• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jak otworzyć bagażnik??

Opowiem wam więcej.
Przy automacie jest jeszcze bardziej rozpaczliwa sytuacja.
Bez prądu nie można odblokować skrzyni biegów, czyli brak możliwości ustawienia samochodu do pożyczki prądu.
A stało mi się to w Czarnogórze na wczasach, prawie 2000km od domu.
Ja rano do samochodu, żeby jechać do domu a tu całkowity kibel, ledwo kontrolki sie zajarzyły.
Dziecko wyje, żona nap....dala mnie po łbie. "No ładny se debilu samochód kupiłeś" "A nie mówiłam"
Kupiłem nowy akumulator. Ale powiem wam, że z dusza na ramieniu podpinałem go pod to złącze o którym mówiłem. Nie byłem pewien czy to na pewno (+).
A nie miałem miernika,żeby sprawdzić.
Ale się udało!!! Uf!!!
I już tylko telefon do domu po kody do ICS.
I w drogę.
Nie życzę nikomu takich doświadczeń.
A przyczyna był błaha. Okazało się, że dzieciak bawił się na tyle lampką wewnętrzną i zostawił je zapalone.
Trzy dni wytrzymała, bo jeszcze ją w połowie tygodnia odpalałem kontrolnie.
Ale 7dniu już nie.

nic Panowie nie trzeba rozkrecac, dłubać w zamkach i takie tam, sprawa jest prosta, po prostu bierzesz prostownik i podpinasz sie pod rozrusznik, działa, sprawdzone przeze mnie wiele razy, powodzenia

Pabel-diabel napisał:
nic Panowie nie trzeba rozkrecac, dłubać w zamkach i takie tam, sprawa jest prosta, po prostu bierzesz prostownik i podpinasz sie pod rozrusznik, działa, sprawdzone przeze mnie wiele razy, powodzenia
Nie czytasz dokładnie wątku.
Już było kilka postów wcześniej.
Ale po co pod rozrusznik jak pisałem, że jest wyciągnięty (+) pod maską.
Z którego jest właśnie zasilony rozrusznik.

Ja otwieralem w swojej AR bagaznik kluczykiem przy odlaczonym aku.Wiec mysle ze przyczyna musi byc inna.

yaro38 napisał:
Do otwarcua zamka bagażnika w 166 kluczem nie jest potrzebny prąd,miałem okazję sprawdzić doświadczalnie,gdy zapomniałem wyłączyć lodówkę samochdową,po całej nocy rozładowała mi baterię do zera,mogłem zapomnieć o otawrciu bagażnika przyciskiem,kluczyk okazał się niezawodny.
w jtd to nie działa - tylko inny akumulator do plusa pod maską i gdzies do masy - wtedy działa gdy centralka sterownika na to pozwala - tu popatrzcie na nowy post - i poradźcie coś

A ja mam podobny problem w 147 nie działa mi zawsze otwarcie klapy a też mam na przycisk. Migną tylko kierunki ale klapa nie odskoczy. Czego może to być wina? A u mnie da sie otworzyć kluczykiem pod emblematem bo próbowałem go przesunąć ale coś ciężko było i bałem się by nie połamać.

W beemce pod maską jest + oraz -, do których można podłączyc prostownik (akumulator również siedzi w bagażniku). Raz tak zrobiłem, że zapomniałem w garażu wyłączyc do sprzątania świateł, to tam się podłączałem. W alfie pewnie też coś takiego byc powinno.

Potrzebuje w sumie szybkiej odpowiedzi. Padł mi akumulator i nie mogę otworzyć bagażnika aby go wyjąć. Z tego co tu opisaliście pod maską są kable + tzn przy zbiorniczku płynu hamulcowego jest takie plastikowe pudełko na nim jest bezpiecznik abs i w środku są 2 przewody to o to chodzi?? a 2 sprawa jak to to to który jest + bo są tam 2 kable i do czego podpiąć - .

W instrukcji obsługi do poliftowej 166 piszą o takiej metodzie: kluczyk w zamku przekręcić i nacisnąć klapę na wysokości zamka, docisnąć zamek i że wtedy zamek puszcza. W instrukcji do przedlifta nic na ten temat nie ma, ale spróbować można.

ja bez aku tak otwierałem kluczyk przekręcać i jednocześnie parę razy klapę na sile docisnąć do dołu i podciągnąć

Niestety nic to nie dało ;/ zostaje mi tylko podłączenie 2 aku ale niewiem pod co

Ostatnia edycja:
może zamek ci padł?
dziwne , jeżeli zamek był by sprawny to musi się ręcznie otworzyć, ew możesz spróbować przez podłokietnik jakimś drutem wcisnąć taki guzik w miejscu zamku tylnej klapy ale to jest przerąbane

W sumie nie sądzę ,że to wina awarii zamka tak jak wcześniej pisali , że otworzyć kluczem można jak coś zostało w aku a jak nic niema juz to trzeba podłączyć zasilanie. Ale niestety nie jestem pewny czy to co pisałem to to ten + a jeżeli ten to który z tych przewodów to + bo są tam 2 od jednego odchodzą 2 kable (jeden gruby i jeden cienki ) a od 2 jeden gruby( i pod co podłączyć najlepiej -). A nie chce kaszany narobić w elektryce.

Zamek musi działać bez akumulatora, ostatnio zabierałem aku do ładowania do domu, bo auto trochę stało i nie ma problemu z otwarciem bagażnika bez aku. Jak chcesz podłączyć napięcie do instalacji i nie wiesz gdzie to może zapalniczka ??

Hmm a podłączenie pod zapalniczkę będzie bezpieczne?? I czy musi to być akumulator czy tez może być to jakaś bateria 12v?

Przecież to nie zapłon, gdzie pojawia się duży prąd, bateria 12 V może wystarczy, a może nie. Najlepiej podłącz akumulator, tylko nie włączaj odbiorników takich jak nadmuch czy radio. Do otwarcia bagażnika wystarczy. Tylko sprawdź gdzie plus a gdzie minus.

Albo podepnij się pod alternator.

Gdybym miał miernik sprawdziłbym te kable pod maską w 5 sekund, ale nie mam. Może ktoś uprzejmy jednak ma?

ja tam swoją też otwieram z klucza jak akumulator mam odłączony (mam przedliftową), tylko trzeba mocno klapę docisnąć i kluczyk na maksa w lewo

Amortyzatory
Powrót