• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jaki akumulator ???

Wstawiał ktoś akumulator AGM? Jaki najwiekszy gabarytowo akumulator wchodzi do 159?

[MENTION=64862]khazar[/MENTION]

Aktualnie mam włożoną Vartę Blue Dynamic F17 80Ah 740A, która według wszystkich źródeł ma wymiary 315x175x175 i raczej nic większego tam nie wejdzie. Jak nie zapomnę to dzisiaj go zmierzę żeby była pewność.

Mam akumulator Sznajder Silver 80Ah o tych samych wymiarach i jest jeszcze luz w każdą stronę.

To faktycznie taki sam jak mój. Dzisiaj zobaczę jak to dokładnie wygląda (moja 6-letnia Varta po trzech dniach bez odpalenia odmówiła współpracy przy +5 stopniach, najwyższy czas na akumulatorową emeryturę ;D).

Ja mam aktualnie Varta E44 i wydaje się z jest jeszcze trochę miejsca, a będę szukał chyba czegoś z AGM. Póki co Varta działa Ok, ale mam już trochę car audio a planuje wsadzić cos jeszcze wiec nie wiem ile to wytrzyma.

Pomierzyłem akumulator i ma dokładnie 315x175x175 mm. Luzu z każdej strony nie więcej jak pół centymetra, czyli raczej nic większego nie wejdzie.

Przyszła pora na wymianę akumulatora w mojej Alfie. Wstępnie pod uwagę biorę trzy opcje:

1. Centra Futura (64Ah, 640A)
2. Varta Silver (63Ah, 610A)
3. Bosch S5 (63Ah, 610A)
​

Osobiście skłaniałbym się ku opcji nr. 3, ale chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.

blisko 6 lat temu chciałem właśnie kupić Vartę Silver, ale nie mieli na stanie i dali mi Bosch S5 mówiąc że to jest dokładnie to samo co Varta Silver tylko inna naklejką i kolorem tworzywa. faktycznie porównywałem design i jest na mój gust identyczny pomiędzy oboma (piszę nawet o szczególikach indywidualnych tylko dla tych akumulatorów). chyba że różnią się czymś czego nie widać?
Bosch S5 spisywał się dobrze przez 4 lata/60tyś km (w 1.9JTDM), potem już było coraz gorzej i na kolejny sezon został wymieniony.

Przyszła pora na wymianę akumulatora w mojej Alfie. Wstępnie pod uwagę biorę trzy opcje:

3. Bosch S5 (63Ah, 610A)
​

Osobiście skłaniałbym się ku opcji nr. 3, ale chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.
Wybrałbym coś większego, 74-77 Ah.

3. Bosch S5 (63Ah, 610A)
​

Żadnego z tych bym nie brał.Kosztuje 2 razy więcej niż akumulator mało znanej firmy a i tak szlag go trafi zaraz po gwarancji.
Ja teraz kupiłem za 199 zł z 2 letnią gwarancją .Padnie to kupię nowy.To tylko kolejna część ,która ma obliczony wiek pracy.

Kupiłem nowy akumulator większy i nie pasuje mi ta otulina (pokrowiec) którą był owiniety stary, bo jest za krótka.
Potrzebne to jest co czegoś?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Przydaje się w zimę, zawsze to aku ma trochę kocyka wokół siebie

Cześć, właśnie myślałem o wymianie akumulatora i sytuacja mnie do tego zmusiła, bo Alfka przed chwilą już nie dała rady odpalić, męczyła, męczyła i nie dała rady. Co powiecie o Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A? Czy zmieści się do 159?

Ja mam taki od dwóch lat - Varta Silver Dynamic E44 (77Ah 780A). Nigdy nie miałem żadnych problemów z nim, a auto jeździ głównie po mieście na krótkich odcinkach - dodam że nigdy nie doładowywałem go prostownikiem. I moim zdaniem to jest max jaki opłaci się wkładać do AR 159 1.9 150 KM - aku o jeszcze większej pojemności będzie ciągle niedoładowany na krótkich odcinkach.

A czy ktoś miał styczność z akumulatorami Topla? Rozmawiałem przed chwilą z jednym sklepem i tam właściciel mi polecił akumulatory tej firmy, zamiast np. Varty.

Amortyzatory
Powrót