• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

AlfaOBD łączyć się nie chce. "Wtyczkę" mam ELM i tak też mam ustawione w Alfa OBD. Prędkości transmisji nie mogę znaleść - gdzie to jest? Czy mam zmienić nr. portu?? Rezystor nie sprawdzony, jutro będę miał multimetr. Parowanie z telefonem poprzez PIN, pasuje tradycyjnie 1234.

Torque łączy się nawet sprawnie ale nie mogę znaleść żadnych danych dotyczących DPF. Zczytuje mi jakieś pierdółki, temperaturę, obroty, pozycje pedału gazu i inne duperelki.

"DPF Monitor dla Alfa" łączy się, odczytuje jakieś dane, ale stopień zatkania mam cały czas 0% a cała reszta danych tylko w wersji PRO. Nawet bym zapłacił, ale wersja FREE ponoć ma wskazywać stopień zatkania, a u mnie zero. Inwestować w ciemno?

Asus z Androidem - czasem brak ągonków

ledwo wczoraj odpowiadałem na te same pytania możliwe że w innym wątku. Interface baudrate, bodajże 2 pozycje poniżej wyboru typu Interfejsu w AlfaOBD, ludze co z Wami, ogardnijcie się trochę sami jak już się podpowiedziało że takie coś jest i już drugi nie widzi.
czy po parowaniu miales osobne zapytanie o dodanie do zaufanych urządzń (Security Lock, czasem w Androidzie nie wyskakuje tylko jest ikonka kłódki w pasku na górze, trzeba potwierdzić (tak przynajmniej miałem w 3 różnych telefonach z różnymi kompilacjami Androida przez ostatnie parę lat)).

żadnego portu na Androidzie się nie ustawia dla interfejsu BT.

Torque łączy się nawet sprawnie ale nie mogę znaleść żadnych danych dotyczących DPF. Zczytuje mi jakieś pierdółki, temperaturę, obroty, pozycje pedału gazu i inne duperelki.
A jesteś pewien, że te wskazania są poprawne?

"DPF Monitor dla Alfa" łączy się, odczytuje jakieś dane, ale stopień zatkania mam cały czas 0% a cała reszta danych tylko w wersji PRO. Nawet bym zapłacił, ale wersja FREE ponoć ma wskazywać stopień zatkania, a u mnie zero. Inwestować w ciemno?
Nie, nie inwestuj - w darmowej wersji powinno pokazywać stopień zatkania, i chyba jeszcze jakieś jedno wskazanie.
Ewidentnie jest jakiś problem z połączeniem, DPF Monitor po wybraniu sparowanego urządzenia (czyli ELM BT), powinien automatycznie się łączyć - tam nie ma żadnych ustawień.

Mam pytanko, czy do podłączenia się z airbag w AR 159 wystarczy vgate od pmfactory przystosowany pod fiat/alfa i adapter typ 1 ? Mam kkl i zarejestrowaną wersję MES i na airbag to za mało :(

Kontaktowałem się z Pmfactory. Mimo że w opisie aukcji jak byk jest Alfa 159, interfejs musi być modyfikowany. "Proszę przysłać, wywalimy rezystor i przeprogramujemy pic-a" (??) cokolwiek miało by to znaczyć. Wysłałem, odesłali i wszystko działa. Wszystkie programy łączą się bez problemów.

Asus z Androidem - czasem brak ągonków

Dobrze że w końcu masz problem rozwiązany.
Gadałem parę tygodni temu z gościem z PMFactory, i powiedział że w Chinach zamawia wersje specjalnie bez rezystora (bo takie działają w każdym aucie), ale że Chińczyki przysyłają czasem z rezystorem. Co do PICa - to popularny mikrokontroler, widocznie na nim jest zrobiony interfejs. Zgaduje, może gość ma jakąś nowszą wersję wsadu dla PICa z jakimiś drobnymi poprawkami, rozwiązaniem problemów z niektórymi autami i Ci ją wgrał przy okazji.

Witam.
Kupiłem niedawno 159 1.9 8V
Mam niebieski KKL z przełącznikamo od viakena bo został mi po 156 ale w sumie niewiele mogę sprawdzić.
Kupując 159 dostałem ELM 327 od poprzedniego własciciela.
Generalnie jest pod VAGa bo płytka ze sterownikami jest pod scantool
Nim mogłem się tylko w zasadzie połączyć z silnikiem.
Zadna centralka wiecej nie odpowiedziała a chodzi m.in. o inspekcję olejowa i dzwięk zapięcia pasów.

P4160731.jpg

Na zdjeciu jest zaznaczony rezystor, który trzeba wyrzucić tak??

Czy trzeba odinstalować fejsa i ponownie go zaistalowac bo usunięciu rezystora??
Które piny trzeba zmostkować żeby nie bawić się z adapterami np typ 1
Chodzi mi szynę CANP4160737.jpg

Rozebrałem go i wychodzi na to, że mam wywalić rezystor

najprawdopodobniej to ten rezystor,upewnij sie ze polaczenia ida do pinow 6 i 14 zlacza.

po usunieciubrezystora nic nie przeinstalowujesz.

adapter typ 1 jest akurat troche bardziej zakrecony i ja stosowalbym adapter, kosztuje 15-20zl. w razie czego na stronie mesa sa schematy w zakladce supported vehicles

Po przesiadce na Windows 10 wychodzi na to, że muszę zwrócić uwagę na problem z PMFactory (chociaż dotyczy to pewnie 99.9% interfejsów na rynku). W10 ma nowsze sterowniki do chipa PL2303 i okazuje się, że jeżeli krzem jest podróbką to drivery potrafią to obecnie wykryć i trzeba kombinować z instalacją starszych wersji. Rozumiem, że jest to chinszczyzna, a funacjonalnie niby to samo, ale niesmak pozostał. W końcu podrobionego wahacza nikt z nas by przecież nie chciał dostać.

Nic nie musisz instalować po usunięciu rezystora. Ten rezystor to terminator sieci Can. Ponieważ fca stosuje swoje terminacje w sieci to połączenue nie jest możliwe. Łączysz się z ecu bo oni wisi na łączu obd a nie can. Usuń i wszystko będzie grało. Ja bym zostawił przejściówkę. Gniazdo jest tak umieszczone że cały elm słabo się mieści.

Wysłane z mojego SM-T561 przy użyciu Tapatalka

Usunąłem rezystor i wszystko działa. Polaczylem się ze wszystkimi centralkami. Zamiast adaptera 1 podpialem się kkl z przełącznikiem i abs i airbag tez odczytałem.
Połączylem si z can i wyskoczył mi komunikat, że muszę ponownie sparowac kilka sterowników tylko teraz nie wiem które ale zobaczę na screeny.
W FES to dopiero raczkuje i nie wiem jak robi się logi itd a tym bardziej nie wiem jak się robi osiowanie proxy i w jakim celu.
Później dodam screeny z błędów itd

Większy sens ma wybranie monitora dpf z wersji pro od naszego kolegi z forum czy wersji "słabszej" + jakiś kabel, program i komputer?

Oczywiście że większy sens jest mieć monitor dpf od malego z forum. ..

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

tylko trzeba byc cierpliwym, bo czas oczekiwania to chyba ciagle jak na auto skonfigurowane do produkcji

W takiej aplikacji na telefon jak AlfaObd(demo) można sprawdzać stopień zapchania filtra cząstek stałych? Ewentualnie korzystał ktoś z aplikacji "Dpf monitor dla Alfa 159 i Fiat"?

Ostatnia edycja:
Wolalłbym mieć jakąś "kontrolę" nad dpfem póki nie dostanę monitora. Do tego elm na bluetooth wystarczy do smartfona? Zależy mi praktycznie tylko nad sprawdzaniem % zapchania dpf, ewentualnie usuwanie błędów.

Wolalłbym mieć jakąś "kontrolę" nad dpfem póki nie dostanę monitora. Do tego elm na bluetooth wystarczy do smartfona? Zależy mi praktycznie tylko nad sprawdzaniem % zapchania dpf, ewentualnie usuwanie błędów.
Elm na BT wystarczy, a DPF Monitor polecam - sam regularnie korzystam z tej aplikacji.

tylko elm z wywalonym rezystorem terminujacym

Amortyzatory
Powrót