Jaka macie temperature silnika??

• Autor wątku Autor wątku Mieszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam wszystkich :) to dopiero mój pierwszy post ale co tam od czegoś trzeba zacząć.. :) w każdym bądź razie ja mam troszkę inny problem albo i nie :) mam Afcie 156 2,4 JTD 136 KM i zawsze jak sobie jeżdżę to temperatura waha się w granicach 90 stopni, dziś jednak postanowiłem przegonić moją furke i poleciałem 200/210 Km/h trwało to zaledwie może z 5 min spojrzałem na temperature i wskazówka była w granicach 110 stopni to normalne czy nie za bardzo? bo troszkę mnie to zaniepokoilo..
pozdrawiam Maciej
nie znam sie na dieslach ale wydaje mi sie, ze 110 to chyba troche za duuuzo!!!
WIERZBA... ta temperaturka ci skoczyla jak miales klime wlaczona???mam podobny problem... gdy stoje w korku i mam wlaczona klime to temperatura przekracza 90'C!!!nie wiem co by sie dzialo dalej bo zawsze gdy to zauwaze to temp jest w granicach 92-95'C, wtedy wylaczam klime i opada do normy tj 90'C.ZASTANAWIAM SIE TEZ CZY TO NIE SZKODZI MOJEJ LALUNI!!!POZDRAWIAM!!!:)

witam u mnie temp.jest 90stopni a jak przekroczy to zaraz ja zbija ponizej 90 i obojetne czy jade 10km/h w korku czy 200 na trasie.ale np u mojego ojczulka jest problem ma taki sam silnik jak ja i na trasie temp siega 110-115stopni i nie spada chociaz wentylatory chlodza :/ w czym problem? pompa wody,termostat???

Kolego maciekk w V6 to na 100% uszkodzona pompa wody (wirnik poluzował się na ośce).
Generalnie Panowie zwracajcie uwagę o jakich silnikach piszecie bo TS i JTD mają różne charakterystyki układu chłodzenia. Przykładowo temperatury załączenia wentylatorów są następujące:
Silnik 1.6 TS
samochody bez klimatyzacji:
93C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 93C
II bieg 98C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Silniki 1.8 i 2.0 TS
samochody bez klimatyzacji:
98C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 98C
II bieg 101C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Silniki JTD
I bieg 92C
II bieg 94C
Termostat
temperatura otwarcia 78-82C
temperatura pełnego otwarcia: 86-90C

Silnik2.5 V6:
I bieg 95C
II bieg 102C
Termostat
temperatura otwarcia 85-89C
temperatura pełnego otwarcia: 97-101C
Jak ktoś ma wątpliwości co do prawidłowej temperatury w swoim aucie to tylko podpięcie komputera da miarodajny wynik - opieranie się na wskaźniku kabinowym nic nie daje.

A ja znalezłem sobie w e-learn'ie info odnośnie termostatów. Może się komuś przydać.

Ale lipa, czytem ten temat od poczatku i tylko mam jeszcze wiekszy metlik w glowie..

Powie mi ktos jaka powinna byc odpowiednia normalna temperatura pracy 1.9 JTD MJET 16V?
U mnie trzyma caly czas 89stopni DOBRZE TO? Silnik nie zuzyje sie szybciej? Dodam ze niewiem jaki mam termostat bo samochod kupilem 15k km temu i caly czas trzyma mi 89stopni.

Kolego jesli miałes zmieniany termostat (teraz nawet w ASO dostepne są tylko zamienniki firmy Behr oryginalnych fabrycznie montowanych w jtd termostatów) to bedziesz miał temperature rzedu 90C. Na fabrycznym termostacie taka temperatura była osiągana tylko w korkach przy dużym upale - normalna dla jtd temperatura utrzymywała się (na fabrycznym termostacie) ok 80C

witam, ja swoja bella mam od 2 m-cy, w normalnej dluzszej jezdzie po miescie, tak lekko za 90 stopni wskazówka sie wychyla, natomiast dziwi mnie ze w trasie mam przy sredniej predkosci 120-130 mam temperature silnikia 70 stopni +- 5 stopni, normalne to jest w 2,5 V6 ?? w miescie mam oki wg mnie,tylko trasa cos nie halo...

ja mam problem z przegrzewającą się V6 z tym, że potrafi się nagrzac tylko w korkach do 110-115 potem włącza się 2 bieg wentylatora i temperatura spada do około 95, w trasie im szybciej jadę i większy jest nawiew powietrza na chłodnicę tym mniejsza temperatura, problem jest tylko podczas jazdy po mieście, 4-5 i około 120-150km/h temperatura lekko poniżej 90…co o Tym sądzicie??

