• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak skasować komunikat 'Change Engine Oil'?

• Autor wątku Autor wątku Jarek159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zaraz pobiorę MES i sprawdzę u siebie. Jaką wersją MES używałeś?
Próbowałem wcześniej ECS v3.6. Przegląd okresowy dał się kasować ale już serwis olejowy nie.

mes 1.3 daje rade w 156 fl , w GT ,
w 159 nie dane mi było testować

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem MES 1.4 i nie mogę "zmienić oleju" może jak coś robię źle.
Uruchamiam silnik wpinam przewód ELM 327 1.4B robię przegląd wszystko ok, następnie wpinam przewód K i robię zmianę oleju i tu mam operacja nie udana.
Może ktoś ma jakieś pomysły.

PS. Na przewodzie ELM 327 nie mogę się dobrać do silnika dlatego muszę przepiąć na przewód K.

Ostatnia edycja:
to po co pchasz się w najnowsze programy (płatne wersje na pewno?) ja pierwszy raz kasowałem FES-em wtedy jeszcze wersja z loaderem :) ale to było zaraz jak kupiłem alfe :) . Jak nie idzie MES to zainstaluj FES 3,5 mi na elm327 v1.4 idzie wszystko.

Sprawdzę jutro z FES 3,5 czy pójdzie.
Na laptopie mam Windows 7 x64 jutro spróbuje z laptopa z Windows XP wgrać może to kwestia systemu.
AR 159 mam z 2008 roku a kompilacja ECU jest z 2011 roku czyli możliwe że serwis zrobił upgrade jutro podam dokładną wersję softu w ECU.

Ostatnia edycja:
Komunikat o serwisie skasujesz wersją bezpłatną. Komunikat o wymianie oleju tylko wersją płatną - ten komunikat związany jest z DPF-em więc szukaj opcji wyzerowania w sterowniku silnika.

Panowie, ja mam ELM 327 wer. 1.4 oraz MES 1.5 (pełny). I kasowanie inspekcji olejowej czy przeglądu w 159 nie jest problemem, ostatnio testowałem :) I działało również w ostatnich wersjach FES.

- - - Updated - - -

Komunikat o wymianie oleju tylko wersją płatną - ten komunikat związany jest z DPF-em więc szukaj opcji wyzerowania w sterowniku silnika.
W zakładce "Regulacje" (F7).

Komunikat o wymianie oleju tylko wersją płatną - ten komunikat związany jest z DPF-em więc szukaj opcji wyzerowania w sterowniku silnika.
Zgadzam się z Tobą, że w przypadku wersji bezpłatnej jest jasny komunikat że opcja tylko dostępna w wersji zarejestrowanej.

- - - Updated - - -

Panowie, ja mam ELM 327 wer. 1.4 oraz MES 1.5 (pełny). I kasowanie inspekcji olejowej czy przeglądu w 159 nie jest problemem, ostatnio testowałem :) I działało również w ostatnich wersjach FES.
Z ciekawości jaki system operacyjny masz na komputerze tzn. jaki Windows.

Udało się i napiszę co robiłem że wcześniej nie mogłem skasować wymiany oleju ale mogłem skasować serwis może komuś się przyda!!!

Przy kasowaniu wymiany oleju nie może być włączony silnik!!! tylko włożony kluczyk do stacyjki.

Sprawdziłem da się wykasować zarówno FES 3.5 jak i MES 1.4 oraz na Windows XP i Windows 7 x64z w moim przypadku tylko przewodem KKL.
Przewodem ELM327 1.4B mogę się dostać do pozostałych opcji nie mogę połączyć się do Silnika (ECU).

Dziękuje wszystkim za zaangażowanie w pomoc.

Udało się i napiszę co robiłem że wcześniej nie mogłem skasować wymiany oleju ale mogłem skasować serwis może komuś się przyda!!!

Przy kasowaniu wymiany oleju nie może być włączony silnik!!! tylko włożony kluczyk do stacyjki.

Sprawdziłem da się wykasować zarówno FES 3.5 jak i MES 1.4 oraz na Windows XP i Windows 7 x64z w moim przypadku tylko przewodem KKL.
Przewodem ELM327 1.4B mogę się dostać do pozostałych opcji nie mogę połączyć się do Silnika (ECU).

Dziękuje wszystkim za zaangażowanie w pomoc.

hej, czy możesz podpowiedzieć jak dokładnie i gdzie trzeba wchodzić po kolei, by skasować wymianę oleju. Dobrze rozumiem, że udało się to wszystko kablem kkl?

