tego tematu i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Chyba czas na własne testy.

No nie ma, bo każdy ma szybę i ramiona wycieraczek w innym stanie.
Ja w swoim aucie ostrożnie i delikatnie „dogiąłem” ramiona wycieraczek, zgodnie z jakimś tam poradnikiem na youtube - tak żeby guma była prostopadle do powierzchni szyby i przyznam ze chrobotanie ustąpiło, także cos w tym jest

Amortyzatory
Powrót