Albo pompa do wymiany albo chłodnica - raczej chłodnica

Pamiętajcie o tym, że wskaźnik kabinowy w NIE MOŻE być podstawą do uznania sprawności/niesprawności termostatu lub innego elementu układu chłodzenia! Jego dokładność jest śmieszna... Przekłamanie jest zmienne i sięga nawet 15'C!
Dotyczy to oczywiście omawianych tu Alf ;)

Albo pompa do wymiany albo chłodnica - raczej chłodnica

Pompa to raczej nie. Zakładając, że się całkiem nie rozpadła (wtedy silnik przegrzewałby się non stop), to jej awaria ujawnia się raczej nie w korku, a przy pałowaniu na trasie - kiedy jej wydajność jest zbyt mała w stosunku do wysokich obrotów silnika. W korku i przy niskich obrotach jeszcze sobie jakośtam tłoczy ciecz chłodzącą.
Natomiast zamulona lub skorodowana chłodnica będzie się objawiała właśnie przegrzewaniem silnika na postoju.

Ja mam 156 2.4 JTD 20V i choćby nie wiem jak jechał temperatura silnika cały czas wskazuje 70 stopni. Chyba troszke za mało? W sumie nie przeszkadza mi to ale zastanawiam sie czy nie ma to jakiegos zlego wplywu na auto.

Podepnij komputer i sprawdx jaką temperaturę widzi ECU - zanim wydasz ok 400zł, bo tyle kosztuje nowy termostat z czujnikiem do M-jeta

Hej!!! Nie wiem o jaki silniku jest mowa. ja od 3 dni mam 156 1,9jtd 04r. Jechałem nią 300km od dilera. Temp. wskazywała k/70st. podczas jazdy i w korku. To mój 1szy diesel, wiec nie wiem co jest grane? woda w normie.
U mnie temperatura taka sama....przeczytałem pare postów i nie jestem pewien czy dobry termostat czy nie....po około 3km wychyla się lekko ponad 50 stopni wydaje mi się,że długo sie nagrzewa ale w końcu ma 70:confused:

U mnie temperatura taka sama....przeczytałem pare postów i nie jestem pewien czy dobry termostat czy nie....po około 3km wychyla się lekko ponad 50 stopni wydaje mi się,że długo sie nagrzewa ale w końcu ma 70

Ja mam bardzo często podobną sytuację... po 10km spokojnej jazdy temperatura według wskaźnika to jakieś 70-75 stopni, ale osobiście tym wskaźnikiem się w ogóle nie przejmuję, bo on tak samo przekłamuje, jak wskaźnik paliwa (ma się świecić przy 9 litrach, a świeci, gdy jest w baku 12-13 litrów ropy). Wracając do temperatury 70 stopni - zrobiłem w ten sposób już ponad 35 tysięcy km i za każdym razem pytam mechaników po przeglądzie o chłodzenie silnika i cały czas twierdzą, że w normie.
Nie szukajmy dziury w całym :)

Pozdrawiam,

Ja mam 156 2.4 JTD 20V i choćby nie wiem jak jechał temperatura silnika cały czas wskazuje 70 stopni. Chyba troszke za mało? W sumie nie przeszkadza mi to ale zastanawiam sie czy nie ma to jakiegos zlego wplywu na auto.

Kolego, oprócz mojej 20V jeździłem jeszcze 2 innymi i wszystkie pokazywały temp uznaną na tym forum jako 70st. Kiedy na wskaźniku jest "70" unidiag pokazuje 83-85st, więc wszystko jest ok. Lepiej wydać 40zł na kabel niż 400 na termostat.
Zaniżanie temperatury występuje w całej skali, ale to dobrze bo nie katujemy przecież naszych Belli dopóki nie są rozgrzane :)

Pozdrawiam

podepnę się pod temacik. mam TS-a i nie wiem czy mam sprawny termostat mianowicie szczegulnie w mroźne dni gdy odpalam rano belle i ruszam do pracy po ok 3km temeratura zaczyna rosnąc wszystko fajnie ale gdy już jadę szybciej (teren niezabudowany) temperatura oscyluje przy ok 50-60 stopni i ani drgnie, zatrzymam się, temperatura rośnie do 90 i już stoi, chyba, że ruszę dalej w trase i znów spada. po trasie 20km nie może dojśc nawet do 70, dodam że w kabinie jest niemiło.

Amortyzatory
Powrót