Ostatnia edycja:
hej, czy możesz podpowiedzieć jak dokładnie i gdzie trzeba wchodzić po kolei, by skasować wymianę oleju. Dobrze rozumiem, że udało się to wszystko kablem kkl?
Postaram się w ciągu kilku dni wrzucić link z opisem i zdjęciami do AR 159. Do wykasowania "oleju" potrzebujesz kabelek KKL, a do wykasowania "serwisu" ELM 327.

Ja mam ELM327 1.4B USB i nie chce mi się łączyć w FES z opcją Silnik ECU wyrzuca komunikat że potrzebuje przewodu na KKL. Może ELM327 po Bluetooth się łączy.
Przeglądając linki:
http://dx.com/p/power2-obdii-v1-5-e...cs&utm_campaign=paidshopping&Utm_rid=95527470
oraz
http://dx.com/p/obdii-usb-car-diagnostic-cable-black-blue-orange-dc-12v-42827

Przyszło mi do głowy jedna sprawa, którą jutro muszę sprawdzić. ELM327, który mam ustawiam na prędkosć 34800 bufor 1024/1024 a spróbuje go przestawić na 9600.
ELM 327 Bluetooth ma dwie opcje prędkości i może przełączą się automatycznie i dlatego łączy się z Engine ECU. Sprawdzę jutro i dam znać :).

Ostatnia edycja:
potwierdzam, ze dziala kasowanie oleju na elmie i mesie 1.4 bez najmniejszego problemu. kasowane bez odpalonego silnika.

koledzy dajcie jakiś dokładniejszy opis jak wykasować powiadomienie o oleju... wszystko od początku do końca wraz z zerowaniem tych przebiegów do następnej wymiany itp.jestem niestety w tym zielony i nie ogarniam ;( a nie chce sam grzebać w ciemno żeby krzywdy alfie nie zrobić ;) bardzo proszę o opis

naprawdę nie ma co pisać są tylko dwie opcje to wszystko możesz jeszcze zmniejszyć interwał z 30kkm na bardziej realny powiedzmy 10-15 kkm wtedy będzie Cie informować w komputerku. degradacja i inspekcja to wszystko

1. łączysz sie z silnikiem (ECU)
menu Regulacje F7
pierwsza pozycja wymiana oleju.
i się rozłączasz
2. Przegląd
SERVICE INTERWAL RESET

Ostatnia edycja:
naprawdę nie ma co pisać są tylko dwie opcje to wszystko możesz jeszcze zmniejszyć interwał z 30kkm na bardziej realny powiedzmy 10-15 kkm wtedy będzie Cie informować w komputerku. degradacja i inspekcja to wszystko

menu Regulacje F7
pierwsza pozycja wymiana oleju.
i się rozłączasz
2. Przegląd
SERVICE INTERWAL RESET

Hej
Posiadam kabel jedynie kkl i zrobiłem:

menu Regulacje F7
wymiana oleju (tylko dla wersji dpf) i f10 wykonaj

Były takie parametry:
Numer procedury wymiany oleju: 6
Wskaźnik stopnia zużycia oleju: 20,999 %
Przebieg przy ostatniej wymianie oleju: 20333,6 km
Odległość do następnej wymiany oleju: 10500 km

Są teraz takie:
Numer procedury wymiany oleju: 7
Wskaźnik stopnia zużycia oleju: 100,000 %
Przebieg przy ostatniej wymianie oleju: 0,0 km
Odległość do następnej wymiany oleju: 50000 km

Co daje w takim razie później - funkcja przegląd (nie mam elm327 ) ?

To są dwa różne parametry i dwa różne komunikaty pojawiają się na tablicy. To co zrobiłeś skasowało z deski komunikat "change engine oil" (jeśli występował). Ale jeśli sprawdzisz z menu deski (bez MES'a) kiedy masz następny serwis to pokaże ci pozostały przebieg do serwisu. Jak go osiągniesz to na desce pokaże się komunikat service albo klucz (nie wiem co macie w alfach) - aby ten komunikat skasować musisz wykonać tę drugą procedurę - interval service reset.

To są dwa różne parametry i dwa różne komunikaty pojawiają się na tablicy. To co zrobiłeś skasowało z deski komunikat "change engine oil" (jeśli występował). Ale jeśli sprawdzisz z menu deski (bez MES'a) kiedy masz następny serwis to pokaże ci pozostały przebieg do serwisu. Jak go osiągniesz to na desce pokaże się komunikat service albo klucz (nie wiem co macie w alfach) - aby ten komunikat skasować musisz wykonać tę drugą procedurę - interval service reset.
a jak sprawdzić z menu na desce, kiedy następny serwis?

Amortyzatory
Powrót