• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki wahacz dolny?

No wlasnie dol wytrzymuje dluzej nawet na zamiennikach fast czy slr i inne, tak bylo w 147 i tak jest w 159 gorne akurat mam oryginal nowki bo inne lecą bardzo szybko.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

No wlasnie dol wytrzymuje dluzej nawet na zamiennikach fast czy slr i inne, tak bylo w 147 i tak jest w 159 gorne akurat mam oryginal nowki bo inne lecą bardzo szybko. A o dolne pytałem czy z konkretnej firmy ktos juz je mial i jezdzil o tego chyba jest forum ? No ale .....

No wlasnie dol wytrzymuje dluzej nawet na zamiennikach fast czy slr i inne, tak bylo w 147 i tak jest w 159 gorne akurat mam oryginal nowki bo inne lecą bardzo szybko. A o dolne pytałem czy z konkretnej firmy ktos juz je mial i jezdzil o tego chyba jest forum ? No ale .....

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Jeśli chodzi o wahacze dolne to czasem trafiają się orginały sprzedawane jako TRW, mozna je poznać po tym że mają zeszlifowany numer części i logo orginału.

hej
mam luzy na prawym wahaczu - to wyszło przy wymianie obu górnych- czy wymieniacie obie strony czy tylko tą z luzami?

hej
mam luzy na prawym wahaczu - to wyszło przy wymianie obu górnych- czy wymieniacie obie strony czy tylko tą z luzami?

Dolne sugeruje na raz oba. Z doświadczenia powiem że ludzie którzy kupowali ode mnie 1 wahacz z reguły wracali po drugi za 3-6 mcy. Jedna robota, raz ustawiasz geometrie i spokój. Z górnymi bywa różnie, u mnie np lewy rozleciał sie po 150 tyś km prawy przy 240 tyś km

Jeśli wymieniasz dolny to dokładnie sprawdź w jakim stanie jest górny. Bo może warto oba naraz wymienić.

Hej, jest jakaś opcja regeneracji sworznia dolnego wahacza bo w oryginale guma pękła i skrzypiało kupiłem TRW padło po 2 latach i ok 35k km (też poszła guma i zaczą stukać) - pomyślałem o zregenerowaniu oryginału który leży w garażu

Tak, napisz do [MENTION=22195]jasio79[/MENTION].

Hej, jest jakaś opcja regeneracji sworznia dolnego wahacza bo w oryginale guma pękła i skrzypiało kupiłem TRW padło po 2 latach i ok 35k km (też poszła guma i zaczą stukać) - pomyślałem o zregenerowaniu oryginału który leży w garażu
regenerujemy orginaly. koszt calego wahacza z regeneracja sworznia i wymiana tulei 400 zl

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Jasio wyslij mi proszę swój nr na pw. Zadzwonię w poniedziałek.

Pozdrawiam

jest tu na forum kolega ktory to robi i podobno dobrze.bwymien tuleje na poliuretany zregeneruj sworzeń i wahacz przezyje auto.

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

ucierpi na tym komfort

ucierpi na tym komfort

a jeździłeś?? ja mam i jestem bardzo zadowolony, różnica minimalna ale na + pod kątem przyjemności prowadzenia a nie braku komfortu. Wystarczy kupić zwykłe a nie sport.

Niestety i mnie dopadło nieuniknione, czyli uszkodzenie sworznia i tulei tylnej. Początkowo mialem wymieniać cały wahacz ale gdy okazało sie, że po największych zniżkach w IC za wahacz meyle trzeba dać 530 zl, a za trw niemal 700 zl troche się podłamałem. Po dobrych doświadczeniach z regeneracja wahaczy min. w BMW e32 i e46 postanowiłem zregenerować sworzeń a tuleje wymienic na Delphi za niecałe 80 zl (oczywiście po zniżkach). Ciężko było znaleźć kogos w Warszawie kto podjął by sie regeneracji sworznia. Po pięciu zakładach, które zajmują sie regeneracją wahaczy i otrzymaniu odpowiedzi że tych wahaczy nie regenerują bo jest z nimi problem zacząłem wątpić czy w ogóle mi się to uda. Stwierdziłem że dzwonie do ostatniego i jak też odmówi to kupuje nowy. No i udalo się. Miły pan przez telefon powiedział, "pomożemy panu proszę przyjechać" więc wahacz w rękę i jadę. Pomyślałem że jak zobaczy ten wahacz to zrezygnuje jak reszta, a tu miłe zaskoczenie i po 1:40 h sworzen jak nowy, a może i lepszy. Dam znać ile wytrzymał i ile wytrzymała tuleja Delphi.

Niestety i mnie dopadło nieuniknione, czyli uszkodzenie sworznia i tulei tylnej. Początkowo mialem wymieniać cały wahacz ale gdy okazało sie, że po największych zniżkach w IC za wahacz meyle trzeba dać 530 zl, a za trw niemal 700 zl troche się podłamałem. Po dobrych doświadczeniach z regeneracja wahaczy min. w BMW e32 i e46 postanowiłem zregenerować sworzeń a tuleje wymienic na Delphi za niecałe 80 zl (oczywiście po zniżkach). Ciężko było znaleźć kogos w Warszawie kto podjął by sie regeneracji sworznia. Po pięciu zakładach, które zajmują sie regeneracją wahaczy i otrzymaniu odpowiedzi że tych wahaczy nie regenerują bo jest z nimi problem zacząłem wątpić czy w ogóle mi się to uda. Stwierdziłem że dzwonie do ostatniego i jak też odmówi to kupuje nowy. No i udalo się. Miły pan przez telefon powiedział, "pomożemy panu proszę przyjechać" więc wahacz w rękę i jadę. Pomyślałem że jak zobaczy ten wahacz to zrezygnuje jak reszta, a tu miłe zaskoczenie i po 1:40 h sworzen jak nowy, a może i lepszy. Dam znać ile wytrzymał i ile wytrzymała tuleja Delphi.
my regenerujemy, ale wahacz do alfy 159 mozna zregenerowac max 1-2 razy. tuleje dajemy mooga, wytrzymuja 3-4 lata i guma zaczyna pekac.

Amortyzatory
Powrót