• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak skasować komunikat 'Change Engine Oil'?

• Autor wątku Autor wątku Jarek159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przecież ja ich w poniedziałek pozabijam w tym ASO. Wymieniałem kompletny rozrząd + filtry i oleje 3 miesiące temu i ok 5 kkm i te "łajzy" nie raczyły wykasować inspekcji. Nom chyba, że się mylę i to jest dodatkowa usługa?

A są jakieś konsekwencje nie skasowania komunikatu "Change engine oil" np. że kiedyś nie odpalę auta?

W Fes-ie jest zakładka Przegląd-Service interval reset, połącz, później czwarta zakładka-regulacje i zerowanie odległości do następnego przeglądu.
Dopiero później Silnik ECU i wymiana oleju(tylko dla wersji z DPF)
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Czy ktoś może wie, dlaczego nie mogę połączyć się do zakładki 'Przegląd' ? Do ECU normalnie się podłączyłem i zrobiłem wymianę oleju, ale chciałem jeszcze właśnie w Przegląd wejść i nie może nawiązać połączenia.. ktoś może wie jak zaradzić?
Dodam, że komunikat 'Change engine oil' już się nie pojawia. :)
Pozdrawiam.

Witam, czy coś takiego nadaje się do odczytu błędów i podstawowego "przeglądu" http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bluetooth-elm327-obd2-mini-cd-i5042429360.html jeśli nie to czy możecie mi podać jaki kabel najlepiej kupić do takich spraw tzn. odczyt błędów, może jakaś korekta wtrysków. Czytałem o tym trochę ale nie mam pojęcia co do tego będzie potrzebne tzn jaki program, kabel ? z góry dzięki za pomoc.

A może coś takiego http://allegro.pl/interfejs-obd2-fiat-alfa-lancia-vag-kkl-usb-fv-i5193234787.html ? lub http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-obd2-obd1-piny-promocja-i4949348879.html

Ostatnia edycja:
A co daje ten przełącznik ?
Jeszcze jedno pytane z innej beczki, jak poznać z czego są wykonane konsola środkowa, plastik na kierownicy i boczki w drzwiach ? tzn czy to jest plastik, czy aluminium? u mnie jest takie coś z "rowkami" nie wiem jak to nazwać, czy plastik jest płaski ?

Ostatnia edycja:
Wrzuć zdjęcie. Jeśli kolor jest złoty to duże prawdopodobieństwo, że to prążkowane aluminium. Standard w wersji Distinctive.

Adapter 1 jest konieczny do obsługi systemu ABS i xenonów.

Tym niebieskim kabelkiem na usb wykasuje inspekcje serwisowa? mam fesa ale nie chce sie polaczyc ;/

Co do plastików, mam coś takiego:
attachment.php
attachment.php

z tym że nie jest to okleina ze wzorem bo jak się po tym przejedzie to jak po "tarce". sorry za zdjęcia ale jest noc i lipa ze światłem bo odbija flesha jak hu..... . Nie mogę ogarnąć czy to plastik, ale coś czuje że nie bo jest podrapany a nie ma przetarć tylko rysy. Myślałem nad oklejeniem ale przez tą "tarkę" chyba nic z tego.
Co do kabla, to wystarczy w sumie że kupie ten jeden http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-euroscan-2012-ford-fiat-opel-elm327-i5181721733.html i ogarnę wszystko ? o ile będzie miał ten przełącznik i usunięty rezystor ? czy będę potrzebował jeszcze tego kkl ?
Co da się ustawić w kompie jeśli chodzi o takie dodatkowe "bajery". Mówiłeś tam o xenonach, co z nimi ? da się je ustawić żeby się odpalały (ważne dla mnie) po uruchomieniu silnika z automatu czy tylko ręcznie, teraz mam manetkę w pozycji włączone i tak odpalam i gaszę auto. Poprzednio miałem peugeota 407 i tam się dało poustawiać chyba wszystko, ponoć jak w komputerze stacjonarnym, dla tego też pytam.
Kolejne pytanie. Podobno wersje przed liftowe miały czerwone podświetlenie zegarów, a u mnie są białe
attachment.php

czy to zależy od wersji? tak jak tu piszą http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/40377-podswietlanie_zegarow.html moja alfa 2006 rok, czerwiec jc.
i chyba ostatnie pytanie (narazie :D) jak w końcu rozpoznać jaka jest wersja wyposażenia ? jest to gdzieś zapisane czy coś ? z takich dodatków to mam xenony, tempomat, sterowanie z kiery, czujniki zmierzchu i deszczu (swoją drogą to w porównaniu do czujnika deszczu w 407 to alfa mogła by się wiele nauczyć, ale to tak na marginesie) i nie wiem co tam może być jeszcze, jest hill holder o ile to nie standard, ponoć można było dokupić wiele dodatków dla tego też nie wiem co jest co.
Z góry dzięki i sorry za takie długie teksy :D

Załączniki

• o2dlz4ngo2tn.jpg
    o2dlz4ngo2tn.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 677
  • yd27fgbt2e8z.jpg
    yd27fgbt2e8z.jpg
    58.1 KB · Wyświetleń: 685
  • 7p0rc3ag1kar.jpg
    7p0rc3ag1kar.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 906
Mam AR 159 17TBI, czy tak samo się to kasuje w tym silniku?
Czy można z tym komunikatem jeździć ?

Dlaczego nie potrafię się połączyć z Przegląd-Service interval reset ? Może by tylko adapter typ1 pomógł?

Masz alu....przecież jest nawet "zimne"[emoji4] To jest blacha alu na plastikach umieszczana.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy może ktoś napisać co kryje się pod zakładką LICZBA KUPONÓW PRZEGLĄDU? Co trzeba ustawić po wejściu jakie parametry?? Nie chce czegoś zepsuć. :) DZiekuje

Cześć mam także problem z komunikatem olejowym, czy ktoś mógłby podesłać pełną wersję Fesa, bo wszystkie, które pobieram mimo zapewnień okazują się wersjami Free. Mój mail emil.wrobel1985@gmail.com Dzięki

Cześć mam także problem z komunikatem olejowym, czy ktoś mógłby podesłać pełną wersję Fesa, bo wszystkie, które pobieram mimo zapewnień okazują się wersjami Free. Mój mail emil.wrobel1985@gmail.com Dzięki

a próbowałes łatwiejsza droga ,czyli kluczyk na zapłonie szesc razy pedał hamulca nacisnac wyjac kluczyk , u mnie podziałało

Amortyzatory
Powrót