• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak skasować komunikat 'Change Engine Oil'?

• Autor wątku Autor wątku Jarek159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarek159

Guest
Kiedyś poruszany był temat kasowania inspekcji w AR 159, niestety bez wiążącej odp.
Może ktoś z forumowiczów będzie wiedział jak skasować komunikat Change Engine Oil?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja musiałem zajechać do ASO.
Koszt 100zł z groszami.

Możliwe że niektóre warsztaty mogą wpiąć się do kompa i to usunąć, ale w mojej okolicy żaden tego nie potrafił zrobić.

Ta kontrolke mozna sobie wykasowac programem FIATECUSCAN
i zwykłym interfejsem VAG KKL

sorry, że odgrzewam temat, ale nie chciałem zakładać nowego. Olej wymieniałem 5 tyś km temu, skasowałem FESem przebieg do następnego przeglądu, ale nie wiedziałem, że trzeba skasować też stopień degradacji oleju i tego nie zrobiłem. Wczoraj wyświetlił mi się ten komunikat, przeczytałem ten temat i podłączyłem auto pod FESa i chciałem wykasować zmianę oleju, ale nie mogę. Wyświetla się komunikat, że operacja nieudana. Próbowałem kilka razy i ciągle to samo, nie mogę zmienić też przebiegu do następnego przeglądu. Poradźcie co zrobić, żeby skasować ten komunikat. Bo chyba, olej po 5 tysiącach się nie zdegradował?? Zapchanie DPF w 60%, ostatnio wypalany 700 km temu, wypalany wg kompa regularnie, bo sam tego jeszcze nigdy nie zauważyłem.

samo kasowanie tego nie jest chyba jakims wyczynem samym w sobie mam nadzieje ?!

a w jaki sposób? Łączę się z autem, wybieram Silnik ECU i w tej ostatniej zakładce chcę wyzerować zmianę oleju i wyświetla mi błąd, że operacja nieudana. Przebiegu do następnego przeglądu też teraz nie mogę zmienić. Może coś robię źle. Może ktoś dokładnie opisać, kto to kasował dokładnie w którym miejscu, która zakładka i która pozycja odpowiada za stopień degradacji oleju?

W Fes-ie jest zakładka Przegląd-Service interval reset, połącz, później czwarta zakładka-regulacje i zerowanie odległości do następnego przeglądu.
Dopiero później Silnik ECU i wymiana oleju(tylko dla wersji z DPF)
Bez tytułu.jpgBez tytułu1.jpgBez tytułu2.jpgBez tytułu3.jpg

Ostatnia edycja:
W Fes-ie jest zakładka Przegląd-Service interval reset, połącz, później czwarta zakładka-regulacje i zerowanie odległości do następnego przeglądu.
Dopiero później Silnik ECU i wymiana oleju(tylko dla wersji z DPF)
Pokaż załącznik 49036Pokaż załącznik 49037Pokaż załącznik 49038Pokaż załącznik 49039

nie mialem ostatnio czasu na zabawę z Fesem więc dopiero dzisiaj się za to wziąłem ponownie. Zrobiłem dokładnie tak jak opisałeś i w dalszym ciągu mam komunikat "wykonanie nieudane". Sprawdzałem i change engine oil wyświetla się nadal. Próbowałem kilkukrotnie, zerowałem też liczbę kuponów przebiegu i ustawiałem ją ponownie i za każdym razem to samo. Zerowanie odległości do następnego przeglądu wykonuje mi się bez problemu. Nie mogę jedynie skasować tej wymiany oleju. Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?

No to zostaje ci wizyta w serwisie ... nie mam pojecia co to moze byc :)

Ja mam elm na Bluetooth. Przy FES też miałem problem. Ale nowsze MESy działają u mnie i mogę kasować serwis olejowy.

Update.. Przepraszam, ale pomyliłem działy. Myślałem że jestem w 147. W 159 nie sprawdzałem...

U mnie skasował sie normalnie MESem z 2 miejsc przeglad okresowy i olej

Amortyzatory
Powrót