[145] Jaki motor wybrać?

A ona od 145/6 wieksza jedynie o kawałek blachy w postaci kufra. Wydaje mi się ze to troche lepszy wybór bo z jednym z wymienionych silników kiedys tez bedzie warta uwagi jako ostatni model obok 164 w ktorym montowano te slynne jednostki.

Jeżeli chodzi o 145/6 to polecam znaleźć z 1.6 boxerem bo 1.4 to za mało (jeździłem 9lat to wiem co mówię). Jak już kupisz wyciagasz silnik i remontujesz głowice (regeneracja wałków i nowe popychacze najlepiej INA od VW), jak będziesz dbał o stan i jakość oleju to silnik nie do zajechania. A największym plusem są ceny części do tych modeli, np. ostatni mój mały przegląd przed sprzedażą : przewody zapłonowe, świece, filtr powietrza = 90zł :)

Pzdr

przewody zapłonowe, świece, filtr powietrza = 90zł
A teraz policzcie ile do sreesa 16V takie graty kosztują :)
Do tego jak 146 wygląda... jak lekko niedorozwinięta a 155 jest elegancka. Zresztą jakiej byś nie kupował to nie kupuj czerwonych bo są różowe!

A teraz policzcie ile do sreesa 16V takie graty kosztują :)
Do tego jak 146 wygląda... jak lekko niedorozwinięta a 155 jest elegancka. Zresztą jakiej byś nie kupował to nie kupuj czerwonych bo są różowe!

To jak dawny punciak mojej ciotki:) tyle że jej ten róż nawet się podobał A polerka? nie ratuje sytuacji?

- - - Updated - - -

Skoro 155 to twoje wielkie marzenie,to dlaczego chcesz 145?żona?eee średnie;) zanim podejmiesz jakiekolwiek decyzję to proponuje przejechać się jednym i drugim modelem.Po tym już będziesz wiedział że albo 155,albo żadna inna:o

Musze się z Tobą umówić w takim razie na przejażdżkę:)

Za tydzień będę miał 155 w Warszawie,więc oczywiście jak coś to zapraszam na rundkę:cool: ale od razu uprzedzam,polegniesz na punkcie taj Alfy:P wystarczy raz dotknąć,przyjechać się,posłuchać i chłopie przepadłeś;)

Do tego jak 146 wygląda... jak lekko niedorozwinięta a 155 jest elegancka.

No teraz to mnie lekko wkurzyłeś, Ja nie napisałem że 155 to Fiat Tempra z znaczkiem Alfy :)
A tak na poważnie to wiem że wielu użytkowników tego forum uważa 146 za jedną z brzydszych Alf a Ja byłem i jestem w niej "zakochany" plus niesamowity dźwięk boxerka!! Szkoda że Alfa już nigdy nie zrobi samochodu z silnikiem typu boxer :(

średnio 2x więcej problemów
I tu się zdziwisz. Ten silnik to padaczka! Włosi wymyślili nowy stop - gównolint i zaczęli go powszechnie stosować przy produkcji silników. Do tego drogie świece, wujowy wariaor, itd. No i oczywiście szykuj kaskę na generalny remont tego szrota. A to nie jest tania sprawa. TS 16V to zło w najczystszej postaci mimo, że fajowo jeździ.

I tu się zdziwisz. Ten silnik to padaczka! Włosi wymyślili nowy stop - gównolint i zaczęli go powszechnie stosować przy produkcji silników. Do tego drogie świece, wujowy wariaor, itd. No i oczywiście szykuj kaskę na generalny remont tego szrota. A to nie jest tania sprawa. TS 16V to zło w najczystszej postaci mimo, że fajowo jeździ.

Kurcze, jak was słucham to moje dziecięce marzenia padają w gruzach jeden po drugim, to co brać, jak wszystko marność;)? 155 też zło???

Szukaj z silnikiem TS 8V lub V6. A i tak szykuj się na wydatki. To stare auta i zawsze się coś popsuje.

