[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli silnik jest trup to najlepiej w ogóle nie wymieniać oleju bo jeszcze świeży olej coś rozszczelni i pozatyka:). Płukanka to nie jest żadna moda ani nic takiego. Po płukance potrafi z silnika spłynąć nawet 0,5 litra oleju więcej. Na temat kuponów z Grupona się nie wypowiem ale ja jako eksperyment zrobiłem płukankę w 17 letnim aucie z przebiegiem ponad 300 tys. , który jeździł ostatnie 100 tys. na oleju półsyntetycznym. Po płukance i na nowym w pełni syntetycznym oleju silnik pracuje wyraźnie lepiej, zużycie oleju jakby spadło i nie ma absolutnie żadnych wycieków. Jak ktoś ma obawy o to co jest w silniku to najlepiej zastosować płukankę długodystansowa AR2300. Przy większych przebiegach płukanka jest wskazana nawet jak regularnie wymieniamy dobry olej.

Co 10 tys stosuję Xado VitaFlush z efektem rewitalizacji. Zwykle po dolaniu robię 20-30 km i wymieniam olej (w instrukcji info, że jeśli potrzeba dokładnego oczyszczenia to należy przejechać 200-300 km). Osobiście polecam - wszystko chodzi jak należy. Zdecydowałem się na ukraińską chemię głównie po opiniach. Jest ich tyle, że nie ma sensu przytaczać. Chwalą z fiata, z mazdy, mercedesa. W hurtowni, gdzie były praktycznie wszystkie dostępne na rynku vitaFlush uważana jest za najbardziej agresywną.
Z historii - firma została założona w roku 1991 w m. Charkowie na Ukrainie. Nazwa "XADO" pochodzi od cyrylickiej pisowni skrótu słów "charkowski dom". W 1988 właściciele firmy opatentowali wynalazek rewitalizantu (dodatku do smarów). Pierwsze produkty firmy w opakowaniach dla konsumenta (żel rewitalizujący do silników) trafiły do sprzedaży w grudniu 1999.

[MENTION=65273]tomek evo[/MENTION] Próbuję nalać tego AR2300 do silnika ale ni cholery mi to nie wychodzi, strasznie to gęste.

Czy jak podgrzeję to trochę na kaloryferze albo w ciepłej wodzie to zmieni to konsystencje na odrobinę rzadszą?

Na ciepło powinno sie troche rozrzedzić, lałem latem i udało sie wylać cała butelkę ale faktycznie było mega gęste.

@tomek evo Próbuję nalać tego AR2300 do silnika ale ni cholery mi to nie wychodzi, strasznie to gęste.

Czy jak podgrzeję to trochę na kaloryferze albo w ciepłej wodzie to zmieni to konsystencje na odrobinę rzadszą?

AR2300 na zimno jest gęsty, prawie jak smar. Pod wpływem temperatury zmienia konsystencję na "olejową". Najlepsza metoda to postawić buteleczkę na rozgrzanym kaloryferze i po kilku minutach powinniśmy mieć pożądaną konsystencję.
Inna metoda - to podgrzać wkładając butelkę do pojemnika z gorącą wodą. Po pierwszym zastosowaniu będziesz już później wiedział co i jak. W zimie rzeczywiście można się zdziwić.

No właśnie, a która płukanka lepsza - ta stosowana bezpośrednio przed wymianą, czy ta długodystansowa? Na wiosnę zmieniam olej, więc mogę wybrać tę lepszą.
1.9 JTDm 16v z przebiegiem 144 tys. km, którego jestem pewien w stu procentach.

Najlepszy efekt uzyskasz, gdy pojeździsz z AR2300, a przed samą wymianą dasz zwykłą płukankę. I kolejnym razem już tylko zwykłą.

Jak nie ma za dużo "syfu" w silniku i mamy zamiar zastosować modyfikator tarcia AR9100 lub AR9200 to lepiej będzie dłużej pojeździć na AR2300 i ewentualnie pod koniec zastosować dodatkową dawkę do mocniejszego doczyszczenia niż później poprawiać szybką płukanką. AR2300 świetnie przygotowuje do stosowania AR9100/9200.

Dobra, wracając do tytułu topiku.
Jak potwierdzić, który filtr oleju mamy w samochodzie?
Nie każdy ma możliwość wpełznąć pod samochód, odkręcić osłony i organoleptyczne sprawdzić co piszczy w trawie.
W silnikach są spotykane dwa rodzaje - UFI i MANN
Jak wydedukować który kupić by podczas wymiany nie trzeba było naginać komunikacją miejska i wymieniać filtru.
Czy można to jednoznacznie określić po roku produkcji, nadwoziu? Eper niestety wywala obydwie opcje filtrów i w żaden sposób nie mogę znaleźć jakiegoś punktu zaczepienia by stwierdzić, który u mnie siedzi.

Ja na początku kupiłem dwa rodzaje - koszt filtra niewielki no i nie musiałem nigdzie naginać za filtrem kiedy autko stało na warsztacie:)

Jeśli masz na obudowie napis MANN to zapewne masz ten filtr bez dziubka. Takie info podał mi kiedyś sprzedawca i u mnie się sprawdziło.

Na obudowie filtra zapewne. Tylko da rade to dojrzeć bez wpełzania pod samochód i ściągania osłon?

Chyba trzeba będzie kupić dwa z możliwością zwrotu. :(

Możesz włożyć rękę z telefonem i zrobić zdjęcie ;) ale fakt że filtr dużo nie kosztuje, więc możesz wybrać sposób przedmówcy.

Najlepszy efekt uzyskasz, gdy pojeździsz z AR2300, a przed samą wymianą dasz zwykłą płukankę. I kolejnym razem już tylko zwykłą.
Tzn. że najpierw na kilka tysięcy przed wymianą oleju lejemy AR2300 (jeśli ktoś wcześniej nie stosował), a potem przed samą wymianą jeszcze dodatkowo AR2820? To nie jest już przesada?
Wydawało mi się, że za pierwszym razem lejemy tylko AR2300, a za każdym kolejnym już tylko AR2820.

Amortyzatory
Powrót