• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

Ma ktoś jeszcze dzisiaj akumulator z otwartymi celami? Pewnie same tzw. Bezobsługowe.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
W 159 miałem Jenoxa Gold. Niby bezobsługowy, ale jak zdarłeś naklejkę to można było całą płytkę z 6-cioma korkami zdjąć.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

W 159 miałem Jenoxa Gold. Niby bezobsługowy, ale jak zdarłeś naklejkę to można było całą płytkę z 6-cioma korkami zdjąć.

I to jest jego ogromna zaleta, raz pół roku/rok kontrola czy elektrolitu jest ile trzeba + kontrola gęstości i akumulator służy długo i bezawaryjnie :)

I to jest jego ogromna zaleta, raz pół roku/rok kontrola czy elektrolitu jest ile trzeba + kontrola gęstości i akumulator służy długo i bezawaryjnie :)
Dokładnie + doładowanie co najmniej dwa razy na rok prostownikiem lub ładowarka by uzyskać odpowiednią gęstość.

Ma ktoś jeszcze dzisiaj akumulator z otwartymi celami? Pewnie same tzw. Bezobsługowe.

Jest bardzo dużo na rynku akumulatorów z dostępem do cel, a jak nie ma to też są na to sposoby.

Z tym długo to tak nie do końca, bo po 4 latach mimo corocznej kontroli elektrolitu i doładowywania wymagał już wymiany :)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Mi wytrzymał wcześniejszy aku 8 lat, a ile miał go wcześniej poprzedni właściciel tego nie wiem także chyba dobry wynik a wiem że niektórzy wymieniaja po 10 latach. Dużo zależy od jakości akumulatora sprawności elektrycznej samochodu i konserwacji Aku takie moje zdanie, zresztą są kanały dedykowane na YT można pooglądać różne ciekawostki.
Przy okazji mam pytanie co stosujecie do doładowania Aku z regulacją napięciowa i prądowa?

Prostownik z Biedronki :D
Ten za 200, z bajerami. Daje radę, przedłużył życie dwóm akumulatorom znajomych. Sklep skazywał te aku na straty ubiegłej jesieni, a oba mają się dobrze. Także jak za taką cenę to robi robotę :)

Ja właśnie dziś doladowywakem Aku. Mam jakiś nie wiem co to jest. Zrobię zdjęcie jutro i wrzuce

- - - Updated - - -

Ja mam AutoPart

Prostownik z Biedronki :D
Ten za 200, z bajerami. Daje radę, przedłużył życie dwóm akumulatorom znajomych. Sklep skazywał te aku na straty ubiegłej jesieni, a oba mają się dobrze. Także jak za taką cenę to robi robotę :)
Możesz podesłać jakiś link zdjęcie nazwę coś w tym stylu?
Ja mam prostownik Absaar8a jeszcze wyprodukowany naprawdę w Niemczech za czasów jak tam jeszcze euro nie było, jest trochę inny w środku jak aktualny absar8a dostępny w sprzedaży i działa do zwykłych Aku ale np do agm lub żelowych już nie za bardzo się nadaje bo nie ma regulacji maksymalnego prądu i napięcia i dowala na 16v bez automatycznego wyłącznika, więc już trzeba kontrolować.
Są też układy sterujące wpinane zewnętrznie i może takie dołożyć.

Ostatnia edycja:
Ja w 159 mam jenox gold 90Ah/800A, jakby mieli na stanie 95Ah gdy go kupowałem, to nie potrzebowałbym "drewienka" pod pasek mocujący akumulator.
W 147 mam W-STAR 60Ah/600A z Kazachstanu (najcięższy jaki mieli w wtedy w sklepie).

Możesz podesłać jakiś link zdjęcie nazwę coś w tym stylu?
Ja mam prostownik Absaar8a jeszcze wyprodukowany naprawdę w Niemczech za czasów jak tam jeszcze euro nie było, jest trochę inny w środku jak aktualny absar8a dostępny w sprzedaży i działa do zwykłych Aku ale np do agm lub żelowych już nie za bardzo się nadaje bo nie ma regulacji maksymalnego prądu i napięcia i dowala na 16v bez automatycznego wyłącznika, więc już trzeba kontrolować.
Są też układy sterujące wpinane zewnętrznie i może takie dołożyć.

