[145] Jaki motor wybrać?

Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V, Alfa Romeo 145 1.9 JTD
Panowie zastanawiam sie nad kupnem 145, interesuje mnie jednostka napędowa która według was najlepiej sprawdza sie w tym aucie. Rożne opinie słyszałem o TSach, czy oprócz nich w 145 były silniki na pojedynczych świecach? Co myślicie o dwulitrówkach?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

O TS-y trzeba dbać, bardziej niż o zwykłe silniki, ja mam takiego ale wolałbym chyba boxera 1.6, brak wariatora to duży plus no i inne brzmienie. O dieslach nic nie powiem

o silnikach TSa napisano na tym forum grubą książkę, mają plusy ale i minusów też im nie brak. Wszysko zależy na jak dbany silnik trafisz i dalej jak o niego będziesz dbał a jak dbać wszysko jest napisane na forum

No wlasnie, boxer, tez myślałem o tej jednostce. Ale bardzo mało tego w ogłoszeniach, to są te same motory co w 33?

Polecam boxera 1.6 bo sam takim smigalem.dzwiek przepiekny.osiagi srednie i srednie spalanie w granicach 10l/100km
Rozrzad nawet laik wymieni......

Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka

Panowie zastanawiam sie nad kupnem 145, interesuje mnie jednostka napędowa która według was najlepiej sprawdza sie w tym aucie. Rożne opinie słyszałem o TSach, czy oprócz nich w 145 były silniki na pojedynczych świecach? Co myślicie o dwulitrówkach?

Witam. Mam benzynę AR 146 2,0 TS którą kupiłem w kiepskim stanie, włożyłem koło 5000zl. aby w marę bezpiecznie jeżdzić. W dizla AR 145 jtd po zakupie 4000zł. Tak było na początku a póżniej koszty normalnej eksploatacji.

silniki TS nie są takie straszne ... mam od 5 lat taki silniko poj .1,4 i nie narzekam , wiadomo ze o stan oleju i jego jakość trzeba zadbać podwójnie , jedynie co mnie irytuje to ceny części ( kable świecę wariator) ale to się wymienia raz na 50000-100000km . Jak najbardziej polecam silnik Twin spark ale jak ktoś napisał wcześniej zadbany .

No tak, a kwestia nagaru na gniazdach zaworów, to jest tak że temat można jakoś ogarnąć? Czy ten problem będzie zawsze powracał? Czytałem trochę na forum tak jak kolega zasugerował i chyba skłaniał bym się do 1.6 TS, czy silniki pasują też ze 147? czy to juz inna konstrukcja? Mam 159 a to autko chciałbym potraktować bardziej hobbystycznie

No tak, a kwestia nagaru na gniazdach zaworów, to jest tak że temat można jakoś ogarnąć? Czy ten problem będzie zawsze powracał? Czytałem trochę na forum tak jak kolega zasugerował i chyba skłaniał bym się do 1.6 TS, czy silniki pasują też ze 147? czy to juz inna konstrukcja? Mam 159 a to autko chciałbym potraktować bardziej hobbystycznie

W TS-ach problemu z nagarem na gniazdach zaworowych nie było.Pomyliłeś z JTS-em.Jeżeli auto ma być traktowane hobbystycznie to szukaj 1.8 lub 2.0 TS-a.

Hobbystycznie, jako drugie auto, do dopieszczania

W TS-ach problemu z nagarem na gniazdach zaworowych nie było.Pomyliłeś z JTS-em.Jeżeli auto ma być traktowane hobbystycznie to szukaj 1.8 lub 2.0 TS-a.

Faktycznie, dzięki za zwrócenie uwagi, jts ma juz wtrysk bezpośredni, i wczesniej wspomniany problem z nagarem, a no i jedna świeca na cylinder

Witam. Mam benzynę AR 146 2,0 TS którą kupiłem w kiepskim stanie, włożyłem koło 5000zl. aby w marę bezpiecznie jeżdzić. W dizla AR 145 jtd po zakupie 4000zł. Tak było na początku a póżniej koszty normalnej eksploatacji.

Napisał byc cos wiecej? Co robiłeś jakie sa słabe punkty. Na co sugerował byś zwrócić szczególna uwagę?

W TS-ie remont podłogi + wymiana przewodów hamulcowych 2000 zł, wym. magłownicy 1500 zł. wymiana przegubów + półosi, piasta, regeneracja alternatora 1500 zł. Po za tym planuję uporać się z rdzą na karoserii.
Pozdrawiam.

145/146 jest dość spory wybór.Jak troszkę poszukasz i pooglądasz na pewno znajdziesz egzemplarz warty kupna.
Miałem oba modele i powiem Ci że zawsze wybrał bym 146,ale to rzecz gustu.
Boxery są super,ale znaleźć w dobrym stanie to o wiele trudniejsze niż w przypadku TS.
Nie mam osobistych doświadczeń z 2,0 a z pozostałymi 1,4 1,6 1,8 tak.
Jak znajdziesz dobry to zajebisty i bezawaryjny motor.Ale potrzebujący odpowiedniego podejścia.
Tak wyglądała moja(pochwale się ;) ) http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3bf075fc1bcb2390

Kolego jak chcesz mieć święty spokój to z TS 1.4lub 1.6 nie kupuj 1.8 ani 2.0 chyba że lubisz dłubać w panewkach,możesz też kupić dieselka starego lub JTD oba bezproblemowe ale jtd szybsze pooglądaj dokładnie autko pod względem blacharskim bo z zewnątrz może byc ideał a pod spodem zgniłe.Szczególną uwagę zwróc na kielichy Macphersonów za kołem oraz dolne mocowania zderzaka i oczywiście punkty podparcia dla lewarka na progach.

Tak wyglądała moja(pochwale się ;) ) http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3bf075fc1bcb2390[/QUOTE]

No fajna, linia zmienia się diametralnie w stosunku do 145. Sprawia wrażenie bardziej opływowej. Ja chyba jednak w hatchback bym szedł, wyjątkowo lubię ta tylną szybę w "serek" :)

- - - Updated - - -

Kolego jak chcesz mieć święty spokój to z TS 1.4lub 1.6 nie kupuj 1.8 ani 2.0 chyba że lubisz dłubać w panewkach,możesz też kupić dieselka starego lub JTD oba bezproblemowe ale jtd szybsze pooglądaj dokładnie autko pod względem blacharskim bo z zewnątrz może byc ideał a pod spodem zgniłe.Szczególną uwagę zwróc na kielichy Macphersonów za kołem oraz dolne mocowania zderzaka i oczywiście punkty podparcia dla lewarka na progach.

Myślałem o benzynie też ze względu wagi silnika i dosyć krótkiej żywotności zawieszenia.
Dzięki za info, z tego co widzę to na aukcjach wybór póki co średni. No Mobilach już znacznie lepiej, nawet jakieś wersje Limited 500 się pojawiły

- - - Updated - - -

Życzę powodzenia :)
Nie kupuj 145. Lepiej poszukaj 33, 155 8/12V lub 75. TS 16V to skarbona w którą ile nie wrzucisz to i tak sprzedasz za maks 1500zł. A wrzucisz sporo...

Kolego 155 to moje wielkie marzenie! szczególnie z jednym z silników o których piszesz..może kiedyś, może uda mi się żonę przekonać do drugiego większego auta;)

Skoro 155 to twoje wielkie marzenie,to dlaczego chcesz 145?żona?eee średnie;) zanim podejmiesz jakiekolwiek decyzję to proponuje przejechać się jednym i drugim modelem.Po tym już będziesz wiedział że albo 155,albo żadna inna:o

Amortyzatory
Powrót