[159] Interfejsy diagnostyczne

Też mam taki kabel ale nie próbowałem się łączyć z Androida. Są jakieś aplikacje do tego? Czego próbowałeś?
Próbowałem przez alfa obd i torque ,dodam że poprzez pc i mes łączy się bez problemu

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Przyszedł nowy nabytek. Jutro sprawdzę w aucie czy działa z MES po USB i WIFI.

20200630_171043.jpg

Jaki polecacie program na iOS do diagnostyki, który będzie działał z elm 327 Bluetooth od PMFactory ? Niestety MES ma tylko opcje połączenia z elm 327 wifi :(

Testował ktoś z was elm327 wifi na iPhonie z mes ? Wszystko działa ?

Przeczytałem kilkadziesiąt stron ale nic o 1.8mpi konkretnego nie ma, kupiłem już dwa interfejsy, biały vgate bluetooth, który łączy się ze sterownikiem ale sypie błędami i robi choinkę na zegarach, i drugi wifi na układzie pic18f25, niestety nie łączy się ze sterownikiem.
Macie coś sprawdzonego do 1.8mpi na Bluetooth/wifi do aplikacji torque
?

Przeczytałem kilkadziesiąt stron ale nic o 1.8mpi konkretnego nie ma, kupiłem już dwa interfejsy, biały vgate bluetooth, który łączy się ze sterownikiem ale sypie błędami i robi choinkę na zegarach, i drugi wifi na układzie pic18f25, niestety nie łączy się ze sterownikiem.
Macie coś sprawdzonego do 1.8mpi na Bluetooth/wifi do aplikacji torque
?

Jak już masz interfejs to zainstaluj ALFAOBD demo i sprawdź jak to działa.

sam sobie odpowiem, ale może komuś się przyda ;) kupiłem za kilka dolarów ten 1.png i póki co torque bez problemów łączy się z 1.8MPI na sterowniku siemens simtec 75.3

a do poważniejszych rzeczy robionych przez MES

A, dlaczego nie używasz "do poważniejszych rzeczy", tego modułu Bluetooth w połączeniu z MES na laptopie?

Po co ten dodatkowy wydatek na przewód za 150 zł?

Do połączenia się z centralką ABS, potrzeby jest tzw. "zielony przewód", dostępny na Allegro za ca. 30 złotych.

Albo niebieski kkl z przełącznikiem, też się łączy z abs

A, dlaczego nie używasz "do poważniejszych rzeczy", tego modułu Bluetooth w połączeniu z MES na laptopie?

Po co ten dodatkowy wydatek na przewód za 150 zł?

Do połączenia się z centralką ABS, potrzeby jest tzw. "zielony przewód", dostępny na Allegro za ca. 30 złotych.

Po 1 transmisja bluetooth po badziewnym klonie, to proszenie się o kłopoty ;)
Po 2 kabla używam nie tylko do Alfy ;)
Po 3 KKL z przełącznikiem kosztuje podobnie a się przydaje ;)

Po 1 transmisja bluetooth po badziewnym klonie, to proszenie się o kłopoty

Robiłem to dziesiątki razy i nigdy nie miałem żadnego problemu, a po za tym co to znaczy "po badziewnym klonie"?

Po 2 kabla używam nie tylko do Alfy

A, jakie to ma znaczenie, czy do Alfy, czy nie do Alfy, wyznacznikiem jest gniazdo OBD 2, a nie marka czy typ samochodu.

Po 3 KKL z przełącznikiem kosztuje podobnie a się przydaje

Nie pisałem o żadnym z przełącznikiem, tylko o takim:

https://allegro.pl/oferta/adapter-1...iOWFkNDUyN2M2ODg1ZDVmYTk4MzAwNTkzNjRmNGFkMGM=

Robiłem to dziesiątki razy i nigdy nie miałem żadnego problemu, a po za tym co to znaczy "po badziewnym klonie"?

