• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Cześć,

kupiłem od interfejs elm327 obd2indeks.jpg
niestety w AR 159 2.0 nie łączy się z ECU przetestowałem również inne na bluetooth i tylko kkl na kablu USB się połączył, czy przerabiał ktoś problem ? kupiłem od pmfactory powiedzieli żeby w mes przestawić na predkość bluetooth 9600 i spróbować, niestety na żadnej prędkości się nie łączy, z innymi modułami jest ok tylko z ECU nie chce

Witam jaki interfejs do Alfa 159 1.75tbi 2009?. Jaki na kablu, a jaki na BT?. I co można sprawdzić każdym z nich?

Ostatnia edycja:
Witam jaki interfejs do Alfa 159 1.75tbi 2009?. Jaki na kablu, a jaki na BT?. I co można sprawdzić każdym z nich?
Taki sam jak do 1.9 Jtdm z 2007

Skoro przeczytałeś 1700 postów tego wątku i zadajesz tak durne pytania, to znaczy, że Twój intelekt nie osiąga poziomu, który pozwalałby Ci obsługiwać mikser, a co dopiero samochód...

Chyba, że nic nie chciało Ci się przeczytać i zadajesz tak błyskotliwe pytania, traktując innych jak frajerów, którzy wedle Twojego kaprysu powinni naprędce streścić Ci cały temat...

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Cześć,

kupiłem od interfejs elm327 obd2Pokaż załącznik 267938
niestety w AR 159 2.0 nie łączy się z ECU przetestowałem również inne na bluetooth i tylko kkl na kablu USB się połączył, czy przerabiał ktoś problem ? kupiłem od pmfactory powiedzieli żeby w mes przestawić na predkość bluetooth 9600 i spróbować, niestety na żadnej prędkości się nie łączy, z innymi modułami jest ok tylko z ECU nie chce

mam identycznie wyglądający i działa. Musiałem go jednak rozebrać i zabezpieczyć piny, bo przy wkładaniu do gniazda wsuwały się do środka i nie kontaktowały.

Kolego Destikero, po pierwsze nie rozumiem twojego rozgoryczenia, po drugie bezzasadne uważam obrażanie innych na forum. Forum po to jest, by zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi. Tak dla informacji, przeczytałem prawie cały wątek i właśnie dlatego zadałem pytanie, ponieważ odpowiedzi nie są jednoznaczne i niektóre interfejsy (właśnie z tego co wyczytałem) mają problemy z komunikacją z Tbi i jednym działa a innym niekoniecznie. Być może pytanie było zbyt ogólne , ale nie wymagam od nikogo streszczenia wszystkich wątków, tylko informacji od kogoś kto ma i komu działa taki czy inny interfejs. Dziękuję za informację. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
którzy wedle Twojego kaprysu powinni naprędce streścić Ci cały temat...
Od czasu do czasu przyda się jakieś podsumowanie. Kto ma czas czytać 170 stron? :D
A tak na serio to trochę za ostro.

Ja mam VAG KKL i łączę się nim do śilnika, skrzyni i kilku innych modułów bez żadnego problemu.
Zakupiłem natomiast tani interfejs ELM327 na usb w celu zrobienia Proxy alignment.
Niestety nie ogarniam tego: poszukiwanie interfejsu vs test interfejsu

Czy to nie są sprzeczne komunikaty w pewnym sensie?
Nie łączy mi się do niczego. Sprawa jest w tym rezystorze czy gdzie indziej jeszcze?

Ostatnia edycja:
Są trzy rodzaje sterowników w zależności jaki emulator com jest zastosowany. Ja mam pl2303 i win10, instalujemy sterownik. Potem w menadżerze urządzeń, klikamy na emulowany port com prawym myszy i dajemy aktualizuj sterownik --> przeglądaj mój komputer -->pozwól mi wybrać z listy, wybieramy ten sterownik z 2008 r. domyślnie jest inny. potem jeszcze zmieniamy com na jakiś z zakresu od 1-4.

Okazuje się, że też posiadam pl2303.
Sterownik już wcześniej "opanowałem" ale znalazłem jeszcze jakiś plik aktualizujący rejestr dla tego sterownika.
Czy to coś pomoże? Nie łączy mi się nawet do ECU.

Jeszcze ważna kwestia odnośnie prolifica 2303, od którejś wersji sterownika producent wyciął działanie prawie wszystkich klonów.
95% kabli dostępnych z PL2303 nie ma ori prolifica tylko klona.

Niestety nie udało mi się tego uruchomić na Windows 10. Podejmę próbę na Windows XP na wirtualnej maszynie. Ciekawe czy to pomoże...

Na XP to samo.
Poleci ktoś interfejs w 100% zgodny z pewnego źródła?

Właśnie wczoraj z ciekawości sprawdziłem swój - wrzucałem link do niego gdzieś na górze - https://allegro.pl/oferta/interfejs-elm327-wifi-obdii-torque-pic18f25k80-6956187468 - w Alfie 159 połączył się z wszystkim (chyba, że o czymś zapomniałem), dodatkowo uruchomiłem procedurę osiowania proxy - po uruchomieniu, MES chwile pomyślał, po czym wyświetlił komunikat, że nie ma czego osiować bo wszystko działa OK. Zatem zakładam, że w razie konieczności procedurę by wykonał. Windows 10 x64, nie pamiętam wersji kompilacji.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót