[33] Jaki mam silnik?

Ale nic nie piszecie jak tam pracę się posuwają.

Ale nic nie piszecie jak tam pracę się posuwają.

powoli do przodu, tak jak pisałem zamówiłem nowe listwy wtryskowe wraz z przewodami (prawdopodobnie jedno z drugim jest zespolone, sam nie wiem a nikt mi nie wyjaśnił) będą na piątek bo wędrują sobie z Włoch, obecnie czyszczone są wszystkie kolektory by ładnie się prezentowały. Jeśli nie będzie większych niespodzianek, część zamontuję w piątek i porobię fotki. Wiecie może z jakim momentem dokręcać kolektory te dolne oraz górny?

No to czekamy na dalszy postęp prac i zdjęcia.

kolektor dolotowy : 19-24 Nm

- - - Updated - - -

przewody na listwie są z tworzywa sztucznego termozgrzewane do elementów stalowych, czyli po rozebraniu musisz montowac nowe, nigdzy nie rozbierałem tego więc to tylko teoria, a po co chcesz rozbierac to ?? cieknie czy przygnieciony przewód??

IMG_0671.jpgIMG_0653.jpg

przewody na listwie są z tworzywa sztucznego termozgrzewane do elementów stalowych, czyli po rozebraniu musisz montowac nowe, nigdzy nie rozbierałem tego więc to tylko teoria, a po co chcesz rozbierac to ?? cieknie czy przygnieciony przewód??

tak też myślałem że są zgrzewalne, a wszyscy znajomi, mówili na pewno przewody się ściąga stanowią oddzielna część listwy wtryskowej, więc chciałem to sprawdzić i gumę zewnętrzną która chroni przewody, przeciąłem by zobaczyć jak one wyglądają i przy okazji zahaczyłem lekko o sam przewód :( Chciałem wszystko rozebrać i poczyścić bo listwy fatalnie wyglądały, jedna była cała zżarta przez rdze :( Tak przy okazji wyczyściłem kolektor i pomalowałem literki :D

apropo listwy wtryskowej , to w 145/146 były juz oddzielne przewody więc może z tąd taka zmyłka.

robiłeś może jakieś zdjęcia przedniego zawieszenia ??

nie, ale jak chcesz mogę zrobić, tylko powiedz konkretnie czego?

No kolektorek bajeczka!

a dziękuję, troszkę było przy tym roboty, jednak efekt końcowy wynagrodził spędzone godziny pracy :)

apropo listwy wtryskowej , to w 145/146 były juz oddzielne przewody więc może z tąd taka zmyłka.

i wszystko jasne ;)

połączenie przednich amortyzatorów ze zwrotnicą,
jutro zrobię, szczerze powiedziawszy totalnie zapomniałem :(

Kiedy to myślałem że więcej niespodzianek nie napotkam na drodze, że wszystko co możliwe już mi się przytrafiło, to jednak dzisiaj się okazało iż jednak się myliłem i następny problem się pojawił i to nie mały :(
Koło zamachowe które mam wsadzone było od silnika 1,5 i totalnie nie pasuje do tego, czujnik nie ma skąd łapać zapłonu bo brakuje dodatkowej zębatki, której tamten stary silnik nie posiadał gdyż były gaźniki i zupełnie inne rozwiązanie, teraz pozostaje mi w jakiś sposób oddzielić skrzynie od silnika i przełożyć koła, modlę się tylko by skrzyni nie trzeba było zamieniać, bo to już będzie totalna klapa :( a tak pięknie szło składanie.

IMG_0725.jpg IMG_0735.jpg IMG_0720.jpg IMG_0723.jpg

Ostatnia edycja:
nie ciekawie z tym kołem , , skrzynię możesz wymontować bez wyjmowania silnika, i pewnie będzisz musiał wiercić otwór w obudowie skrzyni na czujnik więc zanim ją zruszysz , wytrasuj sobie dokładnie miejsce na czujnik. Rozrząd składałeś na gaźnikowym kole??

nie ciekawie z tym kołem , , skrzynię możesz wymontować bez wyjmowania silnika, i pewnie będzisz musiał wiercić otwór w obudowie skrzyni na czujnik więc zanim ją zruszysz , wytrasuj sobie dokładnie miejsce na czujnik. Rozrząd składałeś na gaźnikowym kole??

mam nadzieję że ja wyjmę bez silnika tylko muszę się mega pomęczyć, bo kanału u mnie brak :( Otworu nie muszę wiercić bo czujnik jest zamontowany na bloku silnika. Jeśli masz na myśli koło zamachowe to tak i stąd ten problem :(

Wiecie może gdzie mogę dostać poduszkę skrzyni, sprowadziłem jakiś czas temu sobie jedna, dałem na warsztat by ja wprasowali, stwierdzili że jest za duża i się nie zmieści więc ją obrobili tak że teraz jest za luźna i lata w tulei, a że muszę wyjąć skrzynię to przy okazji bym i ją wymienił.

