Jaka macie temperature silnika??

• Autor wątku Autor wątku Mieszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zakupiłem termostat a czy muszę kupywac czujnik temperatury czy mogę przełożyc ze starego

Np. darmowym UniDiag'iem odczytasz i porównasz temp na komputerze oraz na wskaźniku w kabinie samochodu. Raczej czujnik masz dobry skoro pokazywał Ci skoki temperatury...

Witajcie.umnie w 2.4 jtd alfa 166 to temp. mam jakies 70 stopni i bardzo zadko jest prawie 90 i to w lecie, bo w zimie to wogóle niewidac zeby sie wychylało za 70. wtedy tem. jest 60-65 to chyba za mało.niedogrzany silnik i spalanie wieksze.czy ja tez mam walniety termostat?? zamierzam sie do wymiany.pozdrawiam

Kolego krisss81 prawie cały wątek traktuje o tym że wskaźnik temperatury to żadne narzędzie diagnostyczne, więc tylko podpięcie pod komputer wykaże cczy masz rzeczywiście walnięty termostat. Czasami pomaga banalne wykręcenie i wkręcenie czujnika temperatury (poprawia się wtedy kontakt elektryczny) i juz są inne wskazania na kabinowym wskaźniku...

Dość dobrze można sprawdzić termostat odpalając zimne auto z podpiętym komputerem. Dopiero przy 80 paru stopniach celcjusza termostat powoli zaczyna się otwierać. Czyli rura z cieczą chłodzącą i chłodnica do tego czasu powinny być zimne. U mnie w TSie termostat otwiera się dokładnie w momencie wejscia wskazówki termometra na drugą kreskę:) teoretycznie powinno być wedłóg termometru jakieś 70*C? A w praktyce jest już 82*C :)

Ostatnia edycja:
Dość dobrze można sprawdzić termostat odpalając zimne auto z podpiętym komputerem. Dopiero przy 80 paru stopniach celcjusza termostat powoli zaczyna się otwierać. Czyli rura z cieczą chłodzącą i chłodnica do tego czasu powinny być zimne. U mnie w TSie termostat otwiera się dokładnie w momencie wejscia wskazówki termometra na drugą kreskę:) teoretycznie powinno być wedłóg termometru jakieś 70*C? A w praktyce jest już 82*C :)
Dokładnie tak, też wykonywałem taki test i wskaźnik kabinowy zaniżał 10-12*C dopiero około 90*C wskazania się mniej więcej wyrównały.

Ja już dalej nie porównywałem za bardzo, bo musiałem jechać... ale mimo wszystko smiem twierdzić że i tak conajmniej 5*C mniej pokazuje mi termometr jak wskazówka jest w okolicy 90*C.

Temperatura silnika

U mnie jest temperatura w granicach 50-60 stopni nawet podczas ostrej jazdy , nie więcej :confused:

Temperatura pracy silnika JTD to miedzy 60 a 80 st, w zaleznosci od temperatury zewnetrznej, cyklu miasto / trasa i tego, czy mamy wlaczone ogrzewanie.

Takie temperatury pokazuje mi dodatkowy wskaznik, ktorego czujnik podpiety jest miedzy termostatem a chlodnica na gornym szlauchu chlodnicy.

PS: w GT/147 wskaznik kabinowy pokazuje totalne bzdury - generalnie stoi na 89 stopniach bez wzgledu, czy realnie jest 75, czy 95 stopni. Sam termostat otwiera sie po jakis 2 km spokojnej jazdy od osiagniecia przez kabinowy 90 st.

Ostatnia edycja:
A ja mam teraz taki problem, że temp max po 13 km i ogrzewaniu włączonym na 1 lub 2 stopień przy temp. zewnętrznej ok. 10 st. C to 65 st. C

Dzis zrobiłem testa. Włączyłem auto i chodziło sobie z 15 min na luzie a ja w tym czasie badałem termostat i co się okazało? Jak temp dojdzie do połowy 1 a 2 kreski to wąż biegnący od termostatu robi się gorący i po chwili cała chłodnica jest gorąca, a w dodatku następnie temp spada do 55 - 60st.C i żeby nagrzac silnik do 90 st. to musiał by chodzic chyba z godzine.

Już sam nie wiem? Prawdopodobnie termostat mam do wymiany, bo za szybko się otwiera? Czy to możliwe?

Mam jeszcze pytanko odnośnie wskaznika temp. Jego druga kreska to 75st.? Bo mało kiedy udaje mi się dobic do takiej temp. No chyba że w korku.

Majster a może bys napisał w jakim silniku.... Przeczytaj jeszcze raz temat od początku to się zorientujesz że NA WSKAŹNIKU KABINOWYM W KWESTI TEMPERATURY NIE MOŻNA POLEGAĆ - tylko podpięcie komputera zdiagnozuje ci prawidłowo układ chłodzenia

To tym bardziej wskazania wskaźnika o niczym nie świadczą...

Witam wszystkich,

U mnie w 2,4 jtd temp zaczyna standardowo od 50 w gore i dochodzi do 110st ale lampka sie nie zapala i ta temp trzyma sie az do przyjazdu na parking.
chlodnica zabrudzona czy termostat? Poprzedni wlasciciel twierdzi ze wymienil termostat.
dzieki za sugestie.

Założył zamiennik termostatu Verneta i zostawił stary czujnik temperatury - stąd twoja kosmiczna temperatura na wskaźniku.... Chyba po przeczytaniu tematu juz powinieneś wiedzieć że tylko podpiecie komputera pozwoli ci odczytać prawidłowa temperaturę. Jeśli komp potwierdzi tę temperaturę ( w co wątpię) to masz chłodnicę do wymiany

Założył zamiennik termostatu Verneta i zostawił stary czujnik temperatury - stąd twoja kosmiczna temperatura na wskaźniku.... Chyba po przeczytaniu tematu juz powinieneś wiedzieć że tylko podpiecie komputera pozwoli ci odczytać prawidłowa temperaturę. Jeśli komp potwierdzi tę temperaturę ( w co wątpię) to masz chłodnicę do wymiany

Wielkie dzieki Kolego tak tez zrobie bo slyszalem juz rozne opinie w tym, ze to standardowy feler tych wskaznikow i nie nalezy sie tym sugerowac ale nie dawalo mi to spokoju.
pozdrawiam
maxonof

Ja mam tak samo, nowy termostat i nowa czujka vernet, wskazowa leci do 110, multiecuscan pokazuje 89 stopni wtedy.

Zarzucone przez TapaTalk 2

Amortyzatory
Powrót