[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobra jutro muszę wymienić olej ale niestety niewiem czy mam dpf czy nie, jaki lac olej pod dpf czy nie plus prośbą jaki model motula

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Skoro nie wiesz czy masz Dpf to lepiej zalej ten do dpf nic się nie stanie jeśli zrobisz w odwrotnej kolejności dpf jeżeli jest dostanie po dupie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Masz wyżej napisane, ze do DPFa olej z normą C3. Zobacz, który motul ją spełnia i masz odpowiedz. W dodatku co kilka stron masz nawet polecane marki. Troche samodzielności Panowie.

Dzięki. Znalazlem Fuchs gt1 xtl, ktory spelnia ta norme acea c3... Motul wiem ze dobry, ale chtba wole czesciej zmieniać i lac tanszy. Pozdrawiam

Imo Motul i Fusch to podoba półka. Ten titan jak na częstsze wymiany będzie całkiem przyzwoity.

Od kilku lat leje ten olej https://www.motul.com/system/produc...riginal/300V Trophy 0W-40 (GB).pdf?1329125458 i stosuję filtry Knechta
Przy doborze kierowałem się tego typu specyfikacją i najlepiej wypadł wtedy właśnie ten konkretny Motul, Dodam że Selenia dedykowana do 2,4Jtdm ma bardzo zbliżone parametry, a nawet lepsze właściwości myjące TBN
Istotna była dla mnie lepkość przy 40*C i 100*C, nieco mniej Indeks lepkości.
Alfa robi rocznie 8tys-10tys, a olej i filtry zmieniam co roku.

Bym zapomniał, silnik na wirusie Cinka, DPF, EGR i klapy off

Ostatnia edycja:
300V to zupełnie inna (lepsza) seria od Motula. Poza tym to full saps i nie nadaje się do DPF'a, a cena to 50zł za litr ;]

Nie mam DPF, zauważ że Selenia do 2,4 nie odbiega od tego motula w parametrach istotnych dla mnie
PS kolor butów na awku idealnie wpisuje się w kolor zacisków:P

To zależy jak "zasyfion" może być silnik. Jeśli nie mamy pewności co było lane i co ile oraz czy kiedykolwiek silnik był płukany a auto ma spory przebieg to zalecane jest "poprawienie" szybką płukanką. Jeśli jednak nie było tak żle, wymiany były regularne a olej w miarę dobry to długie czyszcenie samym AR2300 powinno wystarczyć, szczególnie jeśli pod sam koniec dodamy dodatkową dawkę (dodatkowe 50-100 ml) preparatu.

Dzięki. Znalazlem Fuchs gt1 xtl, ktory spelnia ta norme acea c3... Motul wiem ze dobry, ale chtba wole czesciej zmieniać i lac tanszy. Pozdrawiam

Mam tego Fuchsa i Titan XTL 5w40 jest C3 wiec można go bez obaw zastosować do auta z DPF-em. W podobnych pieniądzach możesz mieć natomiast lepszy olej - Meguin Low Emission 5w40, który jest odpowiednikiem Liqui Moly Top Tec 4100 5w40. Fuchs kosztuje ok 100 zł za 5l (4+1) a Meguin 5l masz za niecałe 120 zł więc różnica nie jest duża. Meguin jest dostępny w bańkach 1l ,4l i 5l a Fuchs 4l i 1l. Meguin moim zdaniem jest nie gorszy a nawet lepszy niż Motul. Motul niestety mocno "jedzie na opinii" a sa inne dobre a nawet lepsze oleje na rynku.

Ciezko dorwać tego meguin w UK... A Fuchsa bańke 5l mam za 20f po znizkach tak ze nie ma co narzekać...

Nie mam DPF, zauważ że Selenia do 2,4 nie odbiega od tego motula w parametrach istotnych dla mnie
PS kolor butów na awku idealnie wpisuje się w kolor zacisków:P
Od różnicy w parametrach ważniejszy jest skład oleju. Motul ma przynajmniej trochę PAO, może i jakieś estry. A Selenia to HC.
Też mi w oko wpadł ten Motul, ale znalazłem też coś lepszego.

Jak Millersa to już był zainwestował w olej z technologia nanodrive (np. seria EE). Z tych lepszych to jeszcze Penrite Enviro+5w40 lub Enviro+C3 5w30 albo Meguin (Compatible, Efficency, Low Emission - wszystkie z C3) no i odpowiedniki Meguina z Liqui Moly.

Witam. Panowie mam pytanie dotyczące poziomu oleju w alfie 159 1.9 jtdm 16v. Chodzi mi o ślad oleju na bagnecie. Jest go dużo ponad miarke, ubrudzony około 10cm nad miarke ojej zmieniony dopiero co 300km temu. Bagnet wyciagany jest z przodu silnika, wchodzi pod katem i czy przez to jest bardzo zabrudziny olejem ? W tym samym silniku w GT bagnet był z tyłu silnika prowadzany na pioniowo i tam problemu nie było z odczytem poziomu. Jak jest u Was ?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

U mnie też podobnie ten sam silnik trzeba kilka razy wycierać bagnet aby dobrze odczytać:)

Napisane na Commodore C64..;)

Amortyzatory
Powrót