Jak otworzyć bagażnik??

• Autor wątku Autor wątku Grona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Opowiem wam więcej.
Przy automacie jest jeszcze bardziej rozpaczliwa sytuacja.
Bez prądu nie można odblokować skrzyni biegów, czyli brak możliwości ustawienia samochodu do pożyczki prądu.
A stało mi się to w Czarnogórze na wczasach, prawie 2000km od domu.
Ja rano do samochodu, żeby jechać do domu a tu całkowity kibel, ledwo kontrolki sie zajarzyły.
Dziecko wyje, żona nap....dala mnie po łbie. "No ładny se debilu samochód kupiłeś" "A nie mówiłam"
Kupiłem nowy akumulator. Ale powiem wam, że z dusza na ramieniu podpinałem go pod to złącze o którym mówiłem. Nie byłem pewien czy to na pewno (+).
A nie miałem miernika,żeby sprawdzić.
Ale się udało!!! Uf!!!
I już tylko telefon do domu po kody do ICS.
I w drogę.
Nie życzę nikomu takich doświadczeń.
A przyczyna był błaha. Okazało się, że dzieciak bawił się na tyle lampką wewnętrzną i zostawił je zapalone.
Trzy dni wytrzymała, bo jeszcze ją w połowie tygodnia odpalałem kontrolnie.
Ale 7dniu już nie.

nic Panowie nie trzeba rozkrecac, dłubać w zamkach i takie tam, sprawa jest prosta, po prostu bierzesz prostownik i podpinasz sie pod rozrusznik, działa, sprawdzone przeze mnie wiele razy, powodzenia

Pabel-diabel napisał:
nic Panowie nie trzeba rozkrecac, dłubać w zamkach i takie tam, sprawa jest prosta, po prostu bierzesz prostownik i podpinasz sie pod rozrusznik, działa, sprawdzone przeze mnie wiele razy, powodzenia
Nie czytasz dokładnie wątku.
Już było kilka postów wcześniej.
Ale po co pod rozrusznik jak pisałem, że jest wyciągnięty (+) pod maską.
Z którego jest właśnie zasilony rozrusznik.

Ja otwieralem w swojej AR bagaznik kluczykiem przy odlaczonym aku.Wiec mysle ze przyczyna musi byc inna.

yaro38 napisał:
Do otwarcua zamka bagażnika w 166 kluczem nie jest potrzebny prąd,miałem okazję sprawdzić doświadczalnie,gdy zapomniałem wyłączyć lodówkę samochdową,po całej nocy rozładowała mi baterię do zera,mogłem zapomnieć o otawrciu bagażnika przyciskiem,kluczyk okazał się niezawodny.
w jtd to nie działa - tylko inny akumulator do plusa pod maską i gdzies do masy - wtedy działa gdy centralka sterownika na to pozwala - tu popatrzcie na nowy post - i poradźcie coś

A ja mam podobny problem w 147 nie działa mi zawsze otwarcie klapy a też mam na przycisk. Migną tylko kierunki ale klapa nie odskoczy. Czego może to być wina? A u mnie da sie otworzyć kluczykiem pod emblematem bo próbowałem go przesunąć ale coś ciężko było i bałem się by nie połamać.

W beemce pod maską jest + oraz -, do których można podłączyc prostownik (akumulator również siedzi w bagażniku). Raz tak zrobiłem, że zapomniałem w garażu wyłączyc do sprzątania świateł, to tam się podłączałem. W alfie pewnie też coś takiego byc powinno.

Potrzebuje w sumie szybkiej odpowiedzi. Padł mi akumulator i nie mogę otworzyć bagażnika aby go wyjąć. Z tego co tu opisaliście pod maską są kable + tzn przy zbiorniczku płynu hamulcowego jest takie plastikowe pudełko na nim jest bezpiecznik abs i w środku są 2 przewody to o to chodzi?? a 2 sprawa jak to to to który jest + bo są tam 2 kable i do czego podpiąć - .

W instrukcji obsługi do poliftowej 166 piszą o takiej metodzie: kluczyk w zamku przekręcić i nacisnąć klapę na wysokości zamka, docisnąć zamek i że wtedy zamek puszcza. W instrukcji do przedlifta nic na ten temat nie ma, ale spróbować można.

ja bez aku tak otwierałem kluczyk przekręcać i jednocześnie parę razy klapę na sile docisnąć do dołu i podciągnąć

Niestety nic to nie dało ;/ zostaje mi tylko podłączenie 2 aku ale niewiem pod co

Ostatnia edycja:
może zamek ci padł?
dziwne , jeżeli zamek był by sprawny to musi się ręcznie otworzyć, ew możesz spróbować przez podłokietnik jakimś drutem wcisnąć taki guzik w miejscu zamku tylnej klapy ale to jest przerąbane

W sumie nie sądzę ,że to wina awarii zamka tak jak wcześniej pisali , że otworzyć kluczem można jak coś zostało w aku a jak nic niema juz to trzeba podłączyć zasilanie. Ale niestety nie jestem pewny czy to co pisałem to to ten + a jeżeli ten to który z tych przewodów to + bo są tam 2 od jednego odchodzą 2 kable (jeden gruby i jeden cienki ) a od 2 jeden gruby( i pod co podłączyć najlepiej -). A nie chce kaszany narobić w elektryce.

Zamek musi działać bez akumulatora, ostatnio zabierałem aku do ładowania do domu, bo auto trochę stało i nie ma problemu z otwarciem bagażnika bez aku. Jak chcesz podłączyć napięcie do instalacji i nie wiesz gdzie to może zapalniczka ??

Hmm a podłączenie pod zapalniczkę będzie bezpieczne?? I czy musi to być akumulator czy tez może być to jakaś bateria 12v?

Przecież to nie zapłon, gdzie pojawia się duży prąd, bateria 12 V może wystarczy, a może nie. Najlepiej podłącz akumulator, tylko nie włączaj odbiorników takich jak nadmuch czy radio. Do otwarcia bagażnika wystarczy. Tylko sprawdź gdzie plus a gdzie minus.

Albo podepnij się pod alternator.

Gdybym miał miernik sprawdziłbym te kable pod maską w 5 sekund, ale nie mam. Może ktoś uprzejmy jednak ma?

ja tam swoją też otwieram z klucza jak akumulator mam odłączony (mam przedliftową), tylko trzeba mocno klapę docisnąć i kluczyk na maksa w lewo

Amortyzatory
Powrót