Jak otworzyć bagażnik??

• Autor wątku Autor wątku Grona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chciałem tylko zaraportować , że u mnie bagażnik można otworzyć kluczykiem bez prądu - sprawdzałem wczoraj przy okazji zdejmowania kierownicy. Wersja przed liftem: 2002.

u mnie to samo... a tyle się naczytałem o elektromagnesach i podpinaniu aku z przodu na specjalnym kablu :D

To prawda, tylko trzeba mocno kluczyk przekręcić, działa to wtedy totalnie mechanicznie. możliwe też, że u niektórych to cięgno przy zamku się odpięło i ta opcja nie działa, to wygląda dosyć wrażliwie i jest tuż pod tą czarną "klamką" po wewnętrznej stronie klapy.
A elektrycznie to jest taki stycznik przy zamku i jak się nawet lekko obróci kluczykiem to styka i otwiera.

--
Yoozef

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja przy przekręcaniu kluczyka bez aku lekko dociskam klapę - to wystarcza i z lekkim oporem zamek się otwiera :)

Jeśli zamek jest dobrze wyregulowany otwiera się kluczem,przecież jeśli akumulator wymontujesz ,zdarza się:),to masz zostawić samochód z otwartym bagażnikiem?

Dzisiaj wymontowałem akumulator bo padł i trzeba go podładować.Zatrzasnąłem bagażnik,zamknąłem samochód,poszedłem do domu i myśle poczytam sobie trochę forum na temat akumulatorów.A tu bęc..zonk... temat zatrzaśniętej klapy bagażnika.Więc w te pedy lece do belli,próba ze schowka - lipa,normal kluczykiem w lewo - lipa...próba ze sposobu podanego na forum...kluczyk na max w lewo z jednoczesnym mocnym dociśnieciem(waga 110 kg;))...i rzeczywiście klapa się bezszelestnie otworzyła...Dzieki za rade!

Więc w te pedy lece do belli,próba ze schowka - lipa,normal kluczykiem w lewo - lipa...
Że zapytam - spodziewałeś się czegoś innego bez akumulatora? :D Dzięki za posta, kolejna osoba potwierdza metodę ;) Jeszcze tylko napisz jaki rocznik Twojej 166

u mnie w 166 przed FL bez problemu idzie otworzyć bagażnik beż akumulatora kluczyk mocniej przekręcić i idzie. Więc nie wiem dla czego u was nie da się otworzyć choć powinno się tak dać

to fakt u mnie tez bez aku dziala ten sposob mocniej kluczykiem i docisnac klape nad samym zamkiem.zreszta tak jest w instrukcji obslugi naszych belli pod awaryjnym otwieraniem bagaznika tylko trzeba to zrobic zdecydowanie (ale z wyczuciem)i nie czaic sie zbytnio.napewno zadziala.

U mnie też dało rade kluczykiem jak popękała wiązka łącząca klepę bagażnika z autem i nie działało otwieranie.

tylko że ja nic nie muszę dociskać klapy ani nic muszę jedynie mocniej przekręcić ten kluczyk i jest otwarty kufer

Że zapytam - spodziewałeś się czegoś innego bez akumulatora? :D Dzięki za posta, kolejna osoba potwierdza metodę ;) Jeszcze tylko napisz jaki rocznik Twojej 166

ROCZNIK 99 2.0 V6 TB ROSSO
Metoda dziś się znowu sprawdziła.Akumulator założony,kod ICS przyjęty,alarm w bagażniku włączony.Wszystko OK!Dzięki!

Może koledzy, którzy nie umieją otworzyć mają zwyczajnie zastany zamek. W końcu kto go używa.
Mój działa :p

spróbuj mocniej przekręcić kluczyk w zamku. Ten zamek działa na zasadzie takiej, że po lekkim przekręceniu kluczyka wewnątrz zamka zwiera się coś w stylu krańcówki i pobudza siłownik, który otwiera bagażnik zanim kluczyk zrobi to mechanicznie

Luty 2000, działa.

Widocznie tylko zapomnieli o tym napisać w instrukcji.

aby otworzyc bagaznik majac rozladowany akumulator trzeba podlaczyc sie przewodami pod przylacze "+" przy scianie grodziowej silnika w okolicy zbiornika z plynem hamulcowym i podlaczyc mase "-" do elementu metalowego silnika.

A jezeli dzwignia w srodku jest luzna a gdy klikam przyciskiem bedac w bagazniku slysze w lewym nadkolu cyk , nic sie nie rusza w zamku , nie moge zdemontowac tego plastiku bo pod klapa sa jeszcze dwie sruby na imbus

Ostatnia edycja:
I bez sensu że pomyliłeś działy :lol:

spróbuj mocniej przekręcić kluczyk w zamku. Ten zamek działa na zasadzie takiej, że po lekkim przekręceniu kluczyka wewnątrz zamka zwiera się coś w stylu krańcówki i pobudza siłownik, który otwiera bagażnik zanim kluczyk zrobi to mechanicznie

Ten zamek działa na zasadzie takiej, że jeśli w aucie jest brak prądu i próbujemy otworzyć bagażnik kluczykiem, to mamy wrażenie jakby niemal miał się za chwilę złamać kluczyk, a jeśli napięcie jest normalne, to lekko przekręcając kluczyk, klapa odskakuje :)

Jeśli natomiast macie problem, z którym już się spotykałem w kilku 166, tj., gdy naciskacie przycisk, przekaźnik cyka, a klapa nie odskakuje, to problem leży w ustawieniu odbojów klapy (ew. spasowania jej szczelin), wtedy, żeby się do niej dostać, to klikać przycisk i dociskać klapę, ew. z kluczyka i dociskać klapę.

Mi się zatrzasnęła klapa na zdjętym cięgienku zamka, podczas zmiany logo (z kluczyka nie dało się otworzyć), a klemę minusową miałem odłączoną. Na szczęście udało mi się drucikiem przez skisak podnieść klemę i dotknąć do aku, jednocześnie przyciskając przycisk na kluczyku :D Uff.. Tak czy siak, nadal wolę mieć aku w bagażniku :)

Amortyzatory
Powrót