• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] jaki wahacz górny

Z liftem to nie do końca wiem jak to jest, ale alfa jest z 2009 roku, chyba wrzesień albo październik

Siemaneczko
Mam pytanie czy można gdzieś dorwać jeszcze oryginalne górne wahacze:confused:Bo u mnie padły na górnych wahaczach gumy na sworzniach a z tego co wiem nie są wymienne niestety stąd moje pytanie. Miałem już je regenerowane przez Jasio no ale czas ich się kończy :(

Chyba jeszcze gdzieś w garażu miałem nowy oryginalny prawy wahacz :)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Witam
Mam pytanie wyczytałem tu na forum że moment z jakim dokręca się sworzeń to 50 Nm tak? Czy ta wartość dotyczy przedliftowych i poliftowych tak samo?
Pozdrawiam

Witam
Mam pytanie wyczytałem tu na forum że moment z jakim dokręca się sworzeń to 50 Nm tak? Czy ta wartość dotyczy przedliftowych i poliftowych tak samo?
Pozdrawiam

Tak z takim samym. 45-50 Nm
A co do gum na sworzniach moge ci je wysłać w cenie 5zł/szt. Jeśli sworzen nie ma luzu i nie naleciał tam syf wahacz jeszcze długo długo pojeździ

Panowie chcialem sobie w pewnym momencie kupic Ori gorne wahacze ,bo widze ze z dostepnoscia coraz gorzej.Wiem ze cienki sworzen powinien pasowac do polifta(TBi 2011) ale patrzac na zamieszczone numery troche mi to nie pasuje.Moze ktos kto sprecyzowac.
https://allegro.pl/oferta/wahacze-gorne-alfa-romeo159-brera-05-11-oryg-kpl-10634098569 cienki sworzen
https://allegro.pl/oferta/wahacz-gorny-prawy-alfa-romeo159-oryg-51787336-10691843505 gruby

Rok temu wymieniałem u siebie górny prawy, oryginał ASO, numer 51817624, wąski sworzeń - auto AR 159, produkcja listopad 2011. "polifty" mają wąski sworzeń :)

Jedyny producent wahaczy w Polsce jakiego znam to Gestamp we Wrześni ale oni robią głównie dla VAG-a.

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

TRW ma fabrykę w Częstochowie, ale czy robią wahacze?.

Już się zaczynam bać bo mój mechanik fenomen zamówił lewy górny wahacz który jak to powiedział jest Polskiej produkcji i bardzo dobry. To pytam go co to za firma a ten mówi że nie pamięta ale sprawdzi w komputerze i da znać. Dowiem się w poniedziałek dopiero. Pewnie jakieś badziewie co padnie po 10-20tyś :/ Swoją drogą mam cały zawias od jasio79 i nalatane ponad 90tyś na nim. Po sprawdzeniu reszta igiełka, tylko ten nieszczęśliwy górny lewy ma rozerwaną gumę koło sworznia i stukał już minimalnie. Tak się zastanawiam też czemu padł pierwsze lewy a nie prawy. Z reguły prawy bardziej dostaje w kość.

Już się zaczynam bać bo mój mechanik fenomen zamówił lewy górny wahacz który jak to powiedział jest Polskiej produkcji i bardzo dobry. To pytam go co to za firma a ten mówi że nie pamięta ale sprawdzi w komputerze i da znać. Dowiem się w poniedziałek dopiero. Pewnie jakieś badziewie co padnie po 10-20tyś :/ Swoją drogą mam cały zawias od jasio79 i nalatane ponad 90tyś na nim. Po sprawdzeniu reszta igiełka, tylko ten nieszczęśliwy górny lewy ma rozerwaną gumę koło sworznia i stukał już minimalnie. Tak się zastanawiam też czemu padł pierwsze lewy a nie prawy. Z reguły prawy bardziej dostaje w kość.
Górny wcześniej pada lewy dolny prawy. Taka reguła w 159. Tak było w obu moich 159. Gumki niestety to zawsze najsłabszy punkt
Mogłeś napisać. Zrobiłbym ci sam sworzeń bo tuleje metalowo gumowe przeżyją alfe

Ostatnia edycja:
Mam pytanie
Czy te gumki na górnych wahaczach mają jakiś konkretny rozmiar czy moge kupić jakiekolwiek

Jakie gumki? Na sworzeń? Napisz czy przedlift czy polift mam je na stanie od reki

Tak na sworzen
Przed lift
Czyli widzę po pytaniu o lift że mają jakiś konkretny rozmiar?

Cześć. Mam do wymiany wahacz w swojej 159. Chciałbym się upewnić i zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów czy wszystko ogarnąłem.
Z tego co wyczytałem, to w polifcie średnica stożka na sworzniu jest mniejsza a przed, większa. Auto jest poliftowe i po wpisaniu w epera numeru vin kod części który znalazłem to 51817624. Ku mojemu zdziwieniu, po odszukaniu tej części na znanym portalu aukcyjnym, pokazują mi się w większości części z średnicą 13mm (czyli tą większą). Sam nie wiem co o tym myśleć.
Vin to ZAR933900007214747
Co mam kupić? 13 mm czy 12.6?

Cześć. Mam do wymiany wahacz w swojej 159. Chciałbym się upewnić i zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów czy wszystko ogarnąłem.
Z tego co wyczytałem, to w polifcie średnica stożka na sworzniu jest mniejsza a przed, większa. Auto jest poliftowe i po wpisaniu w epera numeru vin kod części który znalazłem to 51817624. Ku mojemu zdziwieniu, po odszukaniu tej części na znanym portalu aukcyjnym, pokazują mi się w większości części z średnicą 13mm (czyli tą większą). Sam nie wiem co o tym myśleć.
Vin to ZAR933900007214747
Co mam kupić? 13 mm czy 12.6?

Napisz do Tomasz Chwesiuk na fejsbuku to Ci da dobre. Weź meyl HD i nie kombinuj z innymi.

Amortyzatory
Powrót