Ostatnia edycja:
Otworu nie muszę wiercić bo czujnik jest zamontowany na bloku silnika.

Racja, coś mi sie wydało że jest na łączeniu , ale jednak nie ma wycięcia w skrzyni.

Bez kanału nie wyjmiesz raczej skrzyni chyba że aż taki wariat jesteś, jedyne co polecam to podjazd z pustaków, i silnik ze skrzynią do dołu, po zmianie koła upewnij się że rozrząd się zgrywa dobrze.

Racja, coś mi sie wydało że jest na łączeniu , ale jednak nie ma wycięcia w skrzyni.

Bez kanału nie wyjmiesz raczej skrzyni chyba że aż taki wariat jesteś, jedyne co polecam to podjazd z pustaków, i silnik ze skrzynią do dołu, po zmianie koła upewnij się że rozrząd się zgrywa dobrze.

też tak mi się wydaje, ale znajomy mechanik mówi że damy radę. Mógłbym zawieść auto na warsztat, ale nie chcę go ruszać z garażu, bo pogoda nie odpowiednia, a po drugie za wsadzenie silnika zapłaciłem sporo kasy i drugi raz za to samo nie będę płacić. Postawie go na jakieś belki, wślizgnę pod samochód, odkręcę najpierw wajchę od skrzyni, później ten drąg i na końcu skrzynia, oj będzie ciężko. Jak najlepiej sprawdzić ten rozrząd?, by później niespodzianki nie było przy rozruchu. Miałem zrobić Tobie zdjęcia zwrotnic, ale w taką pogodę nie chce mi się kłaść, może jutro się uda. Będę w weekend rozbierać 33, więc jak ktoś coś potrzebuje to dajcie znać, bo większość gratów wyląduje na złomie i w śmietniku :(

ze zdjęciami się nie pali, a ze skrzynią to większy problem będzie z włożeniem jej na miejsce. zamieszczałeś gdzieś foto tej 33?

koło wymienione, wszystko zamontowane na swoim miejscu, dzięki pomocy qdlacz007 wszystkie węże od obiegu wody podłączone i prawie cała wiązka elektryczna silnika :( Prawie ponieważ żona wykasowała mi część zdjęć i teraz nie mogę jej dokończyć, patrzyłem na schematy, ale ciężko mi się połapać, może Wy wiecie gdzie zaznaczone elementy powinny być zamontowane? Czy dobrze oznaczyłem numeracje kabli na ostatnim zdjęciu? Za wszelką pomoc wielkie dzięki!
IMG_09851.jpg IMG_09861.jpg IMG_09871.jpg IMG_09891.jpg IMG_09921.jpgIMG_09941.jpg

Pierwsze zdjęcie:
- przewody wodne, z jednej strony przepustnicy i z drugiej : z prawej daj cienki przewód ze zbiorniczka który idzie do trójnika (po lewej stronie przepustnicy), a w jego miejsce w trójniku wepnij przewód z lewej strony przepustnicy (ze zdjęcia 3).
- niebieska to sonda, czarna od zaworu filtra węglowego

Drugie zdjęcie:
górny króciec do filtra węglowego(o ile go zamontowałeś, jeżeli nie ... musisz zaślepić dyszę), dolny do króćca na wlewie oleju.

trzecie zdjęcie:
-krócieć do trójnika na przewodzie do nagrzewnicy (opisane w zdjęciu pierwszym)

-przewód podciśnienia z kolektora do czujnika podciśnienia na przegrodzie silnika w okolicy filtra powietrza (u ciebie nie wiem w którym miejscu zamontowałeś.)

cztery: to chyba elektrowłącznik rozrusznika

piąte: niebieska wtyczka to pompa paliwa, reszta chyba klima.

sześć: http://eper.fiatforum.com/eper/navi...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=6&WINDOW_ID=1

Amortyzatory
Powrót