Też mam taki stary Absaar, który jak wspomniałeś, nie jest automatyczny, przez co mniej wygodny w użytkowaniu.

https://allegro.pl/oferta/prostowni...3269?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

W przypadku tego urządzenia funkcja zasilacza czy wspomaganie rozruchu to raczej bajer niż coś przydatnego.
Oczywiście cena na aukcji przesadzona, ktoś chce sobie dorobić. Normalnie w biedrze kosztuje 199 zł.

Też mam taki stary Absaar, który jak wspomniałeś, nie jest automatyczny, przez co mniej wygodny w użytkowaniu.

https://allegro.pl/oferta/prostowni...3269?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

W przypadku tego urządzenia funkcja zasilacza czy wspomaganie rozruchu to raczej bajer niż coś przydatnego.
Oczywiście cena na aukcji przesadzona, ktoś chce sobie dorobić. Normalnie w biedrze kosztuje 199 zł.
Lepiej ładuje od absara jeśli chodzi o czas do odpowiedniej gęstości?
Są gdzieś testy tego urządzenia? Opis wygląda obiecująco jak zawsze[emoji6]

Dla "kowalskiego" ten z biedry za 200 to takie optimum, te małe za 50-60 zł dają mało prądu, ale też zrobią gęstość jak da im dużo czasu.

Ja mam takie coś. Ustawiam na 12V z lewej strony i prądem 5A ładuje ok.12h raz na jakiś czas
IMG_20201112_170256.jpg

- - - Updated - - -

Pod koniec ładowania prad spada zazwyczaj do 2-1A

No kurcze myślałem, ze tylko ja mam tylko taki relikt przeszłości wg. niektórych.
Rok temu zakupiłem ukraińca Amega 7. Jest moc. Varta Silver o podobnych parametrach wytrzymała 25 miesiecy, a cenowo drożej...

Lepiej ładuje od absara jeśli chodzi o czas do odpowiedniej gęstości?
Są gdzieś testy tego urządzenia? Opis wygląda obiecująco jak zawsze[emoji6]
Masz co nieco na YouTube.
Co prawda nie nazywam się Kowalski, ale też nie zwracam szczególnie uwagi na czas naładowania aku. Ot podłączam, rzucę okiem raz na jakiś czas w poszukiwaniu zapalonej lampki Charged i tyle :) Nigdy też nie wymuszałem ładowania dużym prądem. W trybie auto prostownik zużywa do 2 A.
Ten kompaktowy za 59 zł też miałem i był OK, oddałem teściowi.
Alfa czasem stoi nawet miesiąc bez odpalania, więc podładowywanie akumulatora uskuteczniam kilka razy w roku.

Ja mam takie pytanie. W moim Aku jest to okienko co niby ma świecić i nie świeci. Jest to też wykręcane z dostępem do elektrolitu w celi. Czy Aku jest na wykończeniu? Ma ok.3-4 lata

Ja mam takie pytanie. W moim Aku jest to okienko co niby ma świecić i nie świeci. Jest to też wykręcane z dostępem do elektrolitu w celi. Czy Aku jest na wykończeniu? Ma ok.3-4 lata
To jest nic innego jak areometr który mierzy gęstość elektrolitu. Możesz kupić sobie taki zewnętrzny w formie rurki za kilka kilkanaście złotych i skonfrontować z tym wbudowanym. Wyglada na to że jest nie doładowany a może nawet rozładowany. Ja bym Aku podpiął na dłuższy czas do czegoś lub nawet kilka razy i zmierzył właśnie takim areometrem osobnym.
No i właśnie tu się kłania dobry prostownik lub ładowarka bo niektóre pociągną i zregenerują taki Aku oraz odsiarczą a inne coś podleczą na chwilę ale szału nie będzie.

Okienko nie ma świecić :) Masz w nim widzieć kolor zielony, w świetle dziennym najlepiej.

Ja do "włącz i zapomnij" używam lidlaka za 60 zł a do zadań specjalnych mam zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-10A (generalnie nie polecam, bo trzeba pilnować, ale ja go na co dzień do czego innego używam)

MI5W2md.jpg

Amortyzatory
Powrót