• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

Pytanie jak dokładne jest to oczko i druga sprawa mierzy tylko jedną cele a bywa, że tylko część cel jest zepsutych.
Dla normalnego Kowalskiego spoko, jak ktoś się bardziej interesuje to kontroluje wszystkie.

ja mam ładowarke C-tek 5.0 - polecam :)
Ctek jest ok ale daje 5A więc nadaje się do mniejszych Aku lub do większych ale dłuższy czas oczekiwania. Jeśli już miałbym szukać to wolałbym 7A wersję a to już coś 470zl i jak za ładowarkę to trochę sporo bo w tej cenie mamy dwa Aku.

Ostatnia edycja:
Zrobiłem ładowanie i gęstość na poziomie 1,28 pięciu cel i jedna na 1,27 absarem w czasie 50h. Da sie, tylko potrzeba czasu. Są też metody przyspieszenia tego czasu każdym prostownikiem dokładając odpowiedni układ z transformatorem przy zasilaniu. Jak zrobię układ to przetestuje. Także da sie tym ładować i innymi prostownikami agmy po zastosowaniu diod prostowniczych obniżających napięcie do poniżej 15v. Tylko trzeba kontrolować kiedy wyłączyć obie sytuacje.

80-85 Ah będzie właściwy.

I tutaj pytanie, byłem w sklepie i proponowano mi 74Ah 720A do tego silnika, obecnie tez taki mam, czylinon za słaby jest?

Ostatnia edycja:
Ja mam 60, kręci jak szalony:). Ale jak przestanie, to kupię jak najmocniejszy.

I tutaj pytanie, byłem w sklepie i proponowano mi 74Ah 720A do tego silnika, obecnie tez taki mam, czylinon za słaby jest?

Będzie działał.

Większy akumulator po prostu pozwoli Ci więcej razy zakręcić rozrusznikiem zanim padnie.

Ale przy tych 90 czy 95 nie ma problemu z alternatorem? W sensie czy ogarnia on lądowanie takiego aku?

Ale przy tych 90 czy 95 nie ma problemu z alternatorem? W sensie czy ogarnia on lądowanie takiego aku?

Bez problemu.
Po odpaleniu na zimnym (ok 0*C) aku ciągnie z alternatora ok 20A przez ok 10-15 min, potem pobór spada do ok 5A. Dalej nie chciało mi się już mierzyć.

Dodatkowo masz więcej energii zmagazynowanej na "zimny rozruch", bo skoro pojemność przy mrozach spada o 40%, to z 74Ah zostaje ~44Ah a z 95Ah zostaje 57, to jest o ~30% więcej.

Bez problemu.
Po odpaleniu na zimnym (ok 0*C) aku ciągnie z alternatora ok 20A przez ok 10-15 min, potem pobór spada do ok 5A. Dalej nie chciało mi się już mierzyć.

Dodatkowo masz więcej energii zmagazynowanej na "zimny rozruch", bo skoro pojemność przy mrozach spada o 40%, to z 74Ah zostaje ~44Ah a z 95Ah zostaje 57, to jest o ~30% więcej.

Ale jak ktoś jeździ mało jak np.ja ok.8-9 tys na rok i auto praktycznie stoi, a jak jedzie to dość często króciutkie odcinki i często jest gaszone/odpalane to też wg.mnie zbyt duży akumulator nie jest wskazany. Co innego jak ktoś jeździ dużo i dłuższe trasy to altek go doladuje

Przy takim użytkowaniu jaki by nie był założony akumulator, to i tak trzeba go od czasu do czasu podładować prostownikiem. Też podobnie jak ty użytkuję swoje auto (na codzienne jazdy służbówka) i po prostu raz na miesiąc prostownik na noc. Brałbym coś w okolicy 80Ah.

Amortyzatory
Powrót