Zdecydowana większość interfejsów ELM327 to klony nie mające nic wspólnego z oryginalnym ELM, zazwyczaj działają, do okazjonalnego odczytu się nadają, nie ryzykowałbym przy pomocy tego interfejsu kodowania jakiegoś modułu gdzie możliwe jest jego uceglenie.

A, jakie to ma znaczenie, czy do Alfy, czy nie do Alfy, wyznacznikiem jest gniazdo OBD 2, a nie marka czy typ samochodu.
Widać jak mało wiesz :cool:

Spróbuj dowolnym ELM włączyć doświetlanie zakrętów światłami przeciwmgielnymi w Octavii 2/2FL ;)

W praktyce OBD2 to tylko wtyczka z podstawowymi kodami ISO odczytywanymi z ECU silnika, jednak aby dobrać się do dodatkowych rzeczy (np. radio, moduły komfortu, kierownica) musisz posiadać zazwyczaj dedykowany pod daną markę interfejs.
Kilka przykładów:
dla VAG jest to HEX+CAN/VAS + VCDS/ODIS
dla PSA Lexia/PP2000
dla Forda będzie to np. Forscan
dla Toyoty jest to VCI + Techstream

wszystkie z wyżej wymienionych mają wtyczkę OBD2

Poza tym kablem (KKL) do starych VAG (przed 2004) można np. diagnozować piece Webasto.

Ostatnia edycja:
Zdecydowana większość interfejsów ELM327 to klony nie mające nic wspólnego z oryginalnym ELM

Hmm, w takim razie, całkowicie inaczej rozumiemy pojęcia "klon" :)

Spróbuj dowolnym ELM włączyć doświetlanie zakrętów światłami przeciwmgielnymi w Octavii 2/2FL

Dlatego, napisałem o ABS w Alfie 159, do którego konieczny jest dodatkowy moduł, nie pisałem, że wszystko można zrobić przy pomocy ELM327 - do profesjonalnej diagnostyki wszelkich modułów, służą bardziej zaawansowane urządzenia, ja pisałem o tzw. "zwykłym użytkowniku" - nie wiem, czy to wynika z jakiejś nadzwyczajnej odwagi, ale ja bez problemu, za pomocą ELM327, robiłem osiowanie proxy i nic nie wskazywało na to, żeby miało coś pójść nie tak - jeśli ELM327, czyta konkretne moduły, to również obsługuje ich diagnostykę i ewentualne ustawienia.

(...) jeśli ELM327, czyta konkretne moduły, to również obsługuje ich diagnostykę i ewentualne ustawienia.

Nie do końca masz rację, prosty przykład, pierwszy z brzegu - ELM327 obsługuje ECU w 159, możesz podejrzeć kody IMA wtrysków, ale nowego wtrysku tym interfejsem w ECU nie zakodujesz.

Podobny przykład z Audi - z centralką ksenonów się łączył, błędy odczytywał i usuwał, a adaptacji układu poziomowania nie zrobisz.

Itd. itd.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Hmm, w takim razie, całkowicie inaczej rozumiemy pojęcia "klon" :)
Uściślając, większość tych interfejsów to klony ELM327 w wersji 1.0, wykonane z użyciem tego samego mikrokontrolera i co najważniejsze MAJĄCE TE SAME BŁĘDY CO WERSJA 1.0.
Klony mają wpisaną różną wersję np. 1.4a (która nigdy nie istniała), w dodatku mają dość niestabilną komunikację bluetooth.

Dlatego, napisałem o ABS w Alfie 159, do którego konieczny jest dodatkowy moduł, nie pisałem, że wszystko można zrobić przy pomocy ELM327

Ten dodatkowy moduł to tylko zmieniony układ przewodów we wtyczce ;)

W FCA wyjątkowo chyba wszystko idzie ogarnąć przez dowolny interfejs z obsługą CAN i używając MESa.
Wspomniane przeze mnie włączenie doświetlania zakrętów w VAG, to coś w stylu osiowania proxy więc to co można zrobić danym interfejsem, bardzo zależy od producenta auta.

Amortyzatory
Powrót