Panowie piszecie o autach które mają już prawie 20 lat i kwestia jaki silnik jest najlepszy do danego modelu nie ma sensu. Jak bym szukał teraz zadbanej 145, 146 czy 155 , to nie marudził bym , czy to TS 8 czy 16V , czy szukać jakiegoś Boxera , albo V6. Liczy się stan auta, a silnik przy tak wiekowych autach musi być zadbany tak samo jak reszta auta.

wszystkie TSy 16V są poliftowe pełny lift modelu był od 1996 roku.
W 1995 były pierwsze zmiany w elektryce i nadwoziu

Ostatnia edycja:
Panowie piszecie o autach które mają już prawie 20 lat i kwestia jaki silnik jest najlepszy do danego modelu nie ma sensu. Jak bym szukał teraz zadbanej 145, 146 czy 155 , to nie marudził bym , czy to TS 8 czy 16V , czy szukać jakiegoś Boxera , albo V6. Liczy się stan auta, a silnik przy tak wiekowych autach musi być zadbany tak samo jak reszta auta.
Niby masz rację, ale jakbym miał wpakować kilka tysięcy w remont silnika to wolałbym jednak ogarniać 8V czy boksera :)

Jakby co to mam komplecik do swapa na 2.0 8V, jak ktoś ładnie poprosi to może...

To i ja się wtrącę:). O ile zwykła 146 mi się nie podoba, o tyle w ospoilerowaniu ZENDERa (nie wiem dokładnie jak to jest, ale Sport Pack takie posiada) ten samochód jest co najmniej ładny. Zrobiłem po kupnie porządnie podłogę, trochę z zawieszeniem powalczyłem i zrobiłem wymianę rzeczy eksploatacyjnych (tarcze, klocki i inne pierdoły). Rozrusznik i alternator wygląda na nieruszany od nowości a zero problemów przy przebiegu 231 tyś. Jedyne co wymieniłem poza standardowymi rzeczami to sprzęgiełko alternatora.

A co do silnika to mogę się wypowiedzieć tylko na temat JTD - przy przebiegu 231000 praktycznie zero kopcenia za mną, trochę na czarno potrafi zakopcić ale naprawdę minimalnie. Oleju od wymiany o wymiany praktycznie nie ubywa, spalanie przy mojej dosyć jednak ciężkiej nodze 6-6,5 litra. Teraz szykuję się do wymiany drążka reakcyjnego silnika bo pęka tulejka od strony kielicha amortyzatora ale na razie luzów nie ma, ale i tak jutro sobie wymienię:). Do tego dochodzi skrzynia biegów która działa praktycznie jak nowa.

Połowę rzeczy które zrobiłem i tak robiłem na wyrost bo u mnie wszystko musi być mechanicznie w jak najlepszym porządku. I naprawdę szczerze polecam taki zestaw jak ja mam, bo chociaż to tak znienawidzona przez ludzi Alfa Romeo i trzeba o niej myśleć więcej jak o dziewczynie, narzeczonej czy żonie, tu przesmarować tam dokręcić jeszcze gdzieś indziej skleić, wymienić, wyczyścić, to ten samochód ma duszę i swój charakter. I za każdym razem gdy coś robisz ona się odwdzięcza. Po prostu jej nie można traktować jak pojazdu do przemieszczania się z punktu A do punktu B (chociaż jeżdżę nią na co dzień do pracy), tylko jak członka rodziny, albo raczej kobietę która ma fochy bo nie chcesz jej pomóc włosów ułożyć:).

I to jest moja opinia o mojej pierwszej i na pewno nie ostatniej AR w moim domu.

Moim zdaniem 146 to bardzo ładne autao.Tak jak 145 ładniejsza jest przedliftowa.

Ostatnia edycja:
Taaaa... Niektórzy mówią, że nowa julka też jest ładna! Iiiiiiiiiiiiiiii stylowa :D

- - - Updated - - -

Ssangjongi też mają wzięcie!

Amortyzatory
Powrót