Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Witam
Mam pytanie wyczytałem tu na forum że moment z jakim dokręca się sworzeń to 50 Nm tak? Czy ta wartość dotyczy przedliftowych i poliftowych tak samo?
Pozdrawiam
Panowie chcialem sobie w pewnym momencie kupic Ori gorne wahacze ,bo widze ze z dostepnoscia coraz gorzej.Wiem ze cienki sworzen powinien pasowac do polifta(TBi 2011) ale patrzac na zamieszczone numery troche mi to nie pasuje.Moze ktos kto sprecyzowac.
https://allegro.pl/oferta/wahacze-gorne-alfa-romeo159-brera-05-11-oryg-kpl-10634098569 cienki sworzen
https://allegro.pl/oferta/wahacz-gorny-prawy-alfa-romeo159-oryg-51787336-10691843505 gruby
Delphi produkuje dolne. Nie wiem czy robią też górne.Czy ktoś się orientuje czy jest jakaś firma która produkuje wahacze górne w Polsce?
Górny wcześniej pada lewy dolny prawy. Taka reguła w 159. Tak było w obu moich 159. Gumki niestety to zawsze najsłabszy punktJuż się zaczynam bać bo mój mechanik fenomen zamówił lewy górny wahacz który jak to powiedział jest Polskiej produkcji i bardzo dobry. To pytam go co to za firma a ten mówi że nie pamięta ale sprawdzi w komputerze i da znać. Dowiem się w poniedziałek dopiero. Pewnie jakieś badziewie co padnie po 10-20tyś :/ Swoją drogą mam cały zawias od jasio79 i nalatane ponad 90tyś na nim. Po sprawdzeniu reszta igiełka, tylko ten nieszczęśliwy górny lewy ma rozerwaną gumę koło sworznia i stukał już minimalnie. Tak się zastanawiam też czemu padł pierwsze lewy a nie prawy. Z reguły prawy bardziej dostaje w kość.
Minimalnie się różnią średnica na stożek.Tak na sworzen
Przed lift
Czyli widzę po pytaniu o lift że mają jakiś konkretny rozmiar?
Cześć. Mam do wymiany wahacz w swojej 159. Chciałbym się upewnić i zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów czy wszystko ogarnąłem.
Z tego co wyczytałem, to w polifcie średnica stożka na sworzniu jest mniejsza a przed, większa. Auto jest poliftowe i po wpisaniu w epera numeru vin kod części który znalazłem to 51817624. Ku mojemu zdziwieniu, po odszukaniu tej części na znanym portalu aukcyjnym, pokazują mi się w większości części z średnicą 13mm (czyli tą większą). Sam nie wiem co o tym myśleć.
Vin to ZAR933900007214747
Co mam kupić? 13 mm czy